Sjoelen

Spelregels, tips en weetjes over sjoelen.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Sport en spelregels

Voordat je alles gaat lezen over Sjoelen, let op deze uieke kans! Het fantastische bordspel Spatula gaat bijna live op kickstarter!

bordspel kickstarter

Schrijf je alvast in en wees er snel bij! Eerste 1000 exemplaren met leuke korting.Meld je gratis aan je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden.

En kijk voor een eerste blik, nog voor de launch van de kickstarter!, ook alvast op deze bijzondere pagina over het spel: Spatûla

Nu verder over Sjoelen

Sjoelen is een traditioneel gezelschapsspel wat in Nederland veel gespeeld wordt. Tegenwoordig wordt het steeds vaker als sport gezien, zeker nadat er na alle Nederlandse kampioenschappen inmiddels een aantal WK's hebben plaatsgevonden.

Sjoelen is een leuk spel wat voor iedereen makkelijk toegankelijk is om te spelen. Van jong tot oud kan er worden gespeeld en op elk niveau is er wel een leuke uitdaging om het sjoel spel en de sjoel score te verbeteren. Sjoelen vraagt om goede oog hand coordinatie, maar ook als je dat wat minder hebt, is sjoelen nog steeds leuk om te doen.

 

Wij hopen je met een kort overzicht van de spelregels snel op weg te helpen om (weer eens) te gaan sjoelen.


Sjoelbak en sjoel regels

Sjoelen wordt gespeeld op een houten sjoelbak, met 30 bijbehorende houten (beuken) schijven. De schijven zijn een klein beetje hol, zodat de wrijving op de bak afneemt en de stenen beter glijden.

Aan het eind van de bak zitten vier poorten, met openingen met een waarde 2, 3, 4 en 1. Aan de kant van de werper, de open kant, is een dwarslat gemonteerd waar onderdoor gesjoeld moet worden. Deze dwarslat kun je ook gebruiken om alle nog te gebruiken sjoelstenen per beurt neer te zetten. (hoewel hier professioneel meestal van afgeweken wordt).

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren met het gooien van de stenen in de openingen aan het eind van de sjoelbak. Een speler heeft 30 stenen beschikbaar en mag deze in 3 beurten richting de poorten schuiven. Alle schijven die niet volledig in een poort verdwijnen worden ingezet in de 2e beurt, en daarna de 3e beurt.

Om een sjoelbak na verloop van tijd voldoende glad te houden kun je deze met een wollen doek even goed opwrijven. Ook het gebruik van een klein beetje aardappel zetmeel wordt wel gebruikt. Een klein beetje is voldoende en de stenen verspreiden dit gelijkmatig na een paar keer gooien.


sjoelen

Professionele sjoelregels

Hieronder een aantal officiele regels die van toepassing zijn, maar waar recreatief vaak van wordt afgeweken zijn:

  • Schijven die terugketsen tot onder de dwarsbalk mogen niet meer opnieuw gebruikt worden in een volgende beurt.
  • Als een steen (half) op een andere steen komt te liggen mag deze niet meer gebruikt worden en wordt wegehaald.
  • Schijven die buiten de bak raken mogen niet meer meespelen in een volgende ronde.
  • Een ander verschil tussen recreatief sjoelen is ook dat de schijven niet worden gestapeld op de dwarsbalk. Dit voorkomt met name ook dat de stenen niet per ongeluk omvallen bij een beurt. Officieel zijn deze gevallen stenen dan niet meer opnieuw te gooien.

Puntentelling sjoelen

Zoals eerder al aangegeven zijn er 4 poorten, met elke een andere waarde. Aan de linker buitenkant zit de poort met nummer 2, links midden nummer 3, rechts midden nummer 4, en aan de rechter buitenkant nummer 1. Deze nummers komen overeen met het aantal punten wat kan worden behaald in de betreffende poort.

De basis van de puntentelling is dat er na de 3 beurten wordt gekeken hoeveel stenen (schijven) er in elk van de vakken aanwezig zijn. Zit er in elk vak 1 steen, dan krijg je 20 punten. Bij twee stenen in elk vak ontvang je 40 punten, 3 schijven 60, etcetera.

Als het aantal in de vakken niet meer compleet is (dus niet meer in elk vak een gelijk aantal stenen), dan worden de afzonderlijke punten in de bak bij de eerder opgetelde twintigtallen opgeteld.


Voorbeeld puntenteling

Heb je in de 2 een aantal van 6 stenen gegooid, in de 3 een aantal van 4 stenen, en in zowel de 4 als de 1 een aantal van 5 stenen, dan telt de score als volgt:

4 x 20 (omdat je overal minimaal 4 stenen hebt gescoord) + 2 x 2 (omdat je er hier 2 extra hebt gescoord, + 1 x 4 + 1 x 1 (beide 1 extra steen na de basis van 4). Het totaal aan punten dat je hebt bij dit voorbeeld komt daarmee op 89 punten.

De maximale score die te behalen is, met de 30 stenen, is een aantal van 7 x 20 + 2 stenen in de 4. Het totaal aantal punten komt hiermee op 148. Naast deze maximale score is er tevens nog een bonus te verdienen. Als alle stenen namelijk gescoord zijn in de eerste ronde, dus alle sjoelstenen met elke worp succesvol in de vakken, dan krijgt de speler 2 extra stenen om mee te scoren. Zijn alle stenen in de 2e beurt weggespeeld, dan krijgt men (maar) 1 extra steen om mee te scoren.

Het maximaal aantal behaalde punten wat je in een sjoelbeurt kunt halen, met de maximale bonusworp erbij, komt daarmee op 148 + 2 x 4 = 156 punten.

En kijk ook even verder als je nog kortere regels en punten bij bij sjoelen wilt nalezen.


Sjoel weetjes
  • De meest succesvolle Nederlandse sjoeler is Siem Oostenbrink. Hij behaalde veel nationale titels, WK overwinningen en competitieoverwinningen. Hij is de eerste speler die in een officiële wedstrijd een perfecte tienbakkenscore van 1480 punten (10 x 148) behaalde, op 27 februai 1988.
  • In 2008 was er na 30 jaar weer eens een WK sjoelen.
  • De 'eerste' wereldkampioen sjoelen van 2008 is bij de heren de Nederlandse Dick Eijlers. Hij was toen 15 jaar oud en kreeg dispensatie om mee te mogen doen met de volwassenen.
  • De meest recente wereldkampioen is wederom Siem Oostenbrink die, na ook in 2013 en 2015 te hebben gewonnen, het WK in Frankrijk in 2017 op zijn naam schreef.
  • De huidige wereldkampioen bij de dames is Ida Maytum, ook uit Nederland.

En kijk hier voor meer nieuws:


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het is een avond zo zonder iets. Alles is er wel maar verrilt naar een niets. Het spel van de kinderen klinkt als van achter glas, of het al niet meer was, waar het was.

 


SPORT PARTNERS