Leeuwenridders

SInformatie over jubileumset Leeuwenridders.

leeuwenridders

Leeuwenridders

We maken op deze pagina een klein uitstapje naar een bijzonder jubileum op gebied van spelen. Lego heeft namelijk bij het 90 jarig bestaan een aantal jubileumsets op de markt gebracht die het vermelden waard zijn. In ieder geval één ervan willen we graag met je delen, en wel de speelset Leeuwenridders.

Lego is uiteraad bouwspeelgoed, maar velen van jullie zullen ongetwijfeld eigen spelregels hebben bedacht om ermee te spelen. Zeker in geval van Lego kastelen waarmee je vaak ook tegen elkaar kan strijden door met catapulten het kasteel en de ridders van de tegenpartij te treffen.

Het leek ons een waardevol moment om stil te staan bij de markering van de ridders speelsets en in het bijzonder de uitgave van Leeuwenridders.

 

Regels en ridders

Vooropgesteld is Leeuweridders een bouwset. En meer nog dan dat misschien is het wel een display set die ook voor volwsasenen een leuke knipoog naar de eigen jeugd is.

Toch zijn er altijd wel vrij makkelijk spelelementen toe te voegen bij het spelen met Lego. Een fantasiegevecht tussen ridders is natuurlijk al prima, maar wat als je er aan toevoegd om spelers om de beurt bewegingen te laten maken en om poppetjes uit te schakelen. Helaas is in de set Leeuwenridders geen catapult opgenomen, zoals die vaak wel in andere oudere sets, of los verkrijgbaar, te vinden waren.

Een spelelement bij Lego kastelen kan namelijk al zijn om tussen 2 kastelen om de beurt met stenen te schieten in een kleur per speler. Afhankelijk van de plek waar de steen neerkomt kun je dat als veroverd gebied beschouwen en zo beetje bij beetje het kasteel overnemen.

Dit veroveren, door goed te mikken met een catapult, kun je uitbreiden tot gebieden of met een bepaalde straal tot ridders en andere elementen in het veld. Zodoende dun je ook het bijbehorende leger uit.

Bij het jubileum in de vorm van Leeuwenridders zijn geen spelregels of speelmogelijkheden meegegeven, maar wellicht hebben we je op een idee gebracht.


Leeuwenridders

De speelset Leeuwenridders is gebaseerd op het Lego kasteel wat in 1984 is uitgegeven. Het is als het ware een ode aan de grijze lego sets die ook de jaren daarna telkens weer in een wat andere vorm op de markt zijn gebracht en daarmee voor uren bouw- en speelplezier hebben gezorgd.

Leeuwenridders is een set wat in omvang een stuk groter is dan voorgaande riddersets. Het bestaat uit ruim 4500 Lego bouwstenen en de puzzel opzich om dit goed in elkaar te zetten is al een leuke uitdaging.

De ontwerpers van Leeuwenridders hebben bekende details uit het verleden op verschillende plekken laten terugkomen. De kleuren van de vlaggen en de uitstraling van de kleine ridders zijn daar al mooie voorbeelden van.

Voor de afwerking van deze speelset is meer aandacht uitgegaan naar een wat rondere afwerking. Alsof men voor een groot deel wilde afrekenen met de vele Lego noppen in het zicht, wat er altijd een beetje uitzag als extra kantelelen op een kasteel.

Al met al is Leeuwenridders een prachtig uitgewerkt kasteel met veel toebehoren.

Kasteel en ridders

Leeuwenridders is, zoals al aangegeven, een omvangrijke speelset van Lego. Hieronder geven we een kort overzicht van wat je allemaal zult aantreffen in deze set:

 • 22 minifiguren, waaronder ridders, boogschutters, bosbewoners een koning en een tovenaar.
 • Minimaal 10 ingerichte ruimten met veel details.
 • Verborgen gangen, schuivende muren en geheime schuilplaatsen
 • Een vallluik en een kerker
 • En uiteraard een mechanisch valhek bij de poort over de slotgracht.

Het kasteel is open te schuiven waardoor er een langgerekte speelset ontstaat en waarbij alle ruimten goed te bekijken en gebruiken zijn. Ook is het kasteel dicht te klappen waardoor er een werkelijk gesloten kasteel ontstaat, wat er uitziet als een onneembare vesting.

De set heeft een hoogte van ongeveer 38 centimeter, breedte van 44 cm en diepte van 33 centimeter.


Ridderspelen

Omdat we hier bij sport en spelen wel graag de link blijven leggen met sporten en spellen, hebben we op gebied van kastelelen en ridders een leuk rijtje aan spellen die beschikbaar zijn en waar we (mogelijk in de toekomst) op andere pagina's wat uitgebreidere informatie over zullen geven.

Als het gaat om computerspellen kun je dan denken aan spellen als:

 • Age of Empires II
 • Stronghold
 • Crusade Kings
 • Medieval II

Op gebied van bordspellen of kaartspellen zijn leuke aanbevelingen:

 • Carcassonne
 • Paladijnen van het westelijk koninkrijk
 • De Legenden van Andor
 • Dominion

Ben je dus echt op zoek naar een spel in het thema ridders en kastelen, dan zijn bovenstaande voorbeelden een mooi vertrekpunt.


Leeuwenridders

Ridders, ridderspeelgoed, kastelen en veroveringen zijn niet weg te denken uit het hedendaagse speelgoed.

En waar Leeuwenridders van Lego ons een nostalgisch gevoel gaf over het spelen met kastelen, heeft het ook inspiratie gegeveven om weer eens goed te kijken naar spellen en games met hetzelfde thema.

Ook sporten, vechtsproten, gebaseerd op riddrspelen zijn op onze website te vinden, zoals de pagina over schermen of vechtsporten in het algemeen.

We hopen je met deze informtie over kastelen en Leeuwenridders in het bijzonder weer geinispreerd te hebben om op zoek te gaan naar iets moois en leuks om mee te spelen.

Veel plezier met veroveren van kastelen!THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Er zijn geen regels van architectuur voor een kasteel in de wolken.

 


SPORT PARTNERS