Bossaball

Spelregels, tips en uitleg over bossaball.

BOSSABALL

bossaball regels afbeeldingbron: Pedroromero2 at English Wikipedia

Bossaball is een relatief nieuwe en opwindende sport. Het is een combinatie van onderdelen uit andere sporten zoals voetbal, volleybal en gymnastiek.

Bossaball is in 2005 geïntroduceerd door de Belgische filmproducent Filip Eyckmans en is sindsdien in populariteit gegroeid over de hele wereld.

Bossaball wordt gespeeld op een groot opblaasbaar luchtkussen veld, met daarin trampolines. Het spel is actief en wordt omgeven door muziek en een feestelijke sfeer.

We proberen met onze informatie op deze pagina een goede indruk te geven van de bijzonderheden van de sport Bossaball, en hopen dat je er zelf een keer mee in aanraking komt om het te spelen!


Bijzonder bossaball

Bossaball wordt gespeeld tussen twee teams van elk vier tot zes spelers. Het doel van het spel is om de bal over het net te slaan, schoppen of koppen, naar de tegenstander.

Bossaball heeft op een bepaalde manier een sterke vergelijking met het spelen van (beach)volleyball, maar heeft een aantal unieke extra elementen.

Het speelveld van Bossabal is in de vorm van een luchtkussen, met daarin trampolines verwerkt. Spelers kunnen de trampolines gebruiken om spectaculaire sprongen en acrobatische bewegingen te maken, waardoor het spel een dynamisch en opwindend karakter krijgt.

De luchtkussens maken het spelen een stuk veiliger, maar maken ook dat balans en bewegen heel anders is dan op een vaste ondergrond.

Tot slot moet niet vergeten worden dat Bossaball normaal gesproken door opzwepemde muziek wordt begeleid. Dit zorgt voor een levendige en feestelijke sfeer. Niet alleen leuk dus om zelf te spelen, maar ook als toeschouwer is er vanalles te ervaren.


Benodigdheden Bossaball

Om het spel Bossabal te kunnen spelen heb je grofweg de volgende dingen nodig:

 • Een opblaasbaar veld met trampolines
 • Een hoog net tussen de twee speelhelften
 • Een bal om over het net te slaan
 • 2 Teams van vier tot zes spelers
 • Muziek voor een feestelijke sfeer

Als speler van Bossaball is het heel waardevol als je een goede behendigheid, balans en coordinatie bezit. Dit is, naast snelheid en uithoudingsvermogen, een goede basis voor het spelen van Bossaball.

Verder draait het ook om goed samenspel, communicatie en het benutten van elkaars beste kwaliteiten bij de verdeling van rollen en technieken op het veld.

Het helpt enorm als bossaball wordt gespeeld op een aansprekende locatie. In veel gevallen wordt het strand gebruikt om het speelveld op uit te zetten. Hiermee wordt een vergelijkbare uitstraling bereikt als dat van beachvolleybal, met een fun en vrij karakter bij het spelen.


Spelregels Bossaball

Net als bij elke sport zijn er bij Bossaball specifieke regels waaraan spelers zich moeten houden.

De speelvelden zijn gescheiden met een net, waarbij het een vereiste is om de bal over het net te slaan naar het veld van de tegenstander.

De bal mag met elk deel van het lichaam worden gespeeld. Het doel daarbij is om de bal zo te slaan of trappen dat de tegenstander deze niet kan terugspelen binnen de grenzen van het veld. Dit is vergelijkbaar met volleyball.

Als de bal de grond raakt van de tegenstandersveld, dan verdien je als team punten. Er zijn verschillende manieren voor het scoren van punten en er zijn ook verschilled aantal punten die je kunt scoren.

Bij het spelen van de bal mag er per team in een rally maximaal 5 keer overgespeeld worden. Voor recreatief spel wordt in principe 6 x aangehouden, voordat de bal over het net moet.


Teamsamenstelling Bossaball

Bossaball wordt met meerdere spelers gespeeld per team. Dit kan verschillen van 4 tot 6.

Ieder team heeft een eigen speelhelft. De spelers nemen plaats op het luchtkussen, waarbij 1 speler als aanvaller plaatsneemt op de trampoline.

Er kan sprake zijn van een verschillende rolverdeling op het veld. Zo kan een speler vooral ingezet worden om het spel te verdelen, goede voorzetten te geven, volley aanvallen te doen of soccer aanvallen te doen.

Door de verschillende rollen is het altijd leuk samenspelen en kun je elkaars unieke talenten benutten. Ook recreatief is er altijd wel een vaardigheid die je lekker kwijtkunt bij het spelen van Bossaball.

Naast de spelers is er ook een rol weggelegd voor de scheidsrechter. De scheidrechter zorgt voor een eerlijk spelverloop en voor het bijhouden van de puntentelling, maar bij Bossaball is deze ook degene die de muzikale begeleiding regelt. De scheidsrechter wordt bij bossaball ook wel 'Samba referee' genoemd.


Puntentelling bossaball

Scoren van punten met Bossabal is afhankelijk van de techniek die je gebruikt bij de aanval over het net.

De technieken zijn op te delen in twee hoofd categorieën:

 • Volley touch: hierbij wordt de bal onderhands of bovenhands gespeelt met de armen en handen.
 • Soccer touch: hierbij wordt de bal gespeeld door gebruik een voetbaltechniek. Hierbij mag de bal twee keer geraakt worden met benen of voeten om de actie uit te voeren.

De puntentelling is afhankelijk van de gebruikte techniek of wanneer een team een fout maakt en wordt als volgt vastgesteld:

 • Volley touch op het speelveld tegenstander = 1 punt
 • Volley Touch op de trampoline tegenstander = 3 punten
 • Soccer touch op speelveld van tegenstander = 3 punten
 • Soccer touch op trampoline tegenstander = 5 puntenTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over volleybal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het leven is als een spel, en Bossaball is de ultieme dans op de trampolines.

 


SPORT PARTNERS