Boonanza

Spelregels en informatie over Boonanza.

boonanza

Boonanza

Boonanza is een kaartspel dat draait om bonen, biedingen en handelen. Het is een vrolijk en kleurrijk spel dat geschikt is voor zowel families als serieuze spelers. Alleen de naam al is natuurlijk fantastisch gekozen, gezien het thema, bonen.

Wat Boonanza leuk maakt is dat het vrij eenvoudige regels heeft die tot veel strategische beslissingen leiden. Het spel is altijd spannend en er is veel interactie tussen de spelers. Bovendien zorgt de mogelijkheid om bonen te verhandelen voor veel onderhandelingen en hilarische situaties aan de tafel.

Kortom, Boonanza is een spel dat je keer op keer wilt spelen en waar je veel plezier aan beleeft. In deze uitleg zullen we de regels van Boonanza stap voor stap uitleggen, zodat je het spel snel kunt oppakken en meteen kunt beginnen met spelen!

Doel van het spel

Het doel van Boonanza is om bonen te verbouwen en te oogsten om zoveel mogelijk munten te verdienen. Verschillende bonen leveren daarbij ook meer of minder munten op. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste munten.

Het basisspel Boonanza kun je spelen met 3 to 5 spelers, vanaf ca. 10 jaar. Een spelletje Boonanza duurt gemiddeld ca. 45 minuten.

Het spel bestaat uit 104 bonenkaarten en 6 '3de bonenveld' kaarten. In totaal zijn er 8 verschillende bonensoorten in het spel.

Er zijn uitbreidingssets beschikbaar met andere soorten bonnen. Ook kun je het spel daardoor met meer dan 5 spelers spelen.

Vooraf aan het spel krijgt elke speler vijf kaarten van de stapel. De overige kaarten worden als trekstapel in het midden van de tafel gelegd.

De bovenste twee kaarten van de trekstapel worden open naast de trekstapel gelegd. Dit zijn de 'aanbiedingen' waar spelers gebruik van kunnen maken.

Het spel is hiermee klaar om te beginnen!


Spelverloop Boonanza

In Boonanza draait alles om bonen. Spelers planten, oogsten en verhandelen bonen. De bonen staan afgebeeld op de kaarten en hebben verschillende waardes en eigenschappen. Elke beurt bestaat in prncipe uit drie fasen:

1 - Planten: De speler moet de eerste kaart van zijn hand aan de linkerkant van zijn speelgebied planten. Hij moet deze kaart in zijn speelgebied leggen en mag deze niet meer verplaatsen.

2 - Trekken en spelen: De speler trekt twee kaarten van de trekstapel en legt deze open op tafel. Vervolgens kan de speler besluiten om één van deze kaarten te spelen of te ruilen met een kaart uit zijn hand. Als de speler een kaart speelt, moet hij deze aan de rechterkant van zijn speelgebied plaatsen.

3 - Handelsfase: De speler kan nu bonen uit zijn speelgebied verkopen aan de andere spelers. Spelers moeten bonen verkopen voordat ze kunnen worden geoogst. De andere spelers kunnen een bod doen op de bonen die te koop zijn. Als er geen biedingen zijn, mag de speler zijn bonen verkopen voor één munt. Als er wel geboden wordt, gaat de hoogste bieder ervandoor met de bonen.

Puntentelling en einde

In het spel Boonanza drait het allemaal om het oogsten van bonen en het winnen van munten. Dit bepaald uiteindelijk de eindstand en daarmee ook de winnaar van het spel.

Oogsten:

Als een speler minstens twee bonen van een soort in zijn speelgebied heeft, mag hij deze oogsten. Hij plaatst de bonen op de aflegstapel en ontvangt het aantal munten dat op de kaart staat afgebeeld. Als een speler bonen oogst voordat hij ze verkoopt, ontvangt hij de volle prijs voor de bonen.

Einde spel

Het spel is ten einde zodra de laatste kaart van de trekstapel is getrokken, wordt het spel beëindigd. Spelers tellen hun munten en de speler met de meeste munten wint het spel.


Uitbreidingen

Boonanza heeft verschillende uitbreidingen die het spel nog interessanter maken. Zo zijn er bijvoorbeeld uitbreidingen met nieuwe bonensoorten en speciale kaarten die het spelverloop beïnvloeden.

Deze uitbreidingen voegen nieuwe elementen toe aan het spel en bieden spelers nog meer strategische mogelijkheden.

Een aantal bekende uitbreidingen zijn:

  • De uitbreiding
  • Heilige Boontjes
  • Marco Boono
  • Boono Nostra

Wil je een leuk en makkelijk te leren spel, met een grappig thema en met leuke uitbreidingsmogelijkheden, dan is Boonanza een hele leuke aanvulling op je voorraad spellen.


Boonanza dobbelspel

Uitgever 999 games heeft ook een dobbelspel variant van Boonanza op de markt gebracht. Een belangrijk verschil met het origineel is dat er gebruik wordt gemaakt van dobbelstenen om oogsten te behalen.

Spelers ontvangen 2 oogstkaarten vooraf, met daarop een aantal opdrachten om bepaalde bonen te dobbelen.

Met de 5 dobbelstenen zijn deze combinaties te maken. Op deze dobbelstenen zijn afbeeldingen in verschillende kleuren te zien, met de volgende soorten bonen: Tuinboon, Snijboon, Kidneyboon. Bruine boon, Sojaboon, Blauwe boon.

Leuk aan deze variant met dobbelstenen is dat je telkens weer de juiste combinaties moet weten te dobbelen, maar dat de uitkomst van jouw beurt ook kan worden gebruikt door je tegenstanders. Je moet dus altijd goed bloijven opletten wat je doet.

Heb je dus behoefte aan het spelen van Boonanza, maar wat meer in de vorm van een vlot dobbelspel, dan is ook deze variant van Boonanza een goede optie om eens te spelen!THEMA PAGINA'S

 


SPORT EN SPEL

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Boonanza speel je soms letterlijk voor spek en boonen

 


SPORT PARTNERS