Schietsport

Soorten schietsporten op een rijtje.

schietsport

Schietsport

Onder schietsporten worden de sporten bedoeld die worden beoefend door het gebruik van een pistool of geweer. Sport en spel varianten van schietsport zijn er al vanaf het moment dat schietwapens zijn ontwikkeld.

Schietsporten maken ook al vanaf de allereerste Olympische Spelen deel uit van het programma. Verschillende wedstrijdvarianten zijn tegenwoordig geen onderdeel meer van het wedstrijdprogramma, maar een aantal vormen blijven bestaan.

Schietsport is een mooie precisiesport. Het is van jong tot oud te beoefenen en vraag goede lichaamsbeheersing en concentratie.

We willen je graag wat meer verstellen over schietsport en de wedstrijdvormen die je daarin kunt vinden.

Leren schieten

Schietsport kun je leren bij een schietsportvereniging die is aangesloten bij de De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNAU). De KNAU is de belangenbehartiger en de steunpilaar voor alle schietsportverenigingen en sportschutters in Nederland.

Om een beeld te krijgen van de verschillende vormen van schietsport kun je meer informatie bij verenigingen inwinnen. De categorien wapens waarmee wordt geschoten zijn over het algemeen de volgende:

 • Luchtgeweer
 • Klein Kaliber Geweer
 • Groot Kaliber Geweer
 • Pistool
 • Kleiduiven
 • Historische Wapens

Afhankelijk van welke vorm van schieten je het meest aanspreekt kun je uiteraard kiezen voor één of meerdere sportvormen om eigen te maken. Je kunt schietsport puur als recreatieve sport beoefenen, maar je kunt ook deelnemen aan officiele wedstrijden die georganiseerd worden. En uieteraard als je extreem goed blijkt te zijn in de schietsport, liggen er ook kansen op de Olympische Spelen.


Olympisch schieten

Zoals al meerdere keren aangegeven is de schietsport ook een onderdeel tijdens de Olympische spelen.

De wedstrijdvormen die daar tegenwoordig nog worden beoefend zijn de volgende:

 • Geweerschieten - 10 meter luchtgeweer
 • Gewweerschieten - 50 meter 3-houdingen
 • Pistoolschieten - 10 meter luchtpistool
 • Pistoolschieten - 25 meter snelvuur pistool
 • Pistoolschieten - 25 meter sportpistool
 • Kleiduivenschieten - Trap
 • Kleiduivenschieten - Skeet

Ondanks dat de schietsport populair en veelbeoefend is tijdens de Splen zijn Nederlandse successen in de schietsport op Olympisch niveau nog vrij minimaal.

In Parijs in 1900 heeft het landenteam brons gehaald bij het revolverschieten. In 1976 was er een zilvere medaille bij het kleiduivenschieten.


Skeet en Trap

Kleiduiven schieten is al genoemd als één va de Olympische schietsporten. We willen je het verschil tussen de discplines 'Skeet' schieten en 'Trap' schieten hierbij nog even nader toelichten.

Skeet schieten is de variant van kleiduivenschieten waarbij de doelen gelanceerd worden uit twee huizen vanaf de zijkant. De doelen maken een voornamelijk zijwaardse vlucht. Doelen kunnen ook tegelijkertijd elkaar kruisen. Dit vraagt een bijzondere behendigheid van de schutters.

Trap schieten is de variant waarbij de doelen vanuit een enkel huisje worden gelanceerd en de doelen hoofdzakelijk van de shutter wegvliegen. Snelheid en diepte goed kunnen inschatten is van belang bij deze vorm van schieten. Trap schieten is ook de oorspronkelijke vorm die is ontwikkeld. Met het enkelvoudige vertrekpunt wordt het vluchten van vogels nagebootst bij een jacht.


Schietsport wapens

Voor de beoefening van schietsport is een wapen nodig. Om een dergelijk (sport)wapen te mogen gebruiken moet je lid worden bij een schietsportvereniging die aangesloten is bij de KNAU.

Elk schietsport lid mag wettelijk een eigen luchtdrukwapen aanschaffen maar nog geen vuurwapen. Luchtdruksporten zijn heel geschikt om kennis te maken met de sport en om vaardigheden eigen te maken.

Vuurwapens mogen na minimaal 1 jaar lidmaatschap bij een schietvereniging worden aangeschaft. Schietverenigingen zijn wel in het bezit van verenigingswapens die op de schietbaan mogen worden overgedragen een een schuter. Zo kan een lid ook kennismaken met vuurwapens.

Schietsport lijkt een gevaarlijke sport, maar vanwege alle strenge eisen en regels is het heel veilig te beoefenen.


Schietsport weetjes

Hieronder een aantal leuke schietsport weetjes:

 • Tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Parijs werd nog op levende duiven geschoten. Op de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm werden de duiven vervangen door schoteltjes van leem. Hiermee onstond de zogenaamde kleiduif.
 • De schietsport is een sport met een hoog aantal deelnemers op de Olympische spelen. Tijdens de allereerste moderne Olympische Spelen van Athene in 1896 had het de meeste deelnmers van alle sporten.
 • Nederlandse deelname aan de Olympische spelen bij het kleiduivenschutters is gelukt door Eric Swinkels (5x) en Hennie Dompeling (6x).
 • Ondanks ca. 390 deelnemers uit ca. 100 landen heeft Nederland zich niet weten te kwalificeren voor meest recente Olympische spelen in Rio (2016) en Tokyo (2020 / 2021).

Wij hopen je in ieder geval wat meer inzichten te hebben gegeven voor de misschien wat minder voor de hand liggende sport als de schietsport.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de formule 1 sport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I have a very strict gun control policy: if there's a gun around, I want to be in control of it. .

 


SPORT PARTNERS