8 ball Poolbiljart

Spelregels, tips en weetjes over 8 ball poolen.

8 ball pool regels

Poolbiljart is een leuke biljartvorm die veel wordt gespeeld en die naast het gewone biljart en snooker erg veel openbaar beschikbaar is in ppolcentra, sportbarren en cafe's.

Poolbiljart kun je op verschillende manieren spelen, waarbij de 8-ball variant (eightball) een hele bekende is, naast de 9-ball variant.

 

 

Ben je op zoek naar de basisregels van het poolen, dan ben je op het juiste adres. We proberen je op deze pagina kort uit te leggen hoe 8 ball pool precies gespeeld kan worden.

Poolbiljart wordt buiten de grote recreatieve sector ook op professioneel niveau gespeeld, met verschillende toenooien en kampioenschappen.


8 ball spelregels

Hieronder is de basis van de spelregels weergegeven die horen bij de poolbiljart variant 8 ball pool:

 • 8 Ball poolbiljart wordt gespeeld op een biljarttafel met daarin 6 gaten (pockets), 4 in de hoeken en 2 in het midden van de lange zijdes.
 • Het poolspel wordt gespeeld met 2 spelers of 2 teams van 2 spelers.
 • De tafels zijn er in 3 maten; 7ft (193,04 x 96,52), 8ft (233,68 x 116,84) of 9ft (254 x 127).
 • Er zijn in totaal 16 biljartballen op de tafel bij 8 bal pool.
 • Er zijn er 7 met een gehele kleur, de zogenaamde 'hele' ballen, met de nummers 1 t/m 7.
 • Er zijn 7 ballen die wit zijn met een brede gekleurde band, de zogenaamde 'halve' ballen, met de nummers 9 t/m 15.
 • Naast de hele een halve ballen zijn er nog de zwarte bal (de 8 ball) en een witte bal waarmee gestoten wordt (de cue ball).
 • Bij de spelvariant 8-ball pool worden, bij de start van het spel, alle ballen, behalve de witte cue ball, in een driehoek met in het midden de zwarte bal aan 1 kant van tafel geplaatst. De gekleurde ballen worden om en om (heel tegen half) binnen de driehoek geplaatst. Voor het plaatsen is een standaard driehoekige plastic of houten vorm beschikbaar bij de tafel.
 • De witte bal wordt achter een lijn aan de overzijde van de tafel geplaatst. Met deze bal wordt de afstoot (break) gedaan tegen de ballen aan de overzijde. Een break is volgens de regels pas goed als er een bal in de pocket verdwijnt of anders minimaal 4 ballen (buiten de witte) een band hebben geraakt.

Poolbiljart is als spelvorm erg populair maar wordt buiten de grote recreatieve sector ook op professioneel niveau gespeeld, er zijn verschillende toenooien en kampioenschappen.


8 ball pool

Spelverloop 8-ball pool

Na de afstoot is het spelverloop als volgt:

 • De bedoeling van het spel is om met de witte bal alle hele of half gekleurde ballen in de pockets te schieten door ze goed te raken.
 • De nummering van de ballen heeft bij 8-ball niets met de puntentelling van het spel te maken.
 • Als je een bal op een regelementaire manier in de pocket schiet mag je nogmaals stoten, totdat je mist of een fout maakt.
 • Bij 8-ball wordt er automatisch, doordat er altijd een eerste bal in de pocket wordt geschoten, bepaald wie met welke ballen speelt (de hele of de halve).
 • Als alle gekleurde ballen van een speler (hele of halve) weggespeeld zijn dan mag diegene de zwarte bal (8-ball) in een aangewezen pocket worden geschoten. Een veelgebruikte regel hierbij is dat de zwarte bal alleen maar in de pocket tegenover de laatst gescoorde bal mag worden gemaakt.
 • Wie als eerste al zijn of haar ballen en de 8-ball heeft weggespeelt, heeft de ronde gewonnen.
 • Belangrijk: Ook als de zwarte bal eerder dan bedoeld (of per ongeluk) in de pocket verdwijnt, is het spel afgelopen, maar dan verliest degene die hiervan de veroorzaker is.

Fouten bij 8 ball poolbiljart

Poolbiljart vraagt om enige mate van precisie en beheersing van het ballenspel. Het is daarbij niet te voorkomen dat er bedoeld of onbedoeld fouten worden gemaakt tijdens het spelen. Als er een fout wordt gemaakt dan is de regel dat de tegenstander aan de beurt komt en dat die de witte bal mag oppakken en neerleggen waar hij maar wil op de tafel, zonder een andere bal aan te raken.

Hieronder een aantal fouten waarbij de bovenstaande regel van toepassing is:

 • De witte bal komt in een pocket terecht.
 • De witte bal wordt tegen de verkeerde kleur/bal gestoten (bijvoorbeeld de halve of hele ballen van de tegenstander, of de zwarte bal als dat nog niet mag).
 • De witte bal raakt geen enkele andere bal.
 • Een bal wordt met de hand of kleding aangeraakt.
 • Een bal van de tegenstander komt door het spelen (ook) in een pocket.
 • Doorstoten (duwen) van een bal.
 • Als je een bal van de speeltafel af speelt / kaatst.

Nadere uitleg bij fouten

Wit weg - Bij de genoemde fouten staat dat de witte bal niet in een pocket mag verdwijenn als je speelt. Een bijzondere situatie is wanneer je de laatste bal, de zwarte, wegspeelt en daarna of als gevolg van die stoot rolt ook de witte bal in een pocket. Dit is een fout, maar omdat de zwarte bal nu ook foutief is weggespeeld wint de tegenstander de partij.

Kleur kiezen - Als je tijdens het afstoten een bal pot dan mag je verder spelen. Je kunt op dat moment nog kiezen met welke ballen je verderspeelt. Bij het potten van 1 bal is het bijna logische dat dat je kleur wordt. Pot je 2 sooorten ballen, dan kun je voor beide gaan. Pas na het potten van de volgende bal is definitief bepaald wie welke kleur speelt.

Call shot - Een regel die recreatief vaak niet wordt toegepast is die van het vooraf callen van je shot. Dit wil zeggen, je geeft vooraf aan welke bal je in welk gat gaat schieten. Daarbij hoeft de speler niet aan te geven hoe dit gaat gebeuren, via andere ballen of banden, etc. Is de bal mis, dan is de andere speler, maar bij een volgende beurt mag je de bal niet meer in hetzelfde gat callen. Gaat de gecallde bal in een verkeerd gat dan is de beurt over, blijft de bal weg, maar er wordt geen fout (bal in de hand) geven.


poolbiljart weetjes

Hieronder nog wat leuke informatie wat te maken heeft met eigtball pool

 • Goede films over poolbiljart en de manier waarop hiermee geld kan worden verdiend zijn; The Hustler, uit 1961 met Paul Newman, maar zeker ok het vervolg daarop The color of Money, uit 1986 met Paul Newman en Tom Cruise, en geregiseerd door niemand minder Martin Scorsese.
 • De filipijn Efren Manalang Reyes (1954), ook wel Efren 'Bata' Reyes genoemd, wordt gerekend tot 1 van de grootste spelers aller tijden, zowel in 8-ball als de 9-ball variant. Bijnaam: the Magician.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over poolen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I learned a lot of trick shots from watching bad players.

 


SPORT PARTNERS