Skateboarden

informatie en uitleg over skateboarden

skateboarden

SKATEBOARDEN

Skateboarden is ontstaan doordat surfers ook op het land wilde surfen. Door wielen onder een (surf) plank te monteren onstonden de eerste skateboards in de jaren 60 in Amerika.

Hedendaagse skateboards hebben zich ontwikkeld in verschillende soorten, waarvan de belangrijkste het traditionele skateboard is maar twee andere varianten hierop zijn het zogenaamde longboard en de cruiser. Verderop gaan we nog wat dieper in op de verschillen tussen deze verschillende boards.

We hopen je in ieder geval op deze pagina leuke basisinformatie en weetjes mee te geven over skateboarden.


Soorten boards

Bij skateboarden moet je er eigenlijk van uit gaan dat er maar 1 board is wat skaters echt skateboard noemen, en dat is het traditionele skateboard voor het doen van skate tricks. Hieronder een kleine toelichting op de 3 hoofdtypen boards.

 • Skateboard - kenmerkt zich door een gebogen deck wat tussen 70-80 cm lang is en rond de 20 cm breed. Er zijn wat verschillende vormen in deze decks, een classic (rechte vorm), old skool (met een meer gebogen neus voor skaten in pool / bowls) en moderne decks, een beetje een hybride of allround vorm tussen deze twee in.
 • Longboards - Is een platter en groter board, met grotere en zachtere wielen dan een traditioneel skateboard. Deze worden vooral gebruikt om wat langere afstanden te overbruggen op een skateboard, en eigelijk helemaal niet bedoeld voor skateboard tricks.
 • Cruiser - Dit is eigenlijk een beetje een mix van een skateboard en een longboard. Een cruiser board is kleiner dan een traditioneel skateboard en heeft een wendbare vorm, maar het heeft wel de zachte wielen van een longboard. Je kunt er wat tricks mee doen, maar je kan je er ook makkelijker mee door de stad bewegen. Een bekend voorbeeld van een cruiser bord zijn de zogenaamde Penny boards, in kunststof en met fele kleuren.

Skateboard stijlen

Skateboarden wordt zowel voor plezier of als sport gedaan en alles ertussenin. Het wordt ook geaccocieerd met een bepaalde life-style, en daar komen dan wer skate schoenen, kleding, muziek en bepaald groepsgedrag in meer of mindere mate naar voren. Ook hier zie je weer de invloeden van de zogenaamde surfcultuur als basis.

De verschillende soorten stijlen die skaters onderscheiden die zijn de volgende:

 • Street - Dit zijn in feite losse tricks met het board op een gladde vlakke ondergrond.
 • Park - Dit zijn tricks in specifieke skateparks met rails, en hellingen, etc.
 • Vert - Dit zijn skate tricks die in de lucht op hoogte worden gedaan, via een halfpipe.
 • Pool - Dit is het skaten in zogenaamde pools of bowls die rondvormig zijn. Dit is oorsponkelijk ontstaan doordat skaters in California zijn gaan skaten in lege bolvormige / niervormige zwembaden.

Een andere naam van een skateboard vorm die je nog tegen kunt komen is bijvoorbeeld de 'Big Air' waarbij van een hoge schans grote sprongen worden gemaakt met veel meer 'air-time' voor tricks.

Skate benodigdheden en bescherming

Skateboarden doe je uiteraard op een skateboard. In basis bestaat een skateboard uit een deck (van essenhout) met daarop grip-tape en 2 trucks onder het board waar 4 wielen met lagers op worden gemonteerd.

Er is veel verschil in kwaliteit en als je serieus wil gaan skaten kun je veelal ook je board zelf samenstellen en makkelijk zelf in elkaar zetten. Er zijn veel verschillende detailkeuzes die je daarbij kunt maken, gebaseerd op je persoonlijke voorkeuren en lichaamsbouw.

Als het gaat om bescherming is het altijd aan te bevelen om te zorgen voor een helm, polsbeschermers en kniebeschermers. Bij skaten zit een ongeluk in een klein hoekje en bij een verkeerde val kun je zomaar iets breken.

Qua kleding zijn en assesoires zijn er geen voorschriften, maar specifieke skatemerken zoals Vans, zie je wel veel in de skate-scene. Ook merken als Nike hebben een specifieke skateboard kleidinglijnen en assesoires zoals rugtussen, etc.


Skateboard tricks

Skateboarden kent verschrikkelijk veel tricks met allerlei specifieke benamingen. Hieronder een aantal termen en handige tricks om te weten:

 • Ollie - Dit is een basis trick, waarbij je door af te zetten tegen het board, een sprongetje kan maken omhoog met het board.
 • Kickflip - Dit is een trick waarbij je in de lucht het bord om de as laat draaien (flippen) en er weer op land.
 • Pop Shove-it - Dit is een trick waarbij het bord 180 draait.
 • 180, 360, 720 - Dit zijn benamingen voor het aantal graden die vaak bij tricks worden aangeduid. Waarbij 360 graden 1 heel rondje is.
 • Grinden - Dat is met het board over iets heen glijden, bijvoorbeeld een rail.
 • Grab - Dat is de benaming voor het vastpakken van het board, bijvoorbeeld in de lucht.
 • Nose - Hier wordt de voorkant van het board mee bedoeld. (bijvoorbeeld bij een nose grab).
 • Tail - Hiermee wordt de achterkant van het board bedoeld
 • Halfpipe - Dit is een wat groter skatebaan element waarin heen en weer geskate wordt, het ziet er uit als een grote breedgerekte U vorm.
 • Arial - Zo wordt het genoemd als je loskomt van een verticale ramp zoals een halfpipe.

Bekende skateboard namen

Omdat skaten zowel voor plezier, lifestyle em in wedstrijden wordt beoefend is het lastig om te zeggen wie de beste skatebarders werkelijk zijn, of de echte grondleggers van nieuwe stijlen. Hieronder een poging om wat namen te delen:

 • Stacy Peralta - Staat als wereldtop professioneel skater in de jaren 70 bekend als o.a. één van de pioneers van de halfpipe.
 • Tony Hawk - Wordt gezien als één van de meest succesvolle wesdstrijdskaters en invloedrijke pioneer in het vert / halfpipe skaten. (bijnaam: birdman).
 • Alan Gelfand - Staat bekend als de uitvinder van de Ollie in 1976. (Bijnaam: Ollie).
 • Tony Alva - Onder andere bekend door zijn Life Time Achievement Award bij de X-games.
 • Ryan Schekler - Zeer bekende professionle vert skater, in de categorie Tony Hawk.
 • Rodney Mullen - Deze freestyle skateboarder is de grondlegger van vele tricks.
 • Keet Oldenbeuving - Dit is een Nederlandse skateboardster die in 2019 Europees kampioen is geworden en mogelijk op de Olympische spelen in 2020 mooie dingen kan laten zien.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over curling of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I consider skateboarding an art form, a lifestyle and a sport. Action Sport would be the least offensive categorization.

 


SPORT PARTNERS