Wingsuit

Informatie en uitleg.

Wingsuit

wingsuit bron: Wikimedia Commons

Een wingsuit is een type jumpsuit dat iemand helpt om door de lucht te zweven, meestal tijdens het BASE-jumpen of parachutespringen. Het pak geeft de drager een groter oppervlak, wat helpt lift te creëren en de luchtweerstand te verminderen. Veel wingsuiters gebruiken een parachute om hun afdaling te vertragen als ze hun bestemming hebben bereikt.

Wingsuit sport is de laatste jaren in populariteit toegenomen, omdat mensen nieuwe en extreme manieren zoeken om hun sensatie te beleven. De uitdaging van wingsuit vliegen is dat het een hoge mate van vaardigheid en ervaring vereist; zelfs de kleinste fout kan fataal zijn.

Wingsuits zijn niet voor lichtzinnigen, maar wie de uitdaging aandurft of het spectaculair vindt om er naar te kijken kan zich er hier verder in verdiepen.


Benodigdheden

Hieronder een lijst met benodigdheden als je de wingsuit sport zou willen beoefenen:

 • Wingsuit
 • Helm
 • Bril of zonnebril
 • Overall of jumpsuit
 • Harnas
 • Parachute
 • Riempjes of elastieken (voor bril en helm)

Deze lijst is bedoeld als een richtlijn; aangezien iedere wingsuiter zijn of haar eigen stijl en voorkeuren heeft, kan de uiteindelijke uitrusting verschillen.

Als je nog nooit eerder een wingsuit hebt gebruikt, is het raadzaam om eerst wat research te doen of les te nemen van iemand met ervaring. Zorg ervoor dat je weet wat je aan het doen bent voordat je aan de slag gaat!

Een sport zoals wingsuit leer je niet zomaar even en kun je ook niet makkelijk oefenen. Veelal zijn andere vaardigheden, zoals dat van parachutespringen ook eerst nodig om wingsuit in de toekomst te kunnen beoefenen.


Wingsuit kampioenschappen

De jaarlijkse Wingsuit World Championships (WSWC) zijn het hoogtepunt van het wingsuit-kalenderjaar. Atleten uit de hele wereld komen samen om hun vaardigheden te tonen in een serie spannende en spectaculaire wedstrijden.

De WSWC bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de spannende en populaire Red Bull Aces wingsuit race. In dit evenement vliegen de deelnemers door een reeks bochten en ringen, terwijl ze proberen zo snel mogelijk te finishen. De winnaar van de race is degene die de meeste bochten en ringen in de kortste tijd weet te voltooien.

De WSWC worden gehouden in een verschillende plek elk jaar, bijvoorbeeld ergens in Europa of Noord-Amerika. Maar ook in China is het WK al eens gehouden. De locatie wordt gekozen op basis van weersomstandigheden, om ervoor te zorgen dat de wedstrijden zo veilig mogelijk verlopen.

Wedstrijdevenementen worden jaarlijks in competitieverband gehouden en doen ook telkens verschillende landen en steden aan.


Wingsuit locaties

Wingsuit vliegen is een opwindende ervaring die je op veel verschillende plaatsen in de wereld kunt beleven

Hoewel er enkele fantastische locaties zijn voor beginners, zullen ervaren vliegers de meeste sensatie vinden in de meest uitdagende omgevingen.

Hier is een overzicht van een aantal van de beste plaatsen om te gaan wingsuit vliegen:

 • Interlaken, Zwitserland
 • Kjeragbolten, Noorwegen
 • De berg Tianmen, China
 • Mount Everest, Nepal
 • Grand Canyon, Amerika
 • Yosemite National Park, Amerika

Uiteraard zijn er nog vele andere mooie locaties voor de wingsuit sport. Het bealngrijkste is vooral om voldoende hoogte en ruimte te hebben.


Wingsuit kampioenen

Een van de beroemdste wingsuit kampioenen is Jari Kuosma uit Finland. Hij heeft diverse wereldrecords op zijn naam staan, waaronder de langste vrije val en de snelste snelheid in een wingsuit.

Een andere bekende wingsuit kampioen is Uli Emanuele uit Italië. Hij staat bekend om zijn levensgevaarlijke stunts, waaronder vliegen tussen twee bergtoppen en basejumpen van het hoogste gebouw ter wereld.

Dit zijn slechts twee van de vele wingsuit kampioenen die er zijn. Anderen zijn Horacio Llorens uit Spanje, die bekend staat om zijn nauwkeurigheid bij het vliegen door kleine doelen, en Fred Fugen uit Frankrijk, die een wereldrecord vestigde voor de langste afstand gevlogen in een wingsuit.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten wingsuit kampioenen. Elk van hen heeft zijn eigen unieke vaardigheden en prestaties. Dus als je ooit het gevoel hebt dat je wat inspiratie nodig hebt, bekijk dan zeker de verhalen van deze ongelooflijke mensen!


Wingsuit weetjes

Hieronder een aantal handige of leeuke weetjes over de uitdagende winssuit sport:

 • Wingsuits zijn vaak gemaakt van lichtgewicht materiaal, zoals nylon of polyester.
 • De vleugels van een wingsuit kunnen oplopen tot 3 meter in lengte.
 • Een wingsuit kan je helpen om door de lucht te zweven, maar het kan je ook sneller laten vallen als je niet oplet.
 • Een wingsuit haalt makkelijk snelheden van 100 km per uur door de lucht.
 • Landen na een wingsuit ritje doet men door het op tijd openen van een parachute.
 • Er zijn zeker in de beginjaren en bij de ontwikkeling van de sport windsuit meerdere dodelijke ongelukken geweest.

Wil je adembenemende beelden van het wingsuit kampioenscahp zien, kijk dan bijvoorbeeld is het fimpje op Youtube met beelden van het Wereldkampioenschap in China. Via deze link te vinden: Wingsuit China of bezoek zelf de pagina door knippen en plakken van met dit webadres: https://www.youtube.com/watch?v=UUodSxR-1e4THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

A person should have wings to carry them where their dreams go, but sometimes a pair of skis makes a good substitute.

 


SPORT PARTNERS