Kickboksen

Uitleg over de vechtsport kickboksen.

Kickboksen

kickboksen

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen, net als een bokser, gebruikt worden, maar ook de benen mogen worden gebruikt.

Het is daarmee een veelzijdige vechtsport en uitdagend om te beoefenen. Kickboksen is ontwikkeld in Japan, vanuit de invloeden van Muay Thai (thaiboksen). Kickboksen werd vanaf de jaren zeventig populair in het westen, beginnende in de Verenigde Staten.

Doordat bij kickboksen zowel stoten als trappen worden gebruikt is het een sport wat in feite een combinatie is van de traditionele bokssport en trap-georienteerde vechtsporten als Karate en Taekwondo.


Kickboksen en K-1

Kickboksen wordt nog weleens onder de noemer van K-1 vechtsport geschaard, en dit is op zich ook niet helemaal onterecht..

K-1 is neergezet als een speciale hoogste klasse van vechtsporten, waarbij de K staat voor de vechtsporten karate, kungfu en kickboksen.

De K-1 organisatie is een Japanse vechtsportorganisatie die technieken van onder andere het thaiboksen, taekwondo, karate, kungfu, kickboksen en het traditionele boksen combineert. Deze vechtsportorganisatie is oorsponkelijk gesticht door voormalig karateka Kazuyoshi Ishii.

K-1 was zeker een aantal jaren terug ook een vooraanstaande plek voor Nederlandse vechters op gebied van kickboksen. Een aantal bekende Nederlandse winnaars van het prestigeuse K-1 World Grand Prix zijn: Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Semmy Schilt en Alistair Overeem. Deze overwinningen vonden plaats in een langlopende periode waarin K-1 populair was onder Nederlandse zwaargewichten, in de periode tussen 1994 en 2010.


Puntentelling kickboksen

Een full contact kickbokswedstrijd wordt gebruikelijk gehouden over 3 rondes van 3 minuten. Tijdens deze rondes worden punten bijgehouden door de Jury. Deze punten worden toegekend in een zogenaamd 10-9 systeem. De vechter die de meeste rake klappen of trappen uitdeeld of die het meest aanvallend is, verdient de volle 10 punten, de ander 9.. Degene met de meeste punten aan het einde van alle rondes wint de wedstrijd.

Een wedstrijd kan ook voortijdig beslist worden doordat één van de vechters knock-out (KO) wordt geslagen. Een deelnemer is KO als deze, nadat deze op de grond is geslagen, niet opstaat binnen 10 tellen.

Een deelnemer kan ook niet direct knock-out gaan maar niet meer in staat zijn om te vechten. Dit noemt men ook wel een knock-down. In veel gevallen krijgt deze vechter 8 tellen van de scheidrechter om voldoende in staat te komen om te blijven vechten. Lukt dit niet, dan beeindigd de scheidsrechter het gevecht.


Verboden bij Kickboksen

Vechtsporten hebben als doel om je tegenstander te verslaan. Dit wordt gedaan door elkaar fysiek aan te vallen, uit te putten of simpelweg door met grote kracht iemand uit de wedstrijd te slaan of schoppen.

Om vechtsporten alsnog zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en om ernstige en blijvende schade te voorkomen zijn er echter wel regels waaraan elke deelnemer zich moet houden.

De plekken waar men elkaar niet mag raken zijn bijvoorbeeld: het achterhoofd, de rug, keel en kruis. Ook is het binnen kickboksen niet toegestaan om met ellebogen te vechten.

Ook zijn gerichte rechte trappen op bijvoorbeeld gewrichten als knieen en enkels niet toegestaan. Het is niet de bedoeling om een tegenstander letterlijk te breken.


Kickboks benodigdheden

Om te kunnen kickboksen heb je maar een aantal zaken nodig. Je gebruikt in ieder geval altijd kickbokshandschoenen, zodat je elkaar niet beschadigd tijdens een gevecht. De handen in de handschoenen worden ingezwachteld met boksbandage of beschermd door handwraps.

Tijdens een gevecht of training draag je kickbokskleding wat meestal bestaat uit minimaal een korte broek en in veel gevallen aan tank-top of shirt.

Als het gaat om kickboksen als trainingssport zijn er ook scheenbeschermers en hoofdbeschermers beschikbaar. Zodoende kun je de sport beoefenen zonder al te zwaar geraakt te worden bij het sparren met een tegenstander.

Trainen wordt op verschillende manieren gedaan, maar als je zelfstandig je trappen en stoten wilt oefenen, dan heb je daarvoor een geschikte bokszak nodig.


Kickboksen fitness

Kickboksen wordt tegenwoordig ook veel beoefend als een vorm om fitter en sterker te worden. Door de verschillende oefeningen en belasting op je lichaam wordt je sterker en slanker.

Andere voordelen van kickboksen als training zijn dat het mentaal een leuke uitdaging is en dat het ook een vorm is om stress werkelijk uit je systeem te kunnen slaan of schoppen.

Met kikcboksen train je zowel kracht als cardio en heb je veel aandacht voor spieren zoals je buikspieren vanwege de benodigde balans. Controle en kracht wat je vanuit je 'core' ontwikkeld zorgt voor een betere houding en een sterk lijf.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid voor de nederlaag.

 


SPORT PARTNERS