Tafeltennis

Spelregels over tafeltennis en, tips, techniek en weetjes.

Tafeltennis

Tafeltennis is een afgeleide van tennis en is best bekend als recreatieve sport, maar is ook zeker een Olympische sport. De behendigheid en snelheid maken het een volwaardige sport waarbij op hoog niveau wordt gespeeld. Wil je tafeltennis spelen en je geheugen opfrissen over de spelregels, dan ben je hier aan het juiste adres.

 

 

Ook over de basis technieken en regels van het tafeltennis hebben we voldoende informatie om zelf snel tafeltennis te kunnen spelen.

Tafeltennis wordt gespeeld op een tafel van 2,74 meter lang en 1,525 meter breed. De hoogte van een tafeltennistafel is 76 cm. De tafel is in twee helften verdeeld en gescheiden met een netje van 15,25 centimeter hoog. Het spel kan enkel (1 tegen 1) of dubbel (2 tegen 2) gespeeld worden.

Wij hopen met deze de basis technieken en regels van het tafeltennis voldoende informatie om zelf snel tafeltennis te kunnen spelen.


Spelregels tafeltennis

De basis regels van tafeltennis zijn als volgt:

 • Er wordt met een rubber bekleed 'batje' overgeslagen met een balletje die op de helft van de tegenstander terecht moet komen.
 • De bal mag maximaal 1 x stuiteren voordat er wordt teruggeslagen.
 • Als er niet goed wordt teruggeslagen of geheel gemist, wordt er een punt gescoord.
 • De puntentelling gaat per game tot 11, waarbij er altijd met 2 punten verschil moet worden gewonnen (voor 2001 werd er tot 21 punten gespeeld per game).
 • Over het algemeen worden er tot 3 gewonnen partijen gespeeld (best of five) of 4 gewonnen partijen (best of seven)
 • Er wordt normaal gesproken per game van speelveld gewisseld.
 • Er wordt om de 2 servicebeurten gewisseld van service.

tafeltennis regels

Tafeltennis techniek en service

De service techniek bij tafeltennis is een belangrijk onderdeel. De eisen aan de service zijn zo dat de bal met een open hand minimaal 16 cm hoog wordt gegooid, waarna het balletje via de eigen speelhelft naar de tegenstander wordt geslagen.

Bij tafeltennis is snelheid, tempowisselingen en effect belangrijk om punten te kunnen scoren. Daarnaast is precisie vereist om de ballen goed te kunnen plaatsen en geen fouten te maken. Tafeltennis is een snel spel, dus een goed reactievermogen is daarnaast een belangrijke eigenschap om goed tafeltennis te kunnen spelen.


Slag techniek

De verschillende slag technieken bij tafeltennis zijn:

Contra - dit is het terugslaan zonder specifiek effect.

Topspin - de bal een beetje van boven raken en vooruit effect mee te geven voor meer snelheid.

Backspin - een terugdraaiend effect met naar beneden gekanteld batje om terugdraaiend effect te geven.

Zijspin - door de bal een beetje zijdelinks te schampen is een zijwaarts effect te bereiken.

Blokken - het recht tegen de bal slaan om effect uit de bal te neutraliseren.

De verschillende effecten en het juist reageren hierop en de tegenstander verassen is een belangrijk tafeltennis element.


Tafeltennis weetjes

Hieronder wat tafeltennis feiten:

 • De balletjes zijn hol en van kunststof en zijn tegenwoordig 40 mm van diameter en wegen slechts 2,7 gram.
 • Tafeltennis is vanaf 1988 een olympische sport.
 • Vanaf 1935 worden er Nederlandse kampioenschappen gehouden.
 • De bekendste Nederlandse tafeltennissers zijn bij de heren: Bert van der Helm, Trinko Keen en Danny Heister.
 • Bij de vrouven zijn de meest bekende: Bettine Vriesekoop en Li Jiao die in China is geboren maar voor Nederland uitkomt.
 • Vanaf 2001 zijn de regels aangepast met de 11 punten regel. Voor die tijd werd er nog tot 21 punten per game gespeeld. Recreatief wordt er nog vaak op deze manier gespeeld en wordt er bijvoorbeeld om de 5 servicepunten van service gewisseld.

Tafeltennis of ping pong

Veel mensen kennen tafeltennis ook onder de naam ping pong. Ping Pong is van oorsprong een merknaam van een marktleider destijds in de tafeltennissport. De merknaam komt van het geluid van het overspelen van het balletje.

Doordat dit bedrijf via naamsbescherming bij toernooien eiste dat alleen hun tafeltennis materiaal zou worden gebruikt als de naam ping pong werd gekoppeld aan het toernooi, kwam er na verloop van tijd weerstand en zocht men een algmene naam voor de sport. Dat werd table tennis (tafel tennis).
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over tafeltennis of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I play each point like my life depends on it.

 


SPORT PARTNERS