Catan

Spelregels en informatie over Kolonisten van Catan.

Voordat je verder, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

Catan

kolonisten van catan

Voordat je alles gaat lezen over Catan, willen wij u graag wijzen op deze unieke kans om een spelontwerp te volgen en deel uit te maken van een kickstarter campagne. Het fantastische bordspel De gouden Spatel is momenteel in samenwerking met experts in ontwikkeling.

bordspel kickstarter

Wees één van de eersten om de start van de campagne mee te maken. Onder de aanmelders van onze trouwe lezers worden tevens gratis spellen verloot als de Kickstarter campagne succesvol is.Meld je gratis aan zodat je op tijd de hoogte wordt gehouden over de start van deze exclusieve Kickstarter spelontwikkeling - De Gouden Spatel.

En kijk voor meer infomatie over het spel De Gouden spatel, ook alvast op onze bijzondere pagina daarover: De Gouden Spatel

Nu verder over Catan

Kolonisten van Catan is een inmidels erg populair bordspel. Het spel speelt zich af op een eiland, wat is opgebouwd uit verschillende soorten landschappen. Op deze landschappen bouwen de spelers wegen, dorpjes en steden om uiteindelijk de belangrijkse speler te worden die als eerste 10 overwinningspunten haalt en daarmee het spel wint.

Op deze pagina nemen we je kort mee in de baisregels van Kolonisten van Catan en geven we een aantal handige en praktische tips bij het spelen ervan, die je helpen te kunnen winnen.


Het speelbord van Catan

Het bord van Kolonisten van Catan is opgebouwd uit losse zeskantige tegels met elk een eigen oppervlakte. Er zijn 19 landtegels die willekeurig worden neergelegd tegen elkaar aan. Tip: Leg de tegels van boven naar beneden in 5 rijen naast elkaar, eerst 3, dan 4, dan 5, dan weer 4 en 3. Zo heb je snel het bord aan elkaar gepuzzeld.

Rondom de landtegels zijn er 18 water / zee tegels. Deze worden rondom de landtegels gelegd, met de havens tegen het land aan.

De landtegels zijn verschillend van elkaar en vertegenwoordigen grondstoffen die je kunt bemachtigen.

 • Bos = hout
 • Weide = wol
 • Akker = graan
 • Heuvels = baksteen (klei)
 • Bergen = erts
 • Woestijn = niets, dit is de startplek van de struikrover.

Op al deze gronden, behalve de woestijn, worden willekeurig genummerde fiches gelegd met nummers van 2 tot 12. Hiermee kun je straks grondstoffen winnen als deze nummers worden gedobbeld.


Spelen van Catan

Na het opzetten van het bord krijgen spelers vooraf de beurt om 2 straten en 2 dorpen om te plaatsen. Om en om plaatsen spelers 1 straat en 1 dorp aan die straat op de plek naar keuze Tip: Plaats dorpen en straten bij verschillende grondstoffen. Vooral hout en steen heb je in het begin van het spel echt nodig.

Wegen plaats je langs één van de zes zijden van een landtegel. Dorpen mag je alleen aan het eind van jou straat plaatsen (en dat is dan automatisch op een kruispunt van 3 landtegels). Je mag alleen een dorp plaatsen op een kruispunt wat nog vrij is EN waar minimaal 2 zijkanten van landtegelgels (straten) vrij is tussen een ander dorp.

Daar waar je dorp staat, heb je toegang tot de 3 tegels die je kruispunt raken. Als spelers met het rollen van de dobbelstenen het getal gooien waar jij aan grenst, dan ontvang je voor elk dorp 1 x de betreffende grondstof.

Na het verzamelen van grondstoffen kunnen spelers uitbreidingen doen door de grondstoffen in te leveren. Zo kun je straten bouwen, dorpen toevoegen, dorpen tot steden veranderen of speciale ontwikkelkaarten 'kopen' die punten of bijzondere voordelen of acties kunnen opleveren.


