Fitness

Uitleg over Fitness.

fitness

Fitness

Fitness is een verzamelnaam voor sporten en oefeningen die je helpen om een betere conditie te krijgen, sterker te worden en gezonder te blijven. Met fitness is het mogelijk om verschillende spieren te trainen, of juist vet te verbranden of uithoudingsvermogen te laten toenemen.

Sommige fitness oefeningen kun je zonder al te veel hulpmiddelen doen, andere oefeningen vragen de hulp van fitness apparaten. Ook zijn er binnen fitness trainingen in groepsvorm mogelijk. Hiermee combineer je sport en fitheid met sociale contacten en gezelligheid.

Fitness kun indoor in een fitness centrum beoefenen, maar je kunt ook buiten aan fitness doen.


Fitness voor iedereen

Het doel van fitness is om fitter te worden en te blijven. Deze fitheid gaat over conditie, kracht en gezond gewizht. Alegmene fitheid bestaat uit een combinatie van die drie factoren.

Met fitness richt je je specifiek op het trainen en onderhouden van je lichaam. Soms is fitness ondersteunend aan een andere sport waar je beter in wordt door fitter te zijn. Soms is fitness belangrijk om te herstellen na een periode van ziekte. En vaak is fitness een manier om na een periode van verwaarlozing van je lichaam alles weer even een beetje op te bouwen.

Fitness werkt het beste als je er continu aan blijft werken. Zie het dus als een baishouding dat je zo nu en dan aan je lichmaam werkt. Je zal er zeker de vruchten van plukken.

Veel mensen starten met fitness in een nieuw jaar, vanuit goede voornemens. Anderen gaan intensiever fitnessen als de zomer er aan komt, om hun lichaam mooier te maken.

Wat je drijfveer ook is, probeer niet te hard van stapel te lopen, bouw het langzaam in je leven in. Zodoende hou je het straks bijna automatisch vol en blijf je de beste versie van jezelf.


Conditie en cardio

Een belangrijke hoofdgroep bij fitness is het zogeheten cardio fitness. Cardio richt zich op conditie van het lichaam, het hart en de longen.

Cardio kun je op verschillende manieren beoefenen. Leuk aan cardio training is ook dat je langzaam maar zeker je condite vooruit ziet gaan, waardoor je letterlijk je eigen grenzen weer kunt verleggen.

Cardio zorgt er ook voor dat je vet verbrand. Hierdoor is cardio fitness bij uitstek geschikt om af te vallen of om op een gezond gewicht te blijven.

Voorbeelden van cardio fitness trainigen zijn:

 • hardlopen
 • roeien
 • touwtje springen
 • cross training
 • fietsen / spinnen
 • boksen
 • lichaamsoefeningen (Calisthenics)

Bij alle fitness trainingen, en dus ook bij cardio, is het belangrijk om goede schema's te maken voor jou persoonlijke training. Een goede opbouw, basis en doorontwikkeling is belangrijk.


Krachttraining

Naast cardio hoort onder de noemer fitness ook de zogenoemde krachttraining. Krachttraining richt zich op het versterken van de spierkracht van verschillende spiergroepen.

De opbouw van spieren werkt daarnaast heel goed voor het verbeteren van je stofwisseling (metabolisme) waardoor ook afvallen, fit en gezond blijven, een belangrijk effect is van krachttraining.

Krachttraining en cardio training kun je dan ook prima afwisselen om een goed, gezond en sterk lichaam te krijgen of om te herstellen of op een gewenst niveau te komen.

KRachttraining kun je doen door middel van oefeningen met je eigen lichaam, door gebruik van attributen zoals gewichten en door gebruik van specifieke fitness apparaten voor krachttraining.

Voorbeelden van krachttraining zijn:

 • push-ups
 • dumbbells (halters)
 • squads
 • sit-ups
 • bankdrukken
 • planken
 • leg-press

Ook voor krachttraing geldt dat een goed schema belangrijk is en rust voor je spieren tussendoor zodat je niet overbelast en weer helemaal opnieuw moet beginnen na blessures.


Groep fitness

Fitness wordt ook in groepen beoefend. Natuurlijk kun je individuele oefeningen zoals hardlopen of fietsen makkelijk samen doen, maar er zijn ook specifieke trainingen die in groepsverband worden gedaan warin meerdere oefeningen worden gecombineerd.

Bekende groepslessen zijn bijvoorbeeld een spinning-class, waar aan de hand van een fitness instructuer een training wordt gegeven op de spinning fiets.

Ander vormen van groepslessen zijn bijvoorbeeld Zumba, Pilates of zijn combinaties van lessen met namen als body - attack, body - pump, crossfit. Maar ook Yoga is een vorm van werken aan lichaam (en geest) die je prima in een groep kunt beoefenen.

Sommige groepslessen vragen om te rouleren van oefeningen, zodat je een complete fitness workout kunt doen. De body attack varianten gaan vaak uit van hoog intensief sporten, om cardio te verbeteren. Trainingen als body - pump, richtingen zich weer meer op de ontwikkeling van spierkracht.


Fit en gezond

Je lichaam is je tempel wordt er vaak genoeg gezegd. Een gezond en fit lichaam zorgt voor een gezonde gesst en allerlei mogelijkheden voor een stapje extra in het leven.

Werken aan je lichaam, of in ieder geval op peil houden van jezelf, is iets wat snel kan wegzakken in het dagelijkse leven.

Probeer een fitness vorm te vinden die bij je past, die je bijvoorbeeld kunt combineren met een sport of die je samen met anderen kunt doen.

Fitness vraagt soms doorzettingsvermogen of in ieder geval om over een kleine drempel te stappen, zeker als jet het langer wil volhouden.

En daar waar je je meestal na afloop van een training moe maar voldaan voelt, en waar je na een aantal weken fitter, mooier en gezonder bent geworden, is de uitdaging om vooraf over de drempels te stappen, gewoon te beginnen en te blijven beginnen.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Exercise is like telling your body “you’re gonna hate me for this, but you’ll thank me later".

 


SPORT PARTNERS