Wingspan

Een korte uitleg over het bordspel wingspan.

Wingspan

wingspan

Wingspan is een populair vogelspel vol tactiek en spanning. In het spel moet je zorgen voor een goede leefomgeving voor jouw vogels. Je zult voedsel moeten verzamelen, eieren leggen en nieuwe vogelsoorten ontwikkelen. Zo bouw jij aan jou vogelpopulatie en scoor je punten om het spel te winnen.

Door de 170 unieke vogelkaarten leer je ook nog iets over vogels en is het zeker voor vogelliefhebbers een leuk en herkenbaar spel.

Hou je van stratigsche bordspellen, waarbij groei van populatie een belangrijke factor speelt, dan is Wingspan zeker een spel wat je eens kunt uitproberen.


Spelen Wingspan

Wingspan wordt gespeeld met als basis 170 unieke vogelkaarten met allemaal unieke vogels erop. Er wordt gebruik gemaakt van dobbelstenen met voedsel iconen er op. Wat ook leuk is aan Wingspan is dat er een dobbelsteentoren wordt gebruikt in de vorm van een vogelhuisje met een voederbak waar de dobbelstenen in terecht komen.

Wingspan is een spel wat met 1 tot 5 spelers kan worden gespeeld. Iedere speler krijgt vooraf 5 vogelkaarten uitgedeeld en 5 voedsel iconen, vandaar kan het vogelavontuur beginnen.

De voortgang van het spel wordt bepaald aan de hand van de acties die iedere speler om de beurt neemt. Er zijn in basis vier soorten acties waarvan iedere speler er er beurt maar één van per actiesteen mag uitvoeren.

Een spelletje Wingspan wordt gespeeld over vier rondes, waarbij iedere speler aan de beurt komt. Er wordt met de klok mee gespeeld.

Wingspan heeft een bijzonder thema en zal natuurliefhbbers aanspreken, maar is zeker voor iedereen die een leuk en strategisch bordspel wil spelen een aanrader.


Acties Wingspan

De acties die iedere speler in wingspan kan ondernemen zijn de volgende:

 • Een vogelkaart spelen - Je plaatst een vogelkaart op jou bord en betaald het benodigde voedsel.
 • Voedsel verzamelen - Je kunt voedsel ontvangen op basis van de dobbelstenen in de voedselbak.
 • Eieren leggen - Je kunt een ei krijgen en deze plaatsen bij één van je vogels op je bord.
 • Een voedselkaart trekken - Je kunt een nieuwe vogel kopen als je ergens een ei kunt weghalen van je bord.

De uit te voeren acties worden uitgevoerd en gemarkeerd door actiestenen / speelstenen, zodat aan het eind van de rondes er scores kunnen worden opgeteld.

Door slim met de volgorde van je acties om te gaan kun je jouw vogelvoorraad verder uitbreiden en punten scoren om het spel te winnen.


Punten in Wingspan

Aan het eind van iedere ronde worden de speelstenen van alle spelers van het bord gehaald en geplaats op een scorekaart.

Op deze scorekaart wordt bepaald welke speler de hoogste score heeft van een bepaald element van het spel.

Aan het eind van het spel worden verschillende punten opgeteld. In volgorde gaat dat als volgt:

 • Eerst worden alle punten van jou vogels bij elkaar opgeteld.
 • Daarna worden punten voor jou speciale opdrachtkaarten opgeteld als je die opdrachten hebt behaald.
 • Dan worden de punten van jou actiestenen op de scorekaart opgeteld.
 • Tot slot wordt het aantal eieren opgeteld.

Wie aan het eind de meeste punten heeft is winnaar van het spel!


Wingspan solo

Wingspan kan ook met 1 speler worden gespeeld. Omdat er geen tegenstander is wordt er gespeeld met / tegen een zogenaamde 'automa'. Deze automa bestaat uit kaartjes die je trekt als deze na jou beurt aan de beurt is. De acties die er op de kaarten staan zijn willekeurig en moet je daarna uitvoeren.

Door het gebruik van willekeurige acties van je fictieve tegenstander ontwikkeld het spel zich verder zoals gebruikelijk met de puntentelling en uiteindelijk het eiddoel om zoveel mogelijk punten te scoren en Wingspan te kunnen winnen.

Bij het spelen van Wingspan met 1 speler wordt wel gebruik gemaakt van meer actietokens, in dit geval 7 stuks, dan in het geval van een spel met meerdere tegenspelers.

Dus ook als je even rustig in de tuin of een vogelrijke omgeving een spel wil doen en tegelijkertijd vogels wilt ontdekken, dan is Wingspan een hele leuke uitdaging hiervoor.


Wingspan weetjes

Wingspan is uitgebracht in 2019 en tot aan het eerste kwartaal van 2021 zijn er ongeveer 600.000 exemplaren wereldwijd verkocht.

Het bordspel Wingspan heeft verschillende prijzen en nominaties gekregen, onder andere:

 • 2019 Deutscher Spiele Preis winnaar.
 • 2019 International Gamers Award - Multi-player Nominee.
 • 2019 Kennerspiel des Jahres Winnaar.
 • 2019 Nederlandse Spellenprijs Nominatie.
 • 2020 Golden Geek Award - diverse nominaties.

Wingspan is wereldwijd hoog aangeschreven en komt inmiddels in vele top 50 lijstjes van bordspellen voor.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over honkbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Strategie zonder tactiek is de langzaamste route naar de overwinning. Tactiek zonder strategie is het geluid voor de nederlaag.

 


SPORT PARTNERS