Cricket

Uitleg over de Cricket spelregels.

Voordat je verder leest over Poker, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

cricket

Cricket

Voordat je alles gaat lezen over Cricket, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Cricket

Over de oorsprong van Cricket zijn de meningen dusdanig verdeeld dat wij er helaas geen definitieve uitspraak over kunnen doen. Met name de Fransen en Engelsen hebben daar zo hun eigen visie op.

Dit geeft waarschijnlijk aan, net als bij vele sporten, dat het spel zich heeft ontwikkeld en over de wereld heeft verspreid simpelweg omdat mensen het een leuk, goed en intressant spel vonden om te spelen.

Voor veel mensen is Cricket niet snel te snappen op het eerste gezicht. Natuurlijk, er wordt met een bal gegooid die weggeslagen moet worden, maar hoe zit dat met die drie stokken erachter en waarom duurt het vaak zo lang.

Het leek ons daarom goed om ook een korte toelichting over Cricket te geven op deze website over alle sporten en spellen.


Cricket spelen

Cricket wordt gespeeld op een grasvel wat in tegenstelling tot veel andere sporten ovaalvormig is. In het midden van het veld ligt de zogenaamde 'pitch'. Deze pitch is 20,12 meter lang en 3,06 meter breed.

Op deze pitch staan witte lijnen waartussen moet worden gerend (runs). Aan weerszijden van de pitch staan wickets. Dit zijn drie paaltjes (die stups genoemd worden), met daarbovenop een houtje ligt (die bails genoemd worden).

Cricket wordt gespeeld met 11 tegen 11 spelers. Om de beurt zijn de teams aan slag (battingteam) of spelen ze in het veld ter verdediging van de slagen door spelers uit te gooien (bowlingteam).

De beurt tussen de teams wisselt nadat 10 spelers van het team aan slag zijn geweest. Het team met de meeste runs wint uiteindelijk de wedstrijd.

De lengte van een Cricket wedstrijd wordt bepaald aan het aantal innings (waar beide teams 1x aan slag komen) en het aantal 'overs' die er wordt gespeelt in een inning. (dit kan varieren van 20, 50 of 100). Een over is gelijk aan 6 (reglementair goed) gegooide ballen door het werpende team.


Slaan en rennen

Het team wat aan slag is moet proberen runs te maken door de bal weg te slaan en tegelijkertijd voorkomen dat de wicket achter hen wordt geraakt. Bij de slagbeurt staan er aan weerszijden spelers van één team. Raakt degene die moet slaan (de batsman) de bal, dan rennen beide spelers zo snel mogelijk naar de overkant. Lukt dit dan scoort het team een run. De spelers zijn nu van plaatst verwisselt, waardoor de ander aan slag is.

Een batsman kan ook runs maken door de bal in een keer uit het veld te slaan. Via de grond levert dat 4 runs op, door de lucht zelfs 6 runs.

Een run kan worden voorkomen als veldspelers de bal pakken en teruggooien naar de spelers van hun team op de pitch. De zogenaamde wicketkeeper (dat is degene die achter de batsman de ballen vangt die de bowler gooit) en de bowler (dat is degene die de ballen gooit richting de wicket / batsman) staan dan klaar om snel alsnog het wicket te raken en de runners daarmee uit te gooien.

Als een batter binnen 1 inning 100 runs of meer scoort, wat best uitzonderlijk is, spreekt men van een 'century'.


Gooien bij Cricket

De werper in Cricket wordt de 'bowler' genoemd. Deze bowler gooit de bal richting de wicket. Deze wordt afgeschermd door de batsman die met zijn bat moet voorkomen dat de wicket geraakt wordt.

Als de bowler de wicket raakt dan is de speler uit. Ook als een bal wel wordt weggeslagen maar door de lucht gaat en gevangen wordt is de batsman uit.

Aleeen als de bal via de grond het veld in gaat moeten de spelers in het veld (de fielders) de bal snel proberen te pakken en terug te gooien zodat alsnog het wicket kan worden geraakt om de spelers uit te gooien.

Als een bowler zes ballen heeft geggooid wordt dit een 'over' genoemd. Na een over wordt van speelzijde gewisselt en wordt er een nieuwe bowler aangewezen in het bowlingteam.

Een batsman mag overigens de bal niet met zijn been blokkeren om tegen de wicket aan te gaan, alleen maar met het bat.


Testcricket

Testcricket is een internationale wedstrijdvorm die langer duurt, namelijk twee innings (waarbij beide teams aan slag komen) in plaats van 1 inning in een reguliere (ééndaagse) wedstrijd. Het spelen van testcriket wordt aalleen gedaan door landen die de testcricketstatus hebben gekregen van de International Cricket Council. Het gaat hier om de meest vooraanstaande Cricketlanden.

In 2020 zijn onderstaande l2 landen de landen (in volgorde van toekenning) met de testcricketstatus:

 • Australië
 • Engeland
 • Zuid-Afrika
 • West-Indië
 • Nieuw-Zeeland
 • India
 • Pakistan
 • Sri Lanka
 • Zimbabwe
 • Bangladesh
 • Ierland
 • Afghanistan

Cricket weetjes

Het wereldkampioenschap Cricket wordt om de vier jaar gehouden. Engeland is de meest recente wereldkampioen. Ze versloegen in 2019 Australie in de fimale.

Het volgende Cricket WK wordt gehouden in 2023 in India.

Cricket is één keer, in 1900 in Parijs, een Olympische sport geweest. Aan dit evenement deden echer maar twee landen mee, Engeland en Frankrijk.

Cricket is een spel wat lang duurt, soms zelfs meerdere dagen. Er zijn ook regels over (thee)pauzes, lunches en dergelijke.

Een ingekorte variant van Cricket is bedacht en heeft de naam Twenty20 gekregen. De 20 slaat op het spelen van maximaal 20 overs per inning. Een wedstrijd duurt hierdoor niet langer dan 3 uur.


SportSportTHEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SportSport

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

People throw stones at you and you convert them into milestones.

 


SPORT PARTNERS