Andor

speluitleg bordspel Legenden van Andor.

De Legenden van ANDOR

andor bordspelbron: www.999games.nl

De Legenden van Andor (kortweg Andor) is een opwindend coöperatief bordspel dat zich afspeelt in een fantasiewereld vol avontuur en gevaar. Op deze pagina gaan we wat dieper in op het spel Andor en ontdekken we de kenmerken en spel-ervaring die het biedt.

Het land van Andor is een koninkrijk dat wordt bedreigd door duistere krachten en kwaadaardige wezens. Spelers nemen de rol aan van heldhaftige personages, zoals een krijgers tovenaar, boogschutter of dwerg. Het doel is om goed samen te werken en zodoende het bedreigde koninkrijk te verdedigen.

Het bordspel Andor bevat verschillende scenario's in de vorm van 'legenden' met elk unieke doelstellingen en uitdagingen, die allemaal bijdragen aan een overkoepelend verhaal over de strijd tegen het kwaad.


Spelkarakter Andor

Samenwerken is een belangrijk uitgangspunt bij het spelen van Andor. Elke speler heeft zijn eigen unieke vaardigheden en mogelijkheden die ze kunnen gebruiken om vijanden te verslaan, opdrachten te voltooien en het land te beschermen.

Leuk aan Andor is ook dat het spel gebruik maakt van een dag- en nachtcyclus, waarbij spelers acties kunnen ondernemen tijdens de dag en zich moeten voorbereiden op de gevaren van de nacht.

Er is een slim systeem van gebeurteniskaarten die de gebeurtenissen en uitdagingen in het spel sturen, waardoor elke speelsessie uniek wordt.

Het winnen van scenario's in Andor vraagt om strategisch denken, goed plannen en afstemming met medespelers. Ook moeten spelers hun middelen effectief gebruiken en het geheel goed coördineren voor de meeste kans op succes en overleven.

Leuk aan het spel is ook dat je verschillende 'legenden' achter elkaar kunt spelen, maar dat niet in één keer kan en zal doen. Dit maakt dat het ook als bordspel een bepaalde mate van episch effect heeft en voor langere tijd plezier geeft. De legenden zijn stuk voor stuk ook in een makkelijkere en moeilijkere variant te spelen!

Het spel Andor is inmiddels in meerdere varianten beschikbaar en heeft ook meerdere uitbreidingen.


Onderdelen Andor

Andor is een spel wat uit vele onderdelen bestaat. Naast een groot, prachtig uitgewerkt, speelbord zijn er 4 soorten helden waar je als speler uit kunt kiezen. Leuk is ook dat van alle 4 de soorten er een mannelijke en vrouwelijke variant in het spel aanwezig zijn, waardoor er geen beperking is op je favoriete keuze.

Het gaat iets te ver om alle overige spelonderdelen los op te noemen, maar we willen toch een aanzet doen, zodat je een beeld krijgt van het soort onderdelen waar je mee te maken krijgt.

Naast het speelbord en de helden bestaat het bordspel Andor uit onderdelen zoals:

 • Heldentableau's
 • Een gevechtstableau
 • 28 monsters
 • 66 kaarten met gebeurtenissen
 • Een Heks
 • Een verteller
 • 3 geneeskrachtige kruiden
 • 24 uitrustingsvoorwerpen
 • Toverdrank
 • Edelstenen
 • Goudfiches
 • 6 perkamentrollen
 • Een prins
 • Schilddwergen
 • Een toren
 • Een zwarte magier
 • Een draak...

Bovengenoemd lijstje is niet helemaal compleet, maar geeft voor het overgrote deel de inhoud en onderdelen van het spel Andor wel aardig weer.


Spelverloop Andor

Het spelverloop van Andor is gebaseerd op het verloop van een aantal dagen. Binnen die dagen zijn uren beschikbaar om acties uit te voeren door de spelers.

Voorafgaand aan het spel wordt het bord klaargelegd met alle elementen om te spelen. De verschillende onderdelen en plekken waar die thuishoren worden in de bijgevoegde spelregels goed toegelicht.

