Wielrennen

Uitleg over wielrennen, klassiekers en grote wielerrondes.

Wielrennen

Wielrennen is een sport die onder de wielersporten valt, waar ook moutainbiken en BMX onder vallen. Wielrennen kent varianten in baanwielrennen en wegwielrennen, waarbij het wegwielrennen de sport is met de de grootste populairiteit en traditie. We proberen een goed snel algemeen beeld te geven van wielrennen, waarbij sommige uitleg ook van toepassing kan zijn voor de andere wielersport onderdelen. Wielersport is de verzamelnaam van sporten op de fiets.

Wielrennen gebruiken we op deze website voor het wegwielrennen wat valt onder de wielersport.


Uitleg wielrennen

Wielrenwedstrijden worden gehouden op de openbare weg. Tijdens wielerwedstrijden wordt dan de weg afgezet en wordt er een parcours uitgezetwaarop de wedstrijd gereden wordt. Wielrennen kent in hoofdlijnen 3 verschillende disciplines:

 • Koers (koers in lijn) - Dit is een wedsttijd met een gezamelijk peloton. De winnaar is degene die (meestal na een paar uur fietsen over lange afstanden) als eerste over de finish komt.
 • Tijdrijden - Dit is een onderdeel waarbij rijders individueel (en na elkaar) een afstand moeten afleggen en degene met de snelste tijd wint. De afstanden bij een tijdrit zijn een stuk korter dan een koers.
 • Ploegentijdrit - Dit is een tijdrit variant waarbij er tussen ploegen wordt gestreden om de snelste tijd.

Bovenstaande disciplines worden in zogenaamde 'rondes' of meerdaagse wedstrijden vaak gecombineerd. Vaak is het zo dat als je een grote ronde wil winnen je naast een goede ploeg ook individeel de beste moet zijn. Een tijdrit kan daar verschillen in aantonen. Tijdrijden is een specialisme, net zoals klimmen en sprinten dat zijn. Een goede ronderenner beheerst alle facetten van het wielrennen goed genoeg.


uitleg wielrennen

Uitrusting bij wielrennen

De uitrusting van een wielrenner bestaat uit een speciale racefiets. Deze racefietsen zijn op topniveau helemaal doorontwikkeld op het gebied van gewicht, stroomlijn, remmen, banden en versnellingen, om zo optimaal materiaal te hebben voor de wedstrijd.

Naast de fiets heeft een wielrenner een wielershirt, wielrenbroek en wielrenschoenen. Deze schoenen hebben tegenwoordig een handig clicksysteem waarmee goede verbinding met de pedalen kan worden gemaakt.

Veder dragen wielrenners een wielrenhelm, hebben ze meestal wielrenhandschoenen aan, en is de wielrenfiets voorzien van een bidon waaruit gedronken kan worden onderweg.


Wielerwedstrijden

Wielrennen kent vele wedstrijden en kampioenschappen. Veelal zijn de grote wielerrondes wel bekend en worden deze ook door veel supporters gevolgd. Ook zijn er een aantal bekende klassiekers die veel fans genieten, zowel van volgers als van de wielrenners zelf. Klassiekers zijn eendaagse wedstrijden.

Heronder een overzicht van een aantal bekende klassiekers in de wielersport.

 • Kuurne-Brussel-Kuurne
 • Milaan-San Remo
 • Gent-Wevelgem
 • Ronde van Vlaanderen
 • Scheldeprijs
 • Parijs-Roubaix
 • Brabantse Pijl
 • Amstel Gold Race
 • Waalse Pijl
 • Luik-Bastenaken-Luik

De genoemde klassiekers hierboven zijn de zogenaamde voorjaarsklassiekers. Deze worden gehouden voor de grote rondes. Er zijn ook najaarsklassiekers, maar veel toprenners hebben hun seizoen na de grote rondes al zo goed als afgesloten. De ronde van Lombardijen is wel een noemenswaardige najaarsklassieker.


Grote wiellerrondes

Jaarlijks worden er honderden wedstrijden gereden. Veel renners, zeker in de top, gebruiken deze wedstrijden of kortere rondes ook om op het juiste moment in vorm te komen voor de grote rondes.

Tour de France - Van de 3 grote rondes wordt de Tour de France over het algemeen als de grootste en meest vooraanstaande ronde gezien. Het deelnemersveld is daar traitioneel het allersterkst.

Giro de Italia - De giro is de ronde van italie. Qua wedstrijd minstens net zo zwaar en groots als de tour. Misschien qua exposure in ons land wat minder groot als 'de Tour'.

Vuelta - Dit is de ronde van Spanje. Deze ronde wordt als een stukje lichter beschouwd, maar het is daarmee niet minder knap als je hier goed in weet te presteren.

Topwielrenners en kanshebbers voor de eindoverwinning van grote rondes kiezen vaak maar 1 van de 3 rondes uit om maximaal te presteren. Een seizoensopbouw wordt dan ook vaak gericht op de grote eindronde.


Grote wielrenners

Hieronder een aantal dingen die je moet weten over wielrennen

 • Jan Janssen - Heeft als eerste Nederlander de Tour de France gewonnen en won het jaar daarvoor ook als eerste Nederlander de Ronde van Spanje.
 • Joop Zoetemelk - Won de Tour de France ook 1 x, en werd daarvoor maar liefst 6 x tweede. Ook hij won de ronde van Spanje en daarnaast ook vele klassiekers.
 • Tom Dumoulin is Nederlands wielertalent met uitzonderlijke tijdrijderskwalitieiten. Hij won in 2016 maar liefst de grote ronde van Italie.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het is een belediging voor de kasseien om er zachtjes overheen te rijden.

 


SPORT PARTNERS