Handbal

Spelregels, tips en weetjes over handbal.

Sport en spelregels

Handbal is een sport met veel snelheid en beweging. Het is een spel van 7 tegen 7 waarbij er continu sprake is van een omschakeling van aanvallen en verdedigen,

Belangrijkste basiskenmerken van het spel zijn dat de bal met de hand gevangen en gegooid wordt en dat een speler maar drie passen mag lopen met de bal in de hand zonder tussendoor te stuiteren op de grond of de bal af te spelen. De bedoeling van het spel is simpelweg om meer doelpunten te scoren dan de tegenstander. Per doelpunt krijg je 1 punt.

Een volwaardige handbalwedstrijd duurt 2 x 30 minuten.

Handbal heeft een traditie als buitensport, maar indoor is de sport hedendaags veel populairder.


Handbal speelveld

Een handbalveld heeft een afmting van 40 meter lang en 20 meter breed. Het veld heeft twee speelhelften met aan beide kanten een handbaldoel. De handbalbelijning besaat uit een een middellijn en twee doelgebieden voor de doelen, waar alleen de keeper zich in mag bewegen. Deze doelgebieden (ook wel handbalcirkels genoemd) zijn per doelgebied opgebouwd uit de lijnen van kwartcirkels vanuit de hoeken met een radius van 6 meter. Op 6 meter afsand van de doellijn worden de cirkellijnen met een rechte lijn aan elkaar verbonden.

Op 3 meter afstand van de lijn van het doelgebied is een onderbroken lijn aanwezig die de vrijeworplijn aangeeft. Deze ligt daarmee op 9 meter van het doel. Verder ligt er op zeven meter afstand van het doel nog een strafworplijn met een lengte van 1 meter. Tot slot zijn er, zoals bij meerdere indoor sporten, verschillende kleinere markeringen, zoals wisselijnen etc.

Alle lijnen zijn 5 centimeter breed, maar tussen de doelpalen is de lijn 8 centimer breed, gelijk met de dikte van de doelpalen.


handbal

Handbal doel

Een handbaldoel is van binnenuit gemeten 3 meter breed en 2 meter hoog. Het doel is gemaakt van palen en een lat van 8 centimeter in het vierkant. Het doel hoort vast te worden gemaakt aan de grond of de muur zodat deze goed op zijn plek blijft en er ook veilig gesport kan worden.

Het doel is tweekleurig uitgevoerd waarbij er twee kleuren om en om zichtbaar zijn. Dit zijn meestal rood en wit. Het net heeft een minimale diepte van 70 centimeter en maximaal 1 meter.


Handbal ballen

Handbal wordt gespeeld met een... handbal. De verschillende internationale normen voor de ballen zijn hieronder weergegeven:

  • IHF-grootte 3: omtrek 58–60 cm, gewicht 425-475 gram, voor mannen en jongens van 16 jaar en ouder.
  • IHF-grootte 2: omtrek 54–56 cm, gewicht 325-375 gram, voor vrouwen en meisjes van 14 jaar en ouder en jongens tussen 12 tot 16 jaar.
  • IHF-grootte 1: omtrek 50–52 cm, gewicht 290-330 gram, voor meisjes van 8 tot 14 jaar en voor jongens van 8 tot 12 jaar.

Een handbal kan zeker op topniveau een behoorlijke snelheid meekrijgen. Om een beeld te geven: Bij een worp uit de loop kan dit oplopen tot 100 km per uur. Uit een sprong kan dat tot ongeveer 90 km/uur en uit stand kan dat 80 km per uur zijn.


Handbal techniek

Handbal is een technische sport en het gebruik van de handen maakt dat er veel controle mogelijk is, maar ook nodig is, bij de balbehandeling. Er zijn verschillende schot technieken zoals bijvoorbeeld een sprongschot, valworp en een slingerworp.

Vangen en pasen op een snelle en secure manier is ook erg belangrijk in handbal. Balbezit houden en snelle balcirculatie door het team zijn van belang om de tegenstander te verrassen.

Een ander belangrijk element in handbal is dat spelers zowel goed in aanvallen als verdedigen moeten zijn. Zowel slimme dekkingssystemen en verwarring bij de tegenstander in de aanval maken handbal ook een leuke creatieve sport. Passief spel wodt bestraft als er na het geven van een 10 seconden teken geen doelpoging wordt ondernomen. Het gebruik van onderbenen en voeten is niet toegestaan bij handbal.

Spelers hebben meestal een vaste positie in het veld. Dit is dan de keerper, linker of rechter hoek, de linker of rechter opbouw, de middenopbouw en de midvoor (of cirkelspeler).


Handbal weetjes

Handbal is een sport die vooral populair is in Europa.

De Nederlandse handbaldames doen het de laatste jaren ontzettend goed. Na het verliezen van de WK finales in 2015 en 2016, maar ook het behalen van de Olympische spelen in Rio, zijn de dames in 2017 derde geworden tijdens het WK door de troostfinale te winnen van Zweden. De halve finale ging verloren tegen Noorwegen. Hetzelfde Noorwegen wat de finale van Nederland won in 2015 en 2016...
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over handbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

You miss 100 percent of the shots you don't take.

 


SPORT PARTNERS