Korfbal

Spelregels, tips en weetjes over korfbal.

Korfbal spelregels

Korfbal is een balsport dat zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Korfbal wordt gespeeld op een veld met een afmeting (vanaf 2014) van 40 x 20 meter. Korfbal wordt gespeeld met een bal die in een korf moet worden gegooid die aan weerszijde van het veld staan. De hoogte van de korf is 3,5 meter bij de senioren.

Korfbal is een sport waar veel techniek samenkomt, ook heeft het een bijzonder karakter in de sportwereld omdat het een gemengde sport is. Een team bestaat in principe dan ook uit 4 herenspelers en 4 damesspelers.

Korfbal is in 1902 ontstaan toen schoolleraar Nico Broekhuysen in aanraking kwam met de Zweedse sport ringboll. Broekhuysen zocht naar een spel dat een hele klas, met jongens en meisjes gemengd, kon spelen.


Scoren bij korfbal

Scoren bij korfbal doe je door de bal door de korf van de tegenstander te gooien. De bal moet daarvoor volledig door de korf vallen van boven naar beneden. Scoren van onderaf is niet mogelijk.

Punten scoren kun je door verschillende technieken toe te passen, zoals een afstandsschot, een doorloopbal die onderhands in de loop wordt meegegeven en gecoord, en een korte kans, waarbij er van dichtbij geschoten wordt, bijvoorbeeld bij een vrije bal. Per score ontvangt een ploeg 1 punt.

Andere vormen om te scoren zijn uit een strafbal, waarbij vanaf 2,5 meter mag worden geschoten als er een overtreding is gemaakt.

Tot slot kan er ook gescoord worden uit een vrije bal, als er een overteding is gemaakt die niet ernstig genoeg is voor een strafbal.

Bij een strafbal of een vrije worp moet er minimaal 2,5 meter ruimte gehouden worden tussen de spelers van de verdedigende kant en de worpnemer.


korfbal

Korf geen mand

De korf waarin gescoord moet worden is een ronde kunststof korf met een inwendige diameter van 40,5 cm. In 2008 is besloten om de korf van rotan niet meer toe te staan en over te gaan op een nieuwe gele kunststof korf.

De korf hang op een hoogte van 3,5 meter maar bij de jeugd worden de korven op lagere hoogtes gehangen, 3 meter, 2,5 meter of 2 meter.

 

 


Lopen bij korfbal

Korfbal is een spel waarin goed samengespeeld moet worden en de bal overgegooid wordt. Een speler in balbezit mag niet lopen met de bal. Het is echter wel toegestaan om van voet te wisselen terwijl je op dezelfde plaats blijft staan. Na het afspelen van de bal kun je weer vrij bewegen over het speelveld. Deze manier van spelen maakt dat alle spelers continu actief zijn om de bal te kunnen ontvangen.

Verdedigen bij korfbal

Het verdedigen van een aanval kan door je op te stellen tussen de korf en de aanvaller op een afstand dat hij of zij op een afstand staat waarbij de schouder van de aanvaller aangeraakt kan worden. Is dit het geval dan mag deze aanvaller niet op de korf schieten.

Hoewel korfbal een gemengde sport is mag een vrouwelijke speler alleen een vrouwelijke speler verdedigen en mogen alleen mannelijke spelers andere mannen verdedigen. Als men zich hier niet aan houdt en bijvoorbeeld een vrouwelijke speler een man verdedigd, volgt een strafbal. In de praktijk is er dus alsnog sprake van een bepaalde mate van segregatie tussen de genders bij korfbal binnen de lijnen.


Korfbaltermen

Hieronder staan een aantal veel voorkomende korfbal termen of uitdrukkingen op een rijtje:

 • Aanvalsvak - Het veld is verdeeld in twee vakken. Het aanvalsvak is het vak waar door de aanvallers geprobeerd wordt om te scoren.
 • Verdedigingsvak - Dit is het andere vak op het veld, waar verdedigd moet worden.
 • Afstandsschot - Een schot van 6 tot 10 meter afstand.
 • Airbal - Een slecht schot wat alleen maar lucht raakt en geen korf.
 • Een diagonaal - Dit is een paas van de bal die van de ene hoek van het veld naar de andere hoek van het veld gaat.
 • Doorloopbal - Als een aanvaller de verdediger afschud en met een onderhands schot probeert te scoren.
 • Gemengd douchen - Douchen met warm en koud water door elkaar. (korfbal grapje...)
 • Hengelen - De paal zo proberen te bewegen dat de bal erin vliegt wanneer het schot niet helemaal goed is. Dit is overigens niet toegestaan.
 • Korte kans - Een bovenhands schot tussen 0 en 6 meter van de korf.
 • Middenvak - Een vak uit het korfbal wat in 1991 is afgeschaft.

Korfbal sportkeuze

Korfbal is een sport wat in Nederland best wel populair blijft en in ledenaantallen in Nederland niet onderdoet voor sporten als handbal. Het heeft een bijzonder karakter met het gemengde spel en het heeft veel leuke spelelementen in zich.

Korfbal is wel een sport op zichzelf, hoewel het wel wat weg heeft van basketbal. Echter daar waar basketbal, als best wel vergelijkbare sport, tot één van de belangrijkste internationale wereldsporten mag worden gerekend is dat voor korfbal een stuk minder het geval.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Obstacles don't have to stop you. If you run into a wall, don't turn around and give up. Figure out how to climb it, go through it, or work around it.

 


SPORT PARTNERS