Formule D

Uitleg en spelregels formule D bordspel.

formule D

Formule D

Formule D is een bordspel dat is gebaseerd op het thema autoracen en in het bijzonder de formule raceklassen zoals de formule 1. Het bordspel is in oorspronkelijke vorm al in 1990 op de markt gekomen onder de naam Formule Dé. Met de populairiteit van de Formnule 1 en andere autorace sporten is het spel meegegroeid en is nu onder de naam Formule D verkrijgbaar.

Met de groeiende populairiteit van formule 1, is het goed om te weten dat dit leuke bordspel beschikbaar is. Het spel is bedoeld om de simulatie van een race zo goed mogelijk en zo spannend mogelijk na te bootsen.

Formule D is een leuk uitgewerkt bordspel, met kleine raceauto's en werkelijke formule 1 circuits. In de basisset is het circuit van Monaco aanwezig met op de achterzijde een alternatief circuit. Er zijn ook uitbreidingsets met meer circuits beschikbaar. Zo kun je als je wilt een heel race seizoen naspelen!

Formule D Inhoud

Leuk aan Formule D is dat het een spel is wat je kunt spelen met 2 tot 10 spelers. Hiermee is het spel dus ook heel leuk om met grotere aantallen deelnemers te spelen en is ook het nabootsen van een echte race goed gelukt. Een formule 1 race, of elke andere autorace, gaat namelijk vaak tussen veel verschillende deelnemers.

Naast de leuke kleine race auto's bevat het spel per deelnemer een versnellingbak die in het spel gebruikt wordt. Verder zijn er verschillende vormen dobbelstenen die gebruikt worden tijdens het spel.

De cicuits waarop bij Formule D wordt geraced zijn gebaseerd op werkelijke race circuits die onder andere in de formule 1 worden gebruikt. Naast de basisset zijn er inmiddels 16 uitbreidingssets gemaakt, waarmee er 32 circuits toegevoegd kunnen worden. Ook zijn er bepaalde streetrace circuits beschikbaar

Naast de formule 1 auto's in het spel zijn er ook tourwagen / streetrace auto's waarmee je kunt racen. Zodoende is het niet alleen voor formule 1 fans, maar ook voor iedereen die van een lekkere race houdt leuk en herkenbaar gehouden.

Weet je nu al genoeg en wil je het snel zelf uitproberen? kijk dan direct even hier bij bol.com:


Spelverloop Formule D

Formule D heeft mooie kleurrijke spelregels, waarbij je zowel basisregels, volledige regels en optionele regels kunt toepassen. Formule D is ook zo'n spel waarbij je met vrieden makkelijk huisregels kunt toepassen als je het wat vaker samen speelt.

De basis van het spelverloop bij Formule D is als volgt:

 • Iedere speler kiest een auto en bijbehorende coureur.
 • Spelers dobbelen om de beurt met de D20 dobbelsteen voor startposities.
 • Elke speler mag voor elke beurt 1x de versnelling gratis op of afschakelen.
 • Spelers dobbelen met de dobbelsteen die hoort bij de betreffende versnelling.
 • De auto's worden om en om verplaatst over het circuit.
 • Er moet aan regels worden voldaan, met name bij bochten.
 • Na de het afgesproken aantal ronden (meestal 2 of 3) wordt de winnaar bepaald.

Deze korte uitleg geeft het spelverloop weer. Spelers mogen over het circuit bewegen en inhalen volgens bepaalde regels. Het spel is zo gemaakt dat je echt tegen elkaar aan het racen bent.


Aanvullende regels

Formule D kent basisregels en aanvullende regels voor gevorderden of experts. Dit maakt het spel ook leuk om met verschillende gezelschappen te spelen. Ook kun je je daardoor steeds meer verdieping en tactiek vinden om beter te worden in het spel.

Een aantal gevordede spel elementen zijn bijvoorbeeld:

 • Weerkeuze - Hierbij wordt vooraf gedobbelt om het type weer te bepalen. Dit heeft effect op de race.
 • Bandenkeuze - Vooraf bepalen van bandenkeuze heeft bepaalde voordelen en nadelen tijdens een race.
 • Pit Stops - Die maken het mogelijk om banden te wisselen.
 • Team race - Er kan worden gekozen om in teams samen te spelen bij meerdere spelers.

Leuk aan Formule D is dat het leren van geavanceerdere spelelementen vanzelf in beeld komen nadat je een paar keer met de baisregels hebt gepeeld. Zo is het elke keer weer een uitdaging om alles uit je auto te halen en het effect van de dobbelstenen zo goed mogelijk te benutten.


Versnellingen

Zoals aangegeven wordt er gebruik gemaakt van versnellingen. Per beurt mag een speler gratis 1 x op of afschakelen. De versnelling bepaalt de dobbelsteen die je moet gebruiken voor jou beurt. Op rechte stukken wil je natuurlijk zo snel mogelijk gaan, maar bij bochten ben je verplicht om af te remmen om schade of bandenslijtage te voorkomen.

Er zijn 6 dobelstenen beschikbaar, dit zijn een D2, D4, D8, D12, D20 en D30 dobbelsteen. Het aantal vakje wat je daarmee vooruit kunt komen zijn als volgt:

 • D2 = eerste versnelling = 1 tot 2 vakjes
 • D4 = tweede versnelling = 2 tot 4 vakjes
 • D8 = derde versnelling = 4 tot 8 vakjes
 • D12 = vierde versnelling = 7 tot 12 vakjes
 • D20 = vijfde versnelling = 11 tot 20 vakjes
 • D30 = zesde versnelling = 21 tot 30 vakjes

Door slim en op tijd te schakelen kun je zo effectief mogelijk over het circuit gaan en de kans op technische problemen, of zelfs een spin, uit de weg gaan.


Bandenkeuze

Zoals aangegeven is er binnen het spel Formule D ook een mogelijkheid om vooraf de bandenkeuze te bepalen. Deze regels worden toegepast als je de volledige spelregels toepast. De verschillen keuzes die je daarmee kunt maken ten opzichte van je concurrenten zijn de volgende:

 • Harde banden
 • Zachte banden
 • Regenbanden

De verschillen die je met de bandenkeuze kunt maken zijn gerelateerd aan de gedetaileerde spelregels over het aantal vakjes en strafpunten, bijvoorbeeld bij het te snel door een bocht gaan.

Zo krijg je met zachte banden bijvoorbeeld in een eerte ronde wat meer voordeel, en zijn hardere banden wat consistenter. De regenbanden zijn uiteraard geschikt voor regenweer, maar verder veel kwetsbaarder.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de formule 1 sport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

If you have everything under control, you're not moving fast enough.

 


SPORT PARTNERS