El Dorado

spelregels en meer

eldorado

EL DORADO

El Dorado is een spel voor echte avonturiers. In het spel ga je als expeditieleider op zoek naar de gouden stad El Dorado. Onderweg ga je de strijd aan met andere expedities om zo snel mogelijk en als eerste de stad El Doorado te bereiken. De weg ernaartoe is elke keer weer anders en je moet je telkens een weg banen door dorpen, langs rotsen, door de jungle en langs wilde rivieren.

El Dorado is een spel wat je op verschillende moeilijkheidsniveau's kan spelen en waarbij je met name de route naar El Dorado zo moeilijk maakt als je zelf wilt. Door gebruik te maken van verschillende kaarten probeer je zo slim mogelijk over het bord te bewegen.

Wil je een leuk avontuurlijk spel met voldoende diepgang en meestal een spannend einde, speel dan eens de zoektocht naar El Dorado!


El Dorado spelen

El Dorado is een spel wat je met 2-4 spelers speelt. Leuk aan het spel is dat je het speelbord uit verschillende onderdelen opbouwt en elke keer weer anders is. Je kunt hiermee ook de lengte en moeilijkheidsgraad per spel bepalen.

Het spel is vrij snel te begrijpen en te onthouden als je het daarna nog eens speelt. Over het algemeen duurt een spelletje tussen 45 en 60 minuten.

Het spel wordt gespeeld met een speelstuk in de vorm vnan een expeditieleider. Speel je met 2 spelers dan is de basisregel om met 2 poppetjes per speler te spelen.

Doel van het spel is om als eerste je expeditieleider in de gouden stad, aan het eind van het bord, te laten aankomen. Bij 2 spelers is de regel dat degene die als eerste beide poppetjes in El Dorado laat aankomen de winnaar is.

Vooruitgaan op het bord doe je door het inzetten van kaarten, waarvan iedere speler er vooraf 4 in zijn of haar handen krijgt. Het verzemelen van nieuwe, betere, kaarten is een belangrijk en leuk onderdeel van het spel. Het is dan ook een zogenaamd 'deck-building' game.


Kaarten El Dorado

Het spel El Dorado wordt gespeelt door het inzetten en verzamelen van speelkaarten, zogenaamde expeditiekaarten. Met deze kaarten kunnen spelers over het speelveld bewegen, overeenkomstig de symbolen die er mee uitgedrukt worden.

Elke speler start met 4 basis kaarten waarmee een aantal stappen in de jungle, de dorpen of door water kunnen worden gezet. Deze kaarten kunnen ook gebruikt worden om per beurt 1 nieuwe expeditiekaart aan te schaffen, met sterkere eigenschappen of bepaalde bijzonderheden die de tocht wat makkelijker maken.

Per speelronde trekt een speler telkens 4 kaarten van de eigen stapel om mee te spelen. Hoe sterker een speeldeck van een speler wordt, hoe meer mogelijkheden deze heeft. Kaarten kunnen ingezet worden om over het bord te bewegen, maar ook om nieuwe kaarten mee te kopen. Alle kaarten hebben een waarde in munten, dit loopt op van 0,5 tot 5 munten. Bij het spelen (afleggen) van deze kaarten mag je per beurt 1 nieuwe kaart kopen van een zogenaamd martktableu.


Markttableau

Het markttableau is de plek waar alle te vergaren expeditiekaarten worden neergelegd voorafgand aan het spelen van het spel. Er zijn in totaal 18 soorten kaarten waar er elk maar 3 van zijn.

6 soorten kaarten zijn in de eerste plaats beschikbaar om te kopen. Pas als er hiervan minimaal één stapeltje van 3 is verdwenen, mogen de spelers ook kiezen uit de overige 12 soorten expeditiekaarten.

Een aantal voorbeelden wat je met de kaarten kunt zijn:

  • Sneller door jungle, water of dorpen reizen dan normaal.
  • Kaarten waarbij je vrije keuze hebt qua ondergronden om op te reizen.
  • Actiekaarten zoals een lokale gids die je elke gewenste stap kan laten zetten, of een kompas of kaartenmaker waarbij je extra kaarten (buiten de standaard 4) mag trekken in een beurt.

De meeste kaarten mag je elke keer weer op je aflegstaplel leggen en worden hergebruikt na het schudden en maken van een nieuwe persoonlijke trekstapel. Sommige actiekaarten mag je maar 1 x gebruiken en die verdwijnen daarna in de speeldoos. Dit tenzij je dit ongedaan kan maken door het inzetten van grotfiches die je onderweg kunt verzamelen.


Grotfiches

Onderweg naar El Dorado kom je jungle, dorpen en water tegen. Ook kom je langs bergen en grotten waar je alleen maar langs mag bewegen en niet overheen mag lopen. Op het speelbord worden deze grotten voorzien van speciale fiches. In principe wordt er per grot een stapeltje van 4 gesloten fiches op gelegd. elke speler die er na een beurt naast komt te staan mag een fiche pakken. Deze fiches kan elke speler op elk moment in het spel gebruiken.

Je mag zoveel mogelijk fiches verzamelen als je kunt. Je mag zelfs heen en weer bewegen om opnieuwe een fiche te bemachtigen, alleen dan vertraag je natuurlijk ook wel een beetje de snelheid op weg naar El Dorado.

Een aantal voorbeelden van wat je kunt aantreffen op de grotfiches zijn:

  • Fiches waarmee je een extra kaart mag trekken.
  • Fiches met symbolen jungle, dorp en water, die je extra kunt gebruiken om voort te bewegen.
  • Fiches waarmee je naar elke aangrenzend vakje mag
  • Fiches waarmee je 'slechtere' kaarten uit je deck mag verwijderen
  • Fiches die kunnen voorkomen dat je een actiekaart uit het spel moet verwijderen na gebruik

Het spelen met grotfiches is niet verplicht, maar is wel een leuke aanvullende uitdaging en maakt het spel nog minder voorspelbaar. Ook de te nemen routen kan hierdoor direct anders worden.


El Dorado winnen

Zoals gezegd win je het spel El Dorado door als eerste bij deze mysterieuze en mythische gouden stad aan te komen. Wat het spelen van het spel leuk maakt is dat je steeds weer nieuwe tactieken kunt bedenken om daar zo snel mogelijk te komen.

Kijk je eerst nog kort vooruit dan zul je merken dat je steeds vaker het aankomende landschap leest en daar op inspeelt met het aanschaffen van nieuwe kaarten. Hoe zorg je dat je een andere speler de pas afsnijdt of simpelweg bruikbare kaarten niet laat verkrijgen.

Tel daarbij op dat het speelbord in heel veel verschillende varianten kan worden opgezet. Dit kun je doen aan de hand van wat snel na te maken voorbeelden van eenvoudig tot gemiddeld en gevorderd.

Wil je een eigen route maken dan kan dat natuurlijk ook. Hiervoor gebruik je de bordstukken en kun je het zo moeilijk of makkelijk maken, kort of lang, zoals als je zelf wilt. Enige tips zijn dat voor het spelverloop het wel aan te bevelen is om voldoende variatie in de ondergronden te gebruiken en niet teveel onnodige of onmogelijke hindernissen te maken. Het gaat immers altijd weer om de vooruitgang, de race, de spanning om als eerste aan te komen in de gouden stad, El Dorado.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

All journeys have secret destinations of which the travelar is unaware.

 


SPORT PARTNERS