E-Sporten

Digitale en virtuele sporten in competies en evenementen.

E-Sporten

Onder e-sporten of e-games worden sporten bedoeld die niet rechtstreeks fysiek worden beoefend, maar op digitale wijze en via simulatie op computers en soms in virtual reality. E-sporten en e-sport compettities ontwikkelen zich steeds verder, mede door de verschillende technologische ontwikkelingen.

E-sport is een strijd in behendigheid bij het spelen van sportgerelateerde spellen, maar ook in competitieverband bij andere soorten spellen.

E-sport maakt tegenwoordig verbinding met echte sport. Zo is er de E-divisie, waarin porfessionele voetbalclubs ook digitaal de strijd aan gaan, en zijn er formule 1 simulatie wedstrijden waaruit zelfs banen bij formule 1 teams ontstaan als testrijder.


Soorten e-sporten

Er zijn verschillende vormen van e-sporten, waarvan er vast een aantal bekend voorkomen. Wij proberen de verschilen hieronder toe te lichten.

E-sporten die gericht zijn op een specifieke sport en daar een onderdeel van zijn geworden. Voorbeeld: voetbal E-divisie.

E-spellen, die gericht zijn op het digtitaal spelen van spellen. Voorbeeld: online poker competities.

E-games, vaak internationale evenementen waar op lokatie wordt gestreden bij verschillende spellen. Dit zijn bijvoorbeeld zowel, sport, vecht en schietspellen.

Home-games, dit zijn competities die op verschillende niveaus worden gespeeld door individuele spelers tegen elkaar vanuit huis. Voorbeelden zijn de online modes bij verschillende spellen, met vaak eigen competiities.


e-sports

E-games en sporten

De komst van sport en games in competitieverband en online is een ontwikkeling die sporten gemakkelijk toegankelijk maakt voor een groot publiek.

De vaardigheden lijken op het eerste gezicht heel anders, omdat er gespeeld wordt met controllers of alleen een stuur. In de praktijk zijn de vaardigheden goed te gebruiken in het echte sporten. Doorzettingsvermogen, controle, inzicht, emoties, tactiek en samenwerking komen allemaal aan bod.

Het mooiste is natuurlijk om zowel digitaal als in het echt sporten te beoefenen. Het zal ons niks verbazen als deze combinatie zowel een e-sporter beter maakt, als een echte sporter meer inzicht geeft in de eigen sport.


E-sport evenmenten

Hieronder een overzicht van een aantal bekende e-games of e-sport evenementen of competities.

  • World Cyber Games - een jaarlijks groot game event wat in 2018 in Bankok, Thailand wordt gehouden.
  • Intel Extreme Masters - Dit is een jaarlijks terugkerend game event waar adventure en schietgames worden gespeeld zoals Warcraft, Counter-strike, Quake, Starcraft.

Specifieke events die gericht zijn op een enkel spel zijn die van:

  • League of Legends
  • Rocket League Championship Series
  • Dota2

En in Nederland is er inmddels een competitie die is gericht op eredivisie voetal:

  • E-divisie - Dit is de Nederlandse eredivisie versie waar met Fifa wordt gespeeld. Jammer is wel dat clubs niet met hun eigen team spelen. Natuurlijk zit er dan een verschil in niveau's van teams, maar dat is in het echt natuurlijk al helemaal zo. Ook jaamer is dat er qua simulatie misschen wel een realistischer spel is wat Pro Evolution Soccer heet (PES), wat niet wordt gebruikt.

E-sport competities

Een leuk voorbeeld van competitiesucces is dat van een Nederlandese E racer die zich plaatste zich voor de e-sport finale van de formule 1 in Abu Dhabi en met 19 andere rijders mocht uitmaken wie kampioen werdt. Een ander Nederlands succes in simracing was dat van Bono Huis diein Las Vegas eRace de allereerste simulatorrace van de Formule E winnend wist af te sluiten.

Andere grote e-sport competities die wereldwijd veel aanzien hebben zijn:

  • Pes Leauge - Dit is de competitievariant van het voetbalspel Pro Evolution Soccer (PES) van konami. Haal je een goed niveau, dan kun je aan live toermnooien meedoen en prijzen winnen.
  • iRacing World Championships - dit is de digitale racevariant van het Grand Prix racen. Team Redline is een bekend online raceteam wat al 18 jaar bestaat. Onder andere Max Verstappen is daar inmiddels (ere) lid van.
  • WSOOP - Dit is de digitale variant op de wereldberoemde World Series of Poker (WSOP) in Las Vegas. De WSOOP kan echter iedereen meespelen vanaf de eigen computer via Pokerstars.

E-sport weetjes

Een belangrijk voorbeeld van de kracht van e-sport is onze eigen Max Verstappen. Hoewel hij zijn race eigenschappen van kleins af aan in een echte kart heeft ontwikkeld en ook vooral een echte racer is, combineert hij het racen ook met online racen in een simulator. De raceervaring is wel anders, maar een aantal aspecten, zoals baankennis en het oefenen van gewaagde inhaalacties kun je prima (veilig) oefenen in een realistische simulator.

Kijk voor een leuk kort voorbeeld van een bizarre start in een F3 race op Spa Francorchamp bij filmpjes als deze:

 

 
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over e-sporten en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Champions aren't made in the gyms. Champions are made from something they have deep inside them -- a desire, a dream, a vision.

 


SPORT PARTNERS