Halli Galli

Uitleg kaartspel regels.

halligalli

Bron: https://www.999games.nl/halli-galli.html

HALLI GALLI

Als we het hebben over een spelletje wat makkelijk te spelen is, erg interactief is en altijd wel gezellig om te doen dan komt Halli Galli zeker in aanmerking. Het ogenschijnlijk eenvoudige spel doet de gemoederen vaak genoeg hoog oplopen maar is daardoor des te leuk om van jong tot oud te spelen tijdens een feesstje, verjaardag, of gewoon omdat het kan.

We laten je graag in het kort kennismaken met het spel Halli Galli zodat je op de hoogte bent van de basis regels en makkelijk een keer kunt meespelen of wellicht zelf het spel een keer kunt aanschaffen om vrienden en familie mee te vermaken.

Halli Galli

Halli Galli bestaat uit een setje van 56 kaarten met vier verschillende soorten vruchten daarop. De aantallen vruchten op de kaarten verschillende daarbij weer van aantallen per kaart. Daarnaast is er een hotelbel die in het midden van de tafel wordt gezet.

Alle spelers krijgen vooraf een gelijk aantal kaarten uitgedeeld totdat alle kaarten uitgedeeld zijn. Deze stapel kaarten worden vooraf aan het spelen als gesloten stapel voor zich gehouden.

Doel van het spel Halli Galli is om als laatste over te blijven. Dit doe je door zo min mogelijk kaarten te verliezen tijdens het spel en door zoveel mogelijk rondes te winnen, waardoor jouw kaartenaantal op peil blijft tot aan het eind.

Halli Galli is een spel wat met 2 tot 6 spelers kan worden gespeeld. Een rondje spelen duurt over het algemeen niet meer dan 15 minuten. Uiteraard kun je zoveel rondes spelen als je wilt en kun je ook om beurten spelen als je met grotere groepen bent.


Spelverloop Halli Galli

Alle spelers in het spel krijgen vooraf evenveel kaarten. Het spelverloop is dat alle spelers om de beurt de bovenste kaart van de stapel omdraaien en open voor zich op tafel leggen zodat deze direct voor iedereen zichtbaar is. De speler links van de deler opent als eerste een kaart.

Op het moment dat iedereen een kaart heeft gelegd en er daarna 5 dezelfde vruchten op tafel te zien zijn, opgeteld door meerdere kaarten, dan is het de bedoeling om als eerste op de bel te drukken die in het miden van de tafel staat. Goed kijken en rekenen is dus belangrijk en natuurlijk reactievermogen om snel op de bel te drukken.

Heb je het correct gezien en bel je als eerste, dan ontvang jij alle openliggende kaarten op tafel en mag je deze toevoegen onderop je stapel.

De moeilijkheid zit hem in het aantal van 5. Is het aantal meer of minder dan mag je niet op de bel drukken. Doe je dit per ongeluk toch, dan moet je iedere speler 1 van jouw kaarten van je stapel geven.

De winnaar van de ronde start als eerste met het openen van de eerste nieuwe kaart. Is er nog geen winnaar dan gebeurt dat met de klok mee.


Halli Galli winnen

Zoals gezegd win je Halli Galli als je als laatste over bent met kaarten. Dit betekent dat er tijdens het spel spelers afvallen en je op het laatst meestal 1 tegen 1 aan het strijden bent om alle kaarten te verzamelen.

Om Halli Galli te kunnen winnen zijn dus stalen zenuwen nodig, snel inzicht en een flitsend reactievermogen. Daarbij zul je zeker vlugge handen van anderen tegenkomen die je willen aftroeven richting de bel.

Om het spel eerlijk te houden is het van belang dat de kaarten die worden omgedraait niet eerst zelf worden bekeken of met een vertraging worden getoont. De spelregel is om je kaart van je af te openen. Ook is het goed om af te spreken de belhanden niet dichtbij de bel te houden. Je kan afspreken die op tafel te leggen voordat mag worden gbeld.

Al met al is Halli Galli een gezellig en actiegericht spel wat vooral de nodige grappige momenten zal opleveren. Speel het vooral voor je plezier, dan is er niks aan de hand.

Kaarten tellen

Halli Galli is simpel in opzet, maar toch zijn er manieren om wat voordeel te behalen. De kaarten moeten zoals gezegd open op tafel worden gelegd. Als er in een ronde geen 5 gelijken zijn dan moet de volgende ronde met open kaarten op de eerdere open kaarten worden gelegd zodat die niet meer zichtbaar zijn.

Als je een goed geheugen hebt voor de kaarten die al gespeeld zijn, dan kun je steeds beter de inschatting maken welke combinaties er nog mogelijk zijn. Er zijn namelijk 4 soorten vruchten in het spel waarvan er elk 14 kaarten zijn. Ken je de vedeling van de kaarten goed en registreer je welke kaarten er uit zijn, dan kun je wellicht sneller reageren.

Wat ook bijzonder handig is om te weten is dat er van elke vruchtsoort ook 1 kaart is met direct het aantal van 5 vruchten er op. Zie je deze zonder dat andere vruchten op tafel liggen, dan heb je geen som te maken en heb je mogelijk direct prijs.

Verderop geven we een beeld van de aantallen van vruchten per type kaart.


Vruchten tellen

Het aantal vruchten per kaart is in Halli Galli als volgt:

Er zijn 4 soorten vruchten: Banaan, Pruim, Citroen, Aardbei.

Van elke vrucht zijn 14 kaarten, die zijn als volgt verdeeld:

  • 1 kaart met 5 vruchten
  • 2 kaarten met 4 vruchten
  • 3 kaarten met 3 vruchten
  • 3 kaarten met 2 vruchten
  • 5 kaarten met 1 vrucht

Probeer je inschattingsvermogen te vergroten door bijvoorbeed eerst van één vruchtsoort bij te houden wat er in het spel zit. Ben je er echt goed in, dan kun je wellicht ook snel inzien dat sommige vruchten niet meer relevant zijn om te volgen.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het grote kaartspel Leven Op Aarde telt beangstigend weinig harten.

 


SPORT PARTNERS