Bij het starten van het spel kiest elke speler om de beurt of deze wil 'lopen' of 'vechten'. Elke held kan per beurt acties uitvoeren die elk een uur kosten, ook kan een speler meerdere 'uren' achter elkaar spelen, bijvoorbeedl door een grotere afstand af te leggen.

Als alle spelers, al dan niet telkens om beurten, de uren volgemaakt hebben, dan begint de zonsondergang en voeren de spelers acties uit die daarbij horen, zoals het omdraaien en uitvoeren van een gebeurteniskaart, het verplaatsen van monsters, verversen van bronnen en het vooruitzetten van de verteller.

Hierna begint een nieuwe dag met weer 7 uren per speler. Overigens is het per ronde mogelijk om 3 uren extra te spelen, maar dat gaat dan weer af van de 'wilskracht' van je held. Meer of minder wilskracht betekent dan weer minder dobbelstenen gooien die voor gevechtspunten zorgen. Om maar een beeld te geven.


Spelregels Andor

Ondanks dat het spel 'De legenden van Andor' best uit vele onderdelen bestaat en misschien een eerste keer wat meer tijd nodig heeft om op te zetten, is het zeer duidelijk weergegeven en is de uitleg van de spelregels fantastisch.

In de eerste plaats is er een zogenaamde 'direct van start' spelregel bijgevoegd, waarmee je door het volgen van de instructies van niet meer dan 2 dubbelzijdige geilustreerde velletjes al kunt starten. In de tweede plaats is er een wat uitgebreidere versie van de spelregels beschikbaar, zowel helder als naslagwerk of als leidraad voor iets meer verdieping als je de eerste opzet van het spel al een beetje kent.

Tot slot is het ook heel leuk gedaan dat het spel start met een zogenaamde 'introductie' legende van het spel. Zodoende wordt spelenderwijs het spel geleerd. Erg goed gedaan en leuk om zo snel in het spel meegenomen te worden vanaf het begin!

Aandachtspunt kan zijn dat in sommige gevallen er wat intepretatie kan ontstaan bij de uitvoering van spelregels. In veel gevallen is er meer informatie over te vinden als het een belangrijk terugkerend onderdeel is.

In sommige gevallen is het misschien wel zo bedoeld dat de spelers samen deze details bepalen naar eigen inzicht. Bewust of niet, dit maakt dat ook een spel als Andor heel eventjes dichtbij een spelsoort als Dungeon's & Dragons begint te komen.


Andor samengevat

De Legenden van Andor is een fantasierijk avonturenspel wat meer te bieden heeft dan een standaard bordspel.

Het spel won in 2014 de Nederlandse Expertspellenprijs, ondanks de winst in deze specifieke categorie is het voor een expert enorm toegankelijk is en ook best casual gespeeld kan worden door de gemiddelde bordspellenfan.

Het spel heeft met het fantasy genre veel gelijkenis met bekende fantasy verhalen of films en zeker ook games. Elementen die er in voorkomen zijn goed hetkenbaar. De karakters die voorkomen in het spel zijn uiteraard cliché te noemen, maar daarom juist lekker herkenbaar op een leuke manier.

Dat je wordt meegenomen in het verhaal is misschien wel het leukste onderdeel van Andor. Verschillende legenden maken ook dat je avontuur met je medespelers lager duurt dan een enkel spelletje, de spanning zal oplopen, het avontuur wordt steeds groter.

Andor is een echt samenwerkingsspel. Dit betekent dat je met je groep medespelers in feite tegen het spel (of het bord) speelt. Dit is een enorm leuke manier van het spelen van een bordspel. Als je echter veel meer houdt van een strijd tegen je medespelers in plaats van samenspel, dan zal het even wennen zijn.

Wil jij een toegankelijk (semi)exert spel proberen, met een flinke focus op avontuur, fantasy en samenspel om de wereld te redden, kijk dan zeker eens naar het spel: De legenden van Andor!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over volleybal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

All journeys have secret destinations of which the travelar is unaware.

 


SPORT PARTNERS