Sportwedden

Een korte uitleg over het wedden op sportuitslagen.

Sportwedden

sportwedden

Het wedden op de uitslag van sportwedstrijden is zo ongeveer net zo oud als het houden van de sportwedstrijden zelf.

Het uitgangspunt bij het wedden op sportuitslagen is in feite heel erg simpel. Je voorspelt de uitkomt en als je deze goed hebt win je een bepaald deel van je oorspronkelijke inzet. Heb je de uitkomst niet juist dan verlies je jou inzet volledig.

Wedden op sportuitslagen kan leuk en spannend zijn. Hoe je ook omgaat met het wedden op sport, weet wat je doet, wed nooit met geld wat je niet kunt missen en zorg dat je bij betrouwbare partners wed.


Huiskamer weddenschapjes

Weddenschapjes doen op de uitslagen van sportwedstrijden gebeurt eigenlijk overal. Zo wordt er in vele huiskamers al eens snel om een eurotje of wat gewed op de uitslag van een voetbalwedstrijd, of bijvoorbeeld op de uitkomst van toernooien.

Dit soort weddenschappen zijn als ze wat grootser worden georganiseerd soms wel heel intressant. Zo zijn er vaak mogelijkheden om mee te doen aan een voetbalpool of tourspel om uitslagen te voorspellen. Bij veel deelnemers kun je soms best leuke prijzen winnen. Over het algemeen gaat dit allemaal wel volgens de wet op kansspelen, of is het dusdanig kleinschalig dat het hiermee niet in het gedrang komt.

Soms zijn er ook wedstrijdjes waarin je uitslagen kunt voorspellen die georganiseerd worden door een sponsor of een krant. Vaak is hier sprake van een eenmalige inleg, maar soms ook gewoon gratis. Prijzen bestaan dan bijvoorbeeld uit het winnen van een bal of een fiets of andere grappige producten.


Wedden op sportuitslagen

Serieuzer wedden op sportwedstrijden valt op dit moment in Nederland onder een monopolie van de Lotto. Hieronder is de Toto de merknaam waarmee officiele sportweddenschappen mogen worden afgesloten.

Door de komst van internet is het wedden op sporten ook vele male eenvoudiger geworden. Je kunt in een oogwenk je geld inzetten op weddenschappen van allerlei sporten. Denk aan voetbal, tennis, formule 1, wielrennen, etc. Maar bedenk ook dat je prima kunt wedden op sportwedstrijden waarbij je kunt inzetten op de uitslagen van bijvoorbeeld de Italiaanse 2e divisie (Serie B) of andere lagere competities.

Unibet is een internationale grote speler waar sportwedden wordt aangeboden. Je kunt bij het wedden op sporten, als je even goed zoekt, werkelijk inzetten op vanalles. Wie een eerste doelpunt maakt of de eerste gele kaart krijgt in een wedstrijd, etc.


Bookmakers

Het bieden van sportweddenschappen wordt mogelijk gemaakt door 'bookmakers'. Bookmakers bepalen in feite de hoogte van de uitkering van je inzet, op basis van de te verwachtte uitkomt. Een bookmaker maakt hierbij de inzet dusdanig dat degene die de weddenschap aanbied er in feite altijd wat winst op maakt. Het is aan de deelnemers om te kijken of dit de moeite waard is om te gokken.

Een bookmaker bepaalt bijvoorbeeld vooraf aan de hand van allerlei criteria welke sportploeg het meeste kans heeft om te winnen. Als er bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is tussen Ajax en PSV, dan zijn de kansen tegenwoordig best gelijkwaardig. Maar als het Ajax tegen RKC is, dan verschuift de kans meer richting Ajax. Gok je op dat moment op RKC, kun je soms wel meer uitbetaald krijgen.

De verdeling waarop de te winnen inzet wordt bepaald worden de 'Odds' genoemd.


Winnen met wedden

Winnen met een weddenschap is enkelvoudig misschien niet zo heel moeilijk. Als je bijvoorbeeld 34 x in een voetbalseizeon wed dat FC Utrecht de wedstrijd wint, heb je gemiddeld wel zo'n 20 keer gelijk eind van de rit. Het probleem zit hem er echter in dat als je dit zou doen, je lang niet zoveel geld wint als je had ingezet. Het hele doel van de aanbieder van de weddenschappen is immers om steeds net iets meer over te houden dan de spelers.

Winnen bij het wedden op sport vraagt dan eigenlijk ook om je goed te verdiepen in de kansen die er liggen. Eigenlijk net een beetje zoals bookmakers dat zelf doen. Daarbij kun je slim kijken naar (snel) veranderende omstandigheden. Wat is de vorm van een voetbalploeg, of wie is er geblesseerd, dit kan allemaal voordeel van kennis bieden.

Een ander voorbeeld is dat er bijvoorbeeld in de Formule 1 ineens regen wordt voorspelt. Dit kan de uitslag dusdanig overhoop gooien dat je er baat bij kunt hebben als je vroegtijdig hebt ingezet. Soms lijkt de kans, vanwege de kwaliteit van de auto, zo laag dat er wel odds van 1:500 worden gegeven voor sommige coureurs. Regent het ineens, dan zit er misschien zomaar een kanshebber bij. In het voorbeeld van de Formule 1 is ook wel voorgekomen dat de Toto de weddenschappen niet heeft aangeboden omdat het weer omsloeg en het dusdanig onzeker was dat je van het ene op andere moment niet kon inzetten.


Matchfixing

Zoals je al een beetje begrijpt is het een dunne lijn tussen de werkelijke kans en de uitbetaling die je kunt ontvangen. Heb je geluk dan win je wat, gaat het als voorspelt dan verlies je eigenlijk altijd een klein beetje, en heb je pech dan verlies je meer.

Kwaadwillenden hebben dan ook al sinds jaar en dag bedacht dat als je uitslag van sportwedstrijden kunt manipuleren je ook de uitkomst van weddenschappen kunt voorspellen. Dit zijn criminiele activiteiten waarbij bijvoorbeeld sporters of scheidsrechters worden (of werden) gedwongen om wedstrijden te beinvloeden. Expres verliezen is daarin vaak het makkelijkste. Dergelijke praktijken in matchfixing komen (of kwamen) voor in alle sporten. Voetbal en boksen zijn daarin bekende voorbeelden, maar ga er maar vanuit dat in alle sporten waarop gewed kan worden, er iemand is die de uitkomst zou willen manipuleren. Vooral lagere competities waar minder schijnwerpers op staan kunnen daar doelwit van zijn.

Bookmakers willen uiteraard matchfixing voorkomen. Zo is het ook dat als er verdachtte transacties zijn, ze hier zelf ook snel inzichten krijgen in wat er achter de schermen mogelijk aan de hand is.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Remember this: The house doesn't beat the player. It just gives him the opportunity to beat himself.

 


SPORT PARTNERS