Uno

Informatie en uitleg.

UNO

uno

Het kaartspel met de korte naam UNO is een kleurrijk en grappig kaartspel wat enigsinds is gebaseerd op het welbekende kaartspel Pesten.

Maar met een simpele vergelijking doe je UNO wellicht wel tekort want het is een variant van het spel met een aantal leuke ingredienten en vooral herkenbare en kleurrijke speelkaarten.

UNO is al jarenlang een bekend spel, maar hoe zat het ook al weer met al die spelregels en wat betekenen de kaarten ook alweer?

Wij geven je graag de belangrijkste informatie om snel een spelletje UNO te kunnen spelen!

UNO inhoud

UNO is een kaartspel wat bestaat uit 112 kaarten. Deze kaarten zijn als volgt verdeeld:

 • 19 blauwe kaarten met getallen 0 t/m 9
 • 19 groene kaarten met getallen 0 t/m 9
 • 19 rode kaarten met getallen 0 t/m 9
 • 19 gele kaarten met getallen 0 t/m 9
 • 8 x neem 2 kaarten (in 4 kleuren)
 • 8 x beurt overslaan (in 4 kleuren)
 • 8 x keer om speelrichting (in 4 kleuren)
 • 4 x keuzekaart kleur
 • 4 x neem 4 kaarten
 • 1 x alle kaarten ruilen kaart
 • 3 lege, zelf aanpasbare, kaarten

Het spel wordt per ronde gespeelt waarbij je punten kunt scoren tot wie het eerst 500 punten haalt.

Je kunt het spelverloop ook gewoon per ronde doen, degene die als eerste zijn of haar speelstapel leegspeelt is dan de winnaar.

Spelverloop UNO

Vooraf trekken spelers een kaart. Degene met de hoogste kaart begint als deler.

Alle spelers krijgen 7 kaarten uitgedeeld voor in hun hand. De oveige kaarten worden als gesloten stapel in het midden gelegd. Dit wordt de STOK genoemd.

De deler pakt de bovenste kaart van de stok en legt die er open naast, het spel kan nu beginnen vanaf de volgende speler, met de klok mee, links van de deler.

Als je aan de beurt bent moet je één van jouw kaarten op de open stapel zien te leggen. Dit kan als je een kaart hebt van dezelfde kleur of met een zelfde getal. Ook kun je speciale kaarten afleggen.

Lukt het je niet om een kaart af te lggen, dan moet een kaart 'kopen' van de gesloten stapel. als je deze nieuwe kaart wel kunt afleggen dan mag dit nog, anders voeg je deze toe aan je eigen kaarten.

Hierna is de volgende speler aan de beurt, totdat iemand nog één kaart overheeft. Deze persoon moet dan duidelijk 'UNO' zeggen, en proberen de laatste kaart in een volgende beurt weg te spelen om definitief de ronde te winnen.


Actiekaarten

Naast de standaard kaarten met de getallen erop zijn er een aantal bijzondere actiekaarten. Hieronder een uitleg van wat ze betekeken.

Neem twee kaarten (+2) - Als iemand die op heeft gegooit omdat het van de juiste kleur is van de open kaart, moet de volgende speler twee kaarten van de STOK nemen EN de beurt voorbij laten gaan.

Keer om speelrichting - De richting van het spel gaat vanaf nu de andere kant op. Tegen de klok in en visa versa.

Beurt overslaan - De volgende speler moet de beurt overlaan.

Keuzekaart kleur - Deze kaart mag je altijd spelen en je moet de kleur vanaf dat moment bepalen.

Neem 4 kaarten (+4) - Deze kaart mag je alleen spelen als je geen kaart met dezelfde KLEUR hebt als op de open stapel. Als je deze speelt mag je de kleur voor het vervolg bepalen EN de volgende speler moet nu 4 kaarten kopen en de beurt overslaan.

Alle kaarten ruilen - Als je deze kaart speelt mag je alle kaarten van alle spelers nemen, deze schudden en weer eerlijk gelijk uitdelen, met de klok mee.

Aanpasbare kaarten - Er zijn 3 kaarten die je kunt toevoegen aan het spel en kunt voorzien van eigen regels. Gebruik evt. een potlood om er iets op te schrijven. Het is wel zo dat alle spelers het eens moeten zijn over deze nieuwe regel(s).

Puntentelling UNO

Zoals al aangegeven is de winnaar van een rondje UNO degene die als eerste alle eigen kaarten heeft weggespeeld.

De officiele spelregels geven de mogelijkheid om het spel te spelen totdat één speler 500 punten heeft weten te scoren.

Deze score wordt per ronde bijgehouden. De speler die als eerste uit is, ontvangt punten op basis van de kaarten die de andere spelers nog in handen hebben, en wel als volgt:

 • Alle opgetelde punten uit de waardes van de overgebleven cijferkaarten 0 t/m 9.
 • 20 punten voor elke kaart met 'neem twee kaarten', 'beurt overslaan' of 'omkeren'.
 • 40 punten voor de 'alles ruilen' kaart en voor elke evt. 'aanpasbare kaarten' in het spel.
 • 50 punten voor elke 'kleur keuzekaart' of '4 kopen kaart'.

Deze manier van spelen voor punten maakt dat tegenstanders moeten proberen om op tijd dure kaarten weg te spelen en uiteraard liever lage cijferkaarten in handen te hebben dan hoge cijferkaarten.

Er is ook een leuke alternatieve puntentelling waarbij je de punten als strafpunten per speler opschrijft. Het spel is dan uit als 1 persoon 500 of meer punten heeft. De winnaar is degene met de laagste punten op dat moment.

 

 


UNO tips

UNO is een leuk en gezellig kaarspel wat losjes gebaseerd is op het welbekende kaartspel Pesten. Het is dusdanig eenvoudig in opzet dat het van jong tot oud makkelijk te spelen is en dat een bepaalde mate van geluk nodig is om te winnen.

Toch zijn er een aantal handige tips die je als beginnende speler kunt onthouden:

 • Het heeft in het begin nog niet zoveel zin om spelers veel strafkaarten te laten kopen in het begin. De kans dat deze weer makkelijk worden weggespeelt is groter in het begin. Wil je een hoge score, zet dan je sterke kaarten laat in.
 • Heb je de 'alle kaarten ruilen' kaart dan kun je voorkomen dat iemand die nog één kaart heeft uit kan in een volgende ronde. Je kan dan immers alle kaarten van alle spelers weer schudden en eerlijk verdelen in aantal per speler.
 • Je kan door goed op te letten soms goed inschatten op welke kleur iemand zit te wachten. Probeer de kleur te veranderen zodat het uitgaan moeilijker wordt.
 • Vergeet nooit om duidelijk UNO! te zeggen als je nog één kaart over hebt. Doe je dit niet voordat een volgende speler aan de beurt is, dan moet je namelijk 2 strafkaarten van de stapel pakken.

Veel pleizer met het spelen van UNO!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

UNO is vergelijkbaar met Pesten, maar het bevat nog minder harten.

 


SPORT PARTNERS