Lacrosse

Uitleg over Lacrosse.

lacrosse doeltje

Lacrosse

Lacrosse is een sport wat zijn oorspong heeft bij de Indianen en is daardoor vooral bekend in Noord Amerika en Canada. Lacrosse wordt zowel indoor als outdoor gespeeld.

Lacrosse is een spel wat lijkt op een aantal andere sporten. Lacrosse is een contactsport waarbij de spelers bescherming dragen. Hierin komt het overeen met sporten als American Football, maar vooral ook met Ijshockey.

Lacrosse is een spel wat wordt gespeeld door punten te scoren door een bal met een stick in het doel van de tegenstander te krijgen.

Lacrosse wordt outdoor gespeeld met 10 tegen 10, en indoor met 6 tegen 6. Van dit aantal spelers is er één de goalie (keeper).


Lacrosse spelen

Lacrosse wordt gespeeld in wedstrijden van 60 minuten totaal. Deze speeltijd wordt opgesplitst in 4 kwarten van 15 minuten speeltijd.

Er wordt gespeeld met een bal en een stick met een vangnetje. Deze wordt een Crosse genoemd.

Het spel begint na een 'face-off' van 2 spelers (waarbij de scheidsrechter de bal op de middenstip heeft neergelegd en het spel start wet een fluitje.

Spelers mogen de bal via hun crosse overgooien naar andere spelers. Lopen en rennen is toegestaan, ook met de bal. Verdedigers proberen vooruitgang te voorkomen door een body chek, het slaan op de stick of handschoen van de aanvallers, of door het onderscheppen van de bal in de lucht als de aanvallende partij overspeelt (pass).

Bodychecken is toegestaan op spelers in balbezit en op spelers die 5 meter bij de bal vandaan staan.

Als een aanvallend ploeg de bal in het net weet te gooien, dan scoort dit team een punt en volgt er een nieuwe face-off, op het midden van het speelveld.


Lacrosse speelveld

Het speelveld van Lacrosse heeft voor de buitenvariant en binnenvariant verschillende afmetingen. Een buitenveld is 110 yards (ca. 100 meter) lamg en 60 yards (ca 54 meter breed). De indoor variant heeft een afmeting van een ijshockeyveld, wat meestal met afgedekte ondergrond wordt gebruikt. De indoor variant wordt ook wel box-lacrosse genoemd.

Het doel bij lacrosse is ook weer vergelijkbaar met een ijshockeydoeltje. Het doel op een buitenveld is 6 voet hoog en 6 voet breed. (ca. 1,80 meter x 1,80 meter). Indoor zijn de doeltjes iets kleiner.

Het speelveld in (ook meer net als bij ijshockey) verdeeld in 3 vakken. Een verdedigingsvak, een middenvak en een aanvalsvak.

Bij de outdoor variant mogen verdedigende splers of aanvallende spelers niet hun specifieke vak verlaten. Alleen middenvelders mogen over het hele veld bewegen.


Stick variatie

Lacrosse wordt gespeeld met een rubber bal wat met een stick door de lucht wrdt gespeeld. Zoals al aangegeven wordt deze stick ook wel een 'crosse' genoemd. De stick heeft een aantal veschillende variaties voor het type speler per team.

Aanvallende spelers hebben een wat kortere stick, van 40 tot 42 inch (101,5 cm - 106,7 cm). Middenvelders en verdedigers gebruiken een stick van 52 tot 72 inch (132,1 cm - 182,9 cm).

De Goalie draagt een stick met een lengte tussen de 40 en 72 inch (101,5 cm - 182,9 cm).

Het netje, ookwel de 'head' genoemd van een lacrosse stick (crosse) max maximaal 25 cm breed zijn voor de veldspelers en maximaal 30 cm voor de goealie.


Overtredingen lacrosse

Lacrosse is een contactsport, maar dat maakt niet dat alles zomaar mag. Voor een persoonlijke fouten wordt een speler tussen de 1 minuut en 3 minuten uit het veld gestuurd. Bij een technische fout wordt de speler 30 seconden van het speelveld verwijderd. Hieronder de belangrijkste overtredingen bij Lacrosse:

  • Tripping (laten struikelen)
  • Slashing (slaan met stick)
  • Roughing (te ruig spel)
  • Unsportsmanlike Conduct (onsporttief spel)
  • Illegal Body Checking (foutieve cheking)
  • Holding (vasthouden)
  • Offsides (in het verkeerde vak gekomen)
  • pushing (duwen)
  • interference (tegenhouden van speler zonder bal.

Als een speler in één wedstrijd 5 fouten maakt mag een speler niet meer deelnemen aan de wedstijd.


Lacrosse weetjes

Lacrosse is twee keer een Olympische sport geweest. Dit was in 1904 in de Saint Louis (Verenigde Staten) en in 1908 in Londen (engeland). Het is in de jaren daarna alleen nog een aantal keren als demonstratiesport te zien geweest op de Olympische spelen. zo ook tijdens de spelen in Naderland, amsterdam in 1928.

De grootste competities zijn de Lacrosse competities in de Verenigde Staten van amerika. De buitenvariant valt onder de Major League Lacrosse (MLL). De binnenvariant valt onder de National Lacrosse League (NLL).

Lacrosse wordt in Europa niet professioneel gespeeld. Wel zijn er Europese en Wereldkampioenschappen.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Life is better when you stick together.

 


SPORT PARTNERS