strandspellen

spellen en sporten die leuk zijn op strand in de zomer

Strand spellen

strandspellen

Als het gaat om leuke sporten en spellen, is er niets leuker dan dit in de buitenlucht te beoefenen. Nog leuker is hat als de zomer is aangebroken en je alle tijd en ruimte hebt op een zonnig strand.

Met water en zand binnen handbereik en met temperaturen die niet voor alle sporten of spellen ideaal zijn, is het alsnog wel leuk om een leuk spel te spelen op het strand, in de zee, of aan de waterkant.

Op deze pagina geven we je een aantal leuke strandspellen en strandsporten die leuk zijn om te doen en vaak simpel te organiseren zijn. Ook geven we wat voorbeelden van ontwikkelde nieuwe spelletjes, sporten of activiteiten die beschikbaar zijn om te doen voor jong en oud.

Veel plezier met spelen en sporten op het strand!


Strandspellen kinderen

Om te beginnen alvast een leuk lijstje met vrij eenvoudige, maar daarom niet minder leuke, spelletjes die je bij uitstek met kleinere kinderen kunt spelen op het strand.

 • Sponsrace: Vul twee emmers met water en geef elk kind een spons. Laat ze individueeel of als groepje de spons in de ene (soms wat grotere) emmer dopen, rennen naar een andere emmer en het water uitknijpen. Het kind dat na een bepaalde tijd de emmer het meest vol heeft, wint!
 • Waterballon gevecht: Verdeel de kinderen in teams en geef elk team een bak met gevulde waterballonnen. Laat ze nu binnen een bepaald gebied elkaar bestoken met deze waterballonnen. Score bijhouden is misschien lastig, maar de lol is er vaak niet minder om! Bonustip: samen wel alle balonnen opruimen na het gevecht, misschien kan dat zelf op kleur voor het verkrijgen van extra punten per team.
 • Schatzoeken: Verberg één of meerdere schatten in het zand en organiseer een schattenjacht. Maak een schatkaart en laat de kinderen de schatten zoeken en plezier beleven aan het oplossen van aanwijzingen. Bonustip: Je kan het heel leuk maken door een schatkaart met wat makkelijke puzzelelementen.
 • Limbo: Limbo spelen op het strand is een hele leuke activiteit, zeker ook voor kinderen. Zet muziek op en laat de kinderen onder een lange stok of touw door dansen terwijl het touw steeds lager wordt gehouden. Degene die het laagste kan gaan zonder het touw aan te raken, wint.

Spelen met zand

Strandspellen kun je ter plaatse bedenken, zeker als het gaat om spelen met zand. Soms is dat zelfs veel leuker om te doen dan bekende spellen of door aanschaffen van spelonderdelen. Als iemand begint met een activiteit is er vaak al snel bijval van anderen.

Een voorbeeld wat e vaak ziet is als iemand begint met het bouwen van een zandkasteel. Hoe aanstekelijk is dat en hoe leuk is het om samen aan de slag te gaan om een (waterbestendig) kasteel te bouwen!

Andere voorbeelden van zand spellejes zijn het maken van een grote kuil om water in te verzamelen, waterwegen te maken die mooi kronkelend bewegen, of het maken van zandheuvels of dijken om opkomend water van de golfslag of tij te keren.

Spelen met zand kun je ook doen door elkaar deels in te graven, maar let daarbij wel op toezicht en zeker dat je elkaar niet dusdanig met zand bedekt dat iemand zelf niet meer zou kunnen ontsnappen zonder hulp!

Bonustip: spellen waarbij met zand gegooid wordt zijn nooit leuk! En zelfs gevaarlijk voor je ogen...


Strand spellen

Het spelen op het strand vraagt meestal wat specifieke attributen, ballen of spelmateriaal. In veel gevallen kun je bestaande attributen gebruiken, maar er zijn ook spellen die speciaal ontwikkeld zijn voor op het strand of in het water.

