Ezelen

Spelregels en informatie over Ezelen.

Ezelen

Ezelen

Ezelen is een eenvoudig kaarstpel wat je met 3 tot 12 spelers kunt spelen. Het is echt een spel wat eenvoudig is voor iedereen vanaf (pakweg )8 jaar.

Ezelen kun je simpelweg met een setje speelkaarten spelen. Dit is ook de originele en meest makkelijke manier om ezelen te spelen.

Bij ezelen kunnen verschillende varianten worden gebruikt voor de manier waarop je het precies speelt, maar de basis spelregels van het spel geven snel inzicht in het spel en de manier waarop het gespeeld wordt.

We geven je op deze pagina graag de regels van ezelen mee, zodat je het makkelijk en snel zelf eens kunt proberen of snel kunt meespelen.


Kaartspel Ezelen

Ezelen wordt gespeeld met 3 tot 8 spelers en er wordt gebruik gemaakt van een set speelkaarten, meestal de piketkaarten van 7 t/m Aas.

Aan de hand van het aantal spelers wordt het aantal van 4 gelijke kaarten uit de set speelkaarten gehaald. Speel je met 6 spelers, pak dan alle kaarten van Aas t/m 9 uit het setje, speel je met meerdere spelers, voeg dan telkens 4 nieuwe (8-en, 7-ens) toe, etc.

Met de kaarten is het de bedoeling om zo snel mogelijk 4 gelijke kaarten in handen te krijgen. Als dit lukt dan geef je een van tevoren afgesproken signaal.

Als een signaal wordt gegeven moeten de andere spelers dit zo snel mogelijk ook doen, om niet de laatste te zijn die ziet dat iemand een set van 4 gelijken heeft.

Het doel van het spel Ezelen is om per ronde niet de 'Ezel' te zijn. dit doe je door ofwel als eerste de 4 gelijke kaarten te hebben en het signaal te geven, ofzwel om niet als laatste dit signaal over te nemen. Degene die een ronde verliest krijgt een leter. Eerst de E, dan de Z, dan de E, dan de L. Heb je ze compleet dan is het spel voor jou uit, en ben je de Ezel.


spelverloop Ezelen

Vooraf aan een ronde Ezelen worden de kaarten heel erg goed geschud. Daarna krijgen alle spelers om en om 4 kaarten gedeeld die ze gesloten in de hand houden.

Na het bekijken van de kaarten bepalen alle spelers welke kaart ze willen afstoten. Dit afstoten gebeurt naar de speler die links van jou zit. (met de klok mee).

Alle spelers leggen de af te stoten kaarten gesloten voor zicht en iedereen schuift tegelijkertijd de kaart naar de spelers ernaast. Na het bekijken van de kaart bepaalt weer iedereen welke kaart er weg kan en herhaalt zich het doorschuiven van de kaarten.

De ronde stopt op het moment dat minimaal één speler 4 gelijke kaarten heeft. Je MOET dan het geheime signaal geven, waarna alle andere spelers dit zo snel mogelijk moeten herkennen en nabootsen. Degene die dit als laatste weet te doen is de Ezel van de ronde en krijgt een letter achter zijn of haar naam.

Ezelen is een spel waarmee je snel velig bent als je de juiste kaarten in handen krijgt, maar ook al je goed op je tegenspelers en de singalen let. Vaak worden deze signalen heel subtiel gegeven, zodat je echt goed moet opletten of iemand 4 gelijken heeft.


Signalen bij Ezelen

Er zijn verschillende manieren waarop je signalen kunt afspreken waarmee je aangeeft je setje van 4 kaarten compleet te hebben. De meest bekende is misschien wel het origineel, maar misschien ook niet. Dit is in ieder geval het zetten van je duim op de rand van de tafel.

Een overzicht van voorkomende singalen die je kunt gebruiken, of kunt afwisselen:

  • Duim over de rand van de tafel
  • Vinger op je neus
  • Oorlel vastpakken
  • Vlakke hand op tafel leggen
  • Elleboog op tafel

Uiteraard is het verboden om valse signalen te geven. Doe je dit, dan verlies jij de ronde.


Varianten Ezelen

Ezelen is een dusdanig eenvoudige opzet van een kaartspel dat er makkelijk en snel varianten voor te bedenken zijn. Zo kun je met jou eigen familie of vriendegroep simpelweg een eigen variant ontwikkelen die iedereen leert kennen.

Een aantal voorbeelden van variaties die je kunt toepassen zijn bijvoorbeeld om met meer sets kaarten te spelen dan de aanwezigen. Zodoende weet je niet zeker welke sets van 4 kaarten er werkelijk uitgedeeld zijn tijdens een ronde.

Je kunt ook een joker toevoegen, die voor elke andere kaart telt. Zodoende kun je ook wisselen van het type kaart wat je verzamelt en sneller compleet zijn.

Als je het spel langer wilt maken, kun je andere manieren vinden om strafletters te geven. Langere woorden bijvoorbeeld, of inzetten van fiches waar je er vooraf een aantal van hebt.


Ezelen

Ezelen is een eenvoudig spel, maar wel een spel wat heel grappig en gezellig kan zijn, zeker bij het spelen in grotere groepen.

Goed opletten wanneer het signaal wordt gegeven is misschien wel belangrijker dan de kaarten die je zelf krijgt. En goed kijken naar de reacties van alle andere spelers op het moment dat ze ontdekken dat het signaal wordt gegeven is misschien wel het aller leukste als je de eerste bent die het signaal mag geven.

Al met al zeker de moiete waard om in een leuk gezelschap het kaarspel Ezelen een keer te proberen!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU
sitemap-aug-2020

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over atletiek of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

The donkey heard the book gives wisdom and ate it.

 


SPORT PARTNERS