Motorsport

Uitleg en informatie over Motorsport.

Motorsport

motorsport

We willen je op deze pagina graag meenemen in de wereld van motorsport. Onder motorsport bedoelen we de sport met voeriuigen met 2 wielen (of drie wielen) die zich met behulp van een (benzine)motor voortbewegen.

Er zijn best veelverschillende soorten motorsporten die je kunt beoefenen en het leek ons een goed idee om in ieder geval wat meer uitleg te geven over de soorten motorsporten die er grofweg zijn.

Met deze eerste blik op de mogelijkheden binnen de motorsport hopen we je wat duidelijkheid te geven en wellicht te inspireren om er meer van te weten, het specifieker te volgen of zelf te gaan beoefenen.


Motorsporten

Om op één pagina alle verschillede soorten motorsporten en alle varianten en kampioenschappen volledig uit te leggen is bijna niet te doen. Om een zo goed mogelijke eerste indruk te krijgen en de eesrte verschillen tussen de soorten motorsport te zien, hebben we een aantal veel voorkomende motorsport varianten per categorie op een rijtje gezet.

Bij het verdelen in categoriene gaan we uit van motosporten:

 • Motorsport op verharde ondergrond.
 • Motorsport op zachte ondergrond.
 • Motorsport op behendigheidsparcoursen.

Per onderdeel lichten we kort toe wat de betreffende vorm van deze sport is en geven we een eerste indruk van de verschillende typen motorsporten. We tippen hierbij motorsport maar een klein beetje aan, maar het helpt je mogelijk verder met het zoeken naar informatie over de verschillende soorten en mogelijkheden die jou persoonlijk het meest aanspreken.


Verharde ondergrond

Als het gaat om de verharde motorsport varianten, willen we er een drietal bijzondere uitlichten:

 • Wegracen - Dit is de variant waar op asfalt circuits wordt gereden met motoren. Hieronder valt het wereldkampieonschap wegracen met als hoogste klasse de MOTO GP. Ook de Superbikes is een hoog aangeslagen motorsportklasse op circuits. Op circuits wordt ook met zijspan en andere klassen geraced.
 • Ijsracen - Op ijsbanen worden races gehouden waarbij de banden van motoren van pinnen zijn voorzien zodat ze grip krijgen op de harde ijsbaan.
 • Drag-racen - Met motoren wordt ook aan dragracing gedaan, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk één rechte lijn naar de finisch te breieken tegen een andere tegenstander naast je. Meetal is dit op een lange asfalt strip.

Zachte ondergrond

Op zachte ondergronden, met name zand, aarde, gras, zijn er verschillende soorten motorsport die we kort willen benoemen:

 • Motorcross - Dit is de variant waarbij motoren op een aangelegd onverharde baan met een gesloten omloop, met heuvels en bochten rondjes maken. De variatie van snelle bochten en hoge sprongen maakt dit een populaire sport.
 • Grasbaan racen - Dit zijn races met motoren over een ovale grasbaan.
 • Woestijnracen - Dit zijn races over lagere afstanden en in natuurlijke landschappen als woestijnen. Een meerdaagse race als 'Dakar' is een voorbeeld van een woestijnrace.
 • Dirttrack / speedway - Is racen op zanderige ovale banen.

Behendigheid

Een aantal bijzondere varianten die we nog willen benoemen zijn veelal meer gericht op behendigheid bij het gebruik van mototen.

 • Trial - Dit is een vorm van motorsport waarbij over verschillende vaste obstakels moet worden gereden zonder een voet aan de grond te zetten. Het is vaak spectacullair om te zien hoe rijders van het ene naar het andere obstakel springen en balans houden.
 • Freestyle - Dit is de variant waarbij met motoren stunts in de lucht worden uitgehaald. Dit is een motorsport variant die valt onder de extreme sporten.
 • Motogymkhana - Dit is een variant waarbij met motoren een bepaald parcours wat uitgezet is met verkeers pilonnen moet worden afgelegd in zo snel mogelijke tijd en zonder de pilonnen te raken.

Motorsport tips

Motorsport is een snelle sport en een dynamische sport. Dit vraagt training, kennis en ervaring. Ook is een snelle sport zoals motorsport niet zonder gevaren.

Bij motorsport moet je goed rekening houden met veligheidsvoorschriften, beschermende kleding en het voorkomen van (ernstige) ongelukken. Respect voor de kracht van het materiaal en je medesporters is van groot belang.

Zorg ervoor dat als je motorsport wilt beoefenen dat je langzaam en veilig opbouwt naar het niveau wat je veilig aankan. En doe nooit iets alleen maar om de adrenaline die je ervan krijgt, maar vooral omdat je het beheerst en er op een veilige manier plezier aan kunt beleven.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU
sitemap-aug-2020

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over atletiek of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Riding a race bike is an art - a thing that you do because you feel something inside.

 


SPORT PARTNERS