Hieronder een aantal speciaal ontworpen strand spellen die best populair zijn:

 • KanJam - Dit is een spel met kleine fisbee's waarbij je moet proberen om de frisbee in een tonnetje te werpen. Makkelijk mee te nemem en leuk om samen en tegen elkaar te spelen.
 • Spikeball - Dit is een spel wat gebruik maakt van een klein rond net tussen de spelers. Teams spelen de bal via het net naar elkaar en moeten de bal in het spel zien te houden. Leuk energiek spel, ideaal voor op het strand of op een veldje.
 • Beachball - Dit is het bekende spel met twee houten paddles en een klein rond balletje. Lekker overslaan naar elkaar met de wind door je haren. Je kan dit ook leuk half in het water doen, zodat je direct verkoeling hebt bij het spelen, De paddles en de bal blijven lekker drijven!
 • Waboba bal - Dit is een bal die speciaal gemaakt is om goed te stuiteren op het water. Hiermee kun je elkaar proberen te raken of juist de bal in een doel proberen te spelen. Een beetje zoals bij waterpolo.

Strand sporten

Het lijkt misschien heel logisch om allerlei sporten te benoemen die je uiteraard ook op een strand kunt beoefenen. Toch is het, vanwege het karakter van zand en de zee leuk om een lijstje te maken van de leukste sporten die je op het strand kunt doen.

Hieronder de strandporten die bij uitstek op het strand kunnen worden gespeeld of er zelf voor gemaakt zijn:

 • Standvoetbal
 • Pétanque / Jeu de Boules
 • Frisbee / Fribee Golf
 • Badminton
 • Strandjoggen
 • Bossaball
 • Strandrugby
 • Yoga
 • Voetvolley
 • Suppen
 • Beachvolleyball

Bovenstaande sporten zul je op populaire strandbestemmingen ongetwijfeld een keer tegenkomen. Maar ook als er nog weinig activiteiten zijn, kun je dat natuurlijk zelf snel organiseren. Met bovenstaand lijstje hoef jij je in ieder geval nooit te vervelen als je een keertje naar het strand gaat!


Veilig spelen

Spelen en sporten op het strand is heel leuk om te doen. In een natuurlijke omgeving, met vaak lekker weer en samen in beweging zijn is fantastisch. Toch is het goed om een aantal zeken in de gaten te houden, zeker als je op een wat afgelegen plek bent, waar eventuele hulp wat minder snel beschikbaar is. De belangrijkste riscio's om goed in de gaten te houden zijn:

 • Uitdroging: Door de activiteiten en warme temperaturen kun je dit snel uit het oog verliezen en daar goed ziek van worden. Drink dus veel en regelmatig.
 • Verbranding: Zon, water, zweed en afleiding zijn een gevaarlijke combinatie als het gaat om zonverbranding. Smeer je altijd goed in of overweeg op tijd om een shirt aan te trekken.
 • Stroming en branding - De zee kan soms vrij wild worden. als je aan het spelen bent in het water, zeker met drijvende objecten, kun je te laat in de gaten hebben dat je te ver bent afgedreven. Dit kan heel snel heel gevaarlijk worden, zeker bij sterke stromingen. Houd jezelf en ook elkaar goed in de gaten tijdens het spelen in het water.
 • Verstappen of verwonden - Bij het spelen, sporten en rennen op het strand moet je goed op de ondergrond letten. Onregelmatigheden of scherpe schelpen kunnen vervelende gevolgen hebben. Ook in zee kun je last hebben van keien en rotsen of zeedieren zoals kwallen. Kijk dus altijd goed uit en weet in welke omgeving je speelt. Zorg desnoods voor bescherming door waterschoenen.

SportSportTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SportSport

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over volleybal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

At the beach, life is different. Time doesn't move hour to hour but mood to moment. We live by the currents, plan by the tides, and follow the sun.

 


SPORT PARTNERS