Verloop Kolonisten

Tijdens het spelen wordt het steeds krapper op het speelbord. Je mag namelijk niet vlakbij andere dorpen bouwen en je mag niet over elkaars wegen heengaan. Je moet dus goed bekijken welke kant je op gaat en welke landtegels je wil kunnen bereiken. Tip: Sommige nummers van de landtegels worden sneller gegooid dan anderen. Met de dobbelstenen zijn er bijvoorbeeld meer combinaties mogelijk om 6 of 8 te gooien dan 2 of 12. Sommige plekken zijn dus waardevoller omdat je dan meer kans hebt op grondstoffen.

Als een speler 7 gooit dan moet deze de struikrover (die start in de woestijn) verplaatsen naar een andere landtegel en op het nummer zetten. Hiermee blokkeert hij dit nummer en kunnen er geen grondstoffen worden gewonnen totdat de rover daar weer verplaatst is door een speler. Als er spelers zijn gekoppeld aan deze landtegel met een dorp of stad dan mag degene die 7 heeft gegooid ook een grondstoffen kaart van één van de spelers trekken die op die landtegel zijn aangesloten.

Een andere belangrijke regel bij het gooien van 7 is dat elke speler die op dat moment meer dan 7 grondstoffen heeft bewaard deze de helft! moet inleveren als er zeven wordt gegooid. Hou dus goed in de gaten hoe groot je risico wordt als je te lang verzameld.


Verloop Kolonisten

Bij het spelen van Kolonisten van Catan zijn er op verschillende manieren punten te verzamelen. De eerste die 10 punten heeft wint het spel.

Elk dorp is 1 punt waard (je begint dus al met 2 punten).

Als je van een dorp een stad weet te maken dan is deze 2 punten waard (en krijg je ook 2 x alle grondstoffen van de aangrenzenden landtegels tijdens het spel).

Verder ontvangt degene met de langste straat tijdens het spel 2 punten. (dit kaartje kan wisselen van spelers als een ander een langere straat weet te maken.)

Ook is de grootste riddermacht is 2 punten waard. Ridders kun je ontvangen bij de ontwikkelkaarten en zet je per beurt in om van een speler naar keuze aan grondstof te trekken. De ridderkaartjes bewaar jeen zodra je er 3 of meer , dan heb je een riddermacht.

Tot slot bevatten de ontwikkelkaarten ook specifieke gebouwen (zoals een universiteit) die 1 punt waard zijn en die je ook (gesloten) bij je mag houden en (zonder dat de anderen het weten) alvast optellen bij je puntenaantal.


Catan tips

Bij het spelen van Catan moet je wat geluk hebben. De plek op het land wat je krijgt, de getallen die je gooit. Wel kun je door slim de juiste plek bij grondstoffen of goede getallen te kiezen wat voordeel behalen. Andere tips die handig zijn bij Kolonisten van Catan zijn:

 • Onderschat de plekken van de havens niet. Hier kun je grondstoffen vaak goedkoper ruilen.
 • Als je van 1 grondstof 4 expemplaren hebt mag je deze ruilen voor een grondstof naar keuze, handig als je (te) veel aan het sparen bent.
 • Kijk goed naar welke kant je jou wegen op bouwt ten opzichte van andere spelers, zodat je niet te snel vastloopt.
 • Besef dat als je geen uitbreidingen van dorpen voor elkaar krijgt je echt achter de feiten zult aanlopen omdat je nooit veel meer grondstoffen zult vergaren.
 • Blijf tot het laatste moment voor de overwinning gaan. Het verschuiven van een langste straat of riddermacht kan ineens een hele wenidng geven in het spel.

Veel plezier met het verder ontdekken en spelen van Kolonisten van Catan!


SpeelgoedSpeelgoedTHEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU
sitemap-aug-2020

 


BLOG EN TWEETS

 • SpeelgoedSpeelgoed

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over atletiek of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I wouldn't settle for anything less.

 


SPORT PARTNERS