Snowboarden

informatie en uitleg over snowboarden

snowboarden

SNOWBOARDEN

Snowboarden is een inmiddels goed bekende sneeuwsport. Veel mensen kennen wellicht niet de term 'snurfen' of 'snurfing', maar dit is in feite de naam die verbonden is met het ontstaan van snowboarden.

Zoals ook skateboarden is ontstaan uit de surfsport is dit ook het geval met snowboarden. In 1964 bedacht een surfer genaamd Sherman Poppen een bord om van sneeuwhellingen af te glijden. Dit board, ongeveer 1,20 meter lang, kwam in 1965 in productie onder de naam snurfer (vanuit snow surfer).

En net als met veel (extreme) sporten ontwikkelde ook het snurfoard zich, waarbij in de jaren 70 ook bindingen werden toegevoegd aan steeds betere boards. Alles ontwikkelend zich in de sport snowboarding of snowboarden zoals we het nu kennen.


Benodigdheden snowboarden

Om te kunnen snowboarden zijn een aantal zaken van belang. Het eerste is uiteraard het snowboard wat je wilt gebruiken, waarbij er in feite 3 soorten zijn te onderscheiden, namelijk freestyle, freeride en alpine. Het type board en hoe deze aansluit bij het type snowboarder wat je bent of wilt worden is belangrijk om te weten.

Naast de boardkeuze is ook de vorm van het board ten opzichte van het oppervlak belangrijk. Hier gaan we verderop op deze pagina wat dieper in.

Naast een goed board heb je bij snowboarden ook snowboardschoenen en bindingen nodig, zodat je goed op het board kan blijven staan. Tot slot heb je snowboardkleding nodig, wat bestaat uit goede thermo onderkleding, een skijas en skibroek, handschoenen, goede helm en skibril.

De kleding van een snowboarder is vergelijkbaar met die van skieers. Het enige verschil is soms de wat meer baggy (wijde) pasvorm en soms wat meer uitgesproken stijlen en smaken.

Qua bescherming is het aan te raden om ook goede polsbescherming en kniebescherming te overwegen. Een breuk is snel opgelopen als je verkeerd neerkomt na een mislukte trick. Ook speciale valbroeken zijn een mogelijkheid.


Type snowboards

Zoals aangegeven zijn er in basis 3 type snowboards. Hieronder een korte toelichting over de verschillen tussen freestyle, freeride en alpine

 • Freestyle snowboard - dit is een snowboard wat over het algemeen wat kleiner is en wat flexibeler. Dit type board is het meest geschikt voor tricks, draaibewegingen en jumps.
 • Freeride snowboard - dit type board is een gemiddeld en overal te gebruiken type board. Het is een combinatie van twee werelden. Zowel geschikt voor tricks, hoewel wat minder felxibel, maar ook geschikt om alpineboarden te doen, sneller dan met een freestyle snowboard.
 • Alpine snowboard - dit type snowboard is specifiek geschikt voor afdalingen / alpine boarden. Gemaakt om snel af te dalen zijn ze wat smaller en wat stijver. Hierdoor verliezen ze minder snelheid bij het maken van bochten.

Naast het type snowboard is het belangrijk te weten wat voor type camber jou het beste past. Dit camber gaat over de vorm die het bord heeft ten opzichte van het oppervlak. En de manier waarop een snowboard daarop reageert.

Camber bij snowboards

De verschillende manieren hoe een snowboard contact maakt met de ondergrond zijn hieronder nader toegelicht. We concentreren ons hierbij op de meest voorkomende vormtypen zoals Camber, Rocker, Flatbase en Hybrid Rocker of Camber

 • Camber - deze vorm is al jaren een veel voorkomende basisvorm van het snowboard, waarbij het board ten opzichte van de ondergrond wat hol is. Dit geeft stabiliteit en controle en maakt het mogelijk om makkelijker sprongen te maken.
 • Rocker - deze vorm is eigenlijk de omgekeerde vorm van een camber. Het board is wat gebold richting het oppervlak en geeft daardoor meer soepele draaimogelijkheden. Het is daardoor wel mminder stabiel, zeker bij het snellere bochtenwerk.
 • Flatbase - zoals de naam al doet vermoeden is dit bord volledig vlak. Dit type heeft als voordeel dat het wat breder inzetbaar is, een soort middenweg. Het is goed te gebruiken voor sprongen en rails, goed stabiel, maar heeft minder 'pop' voor sprongen.
 • Hybride rocker of camber - omdat men steeds op zoek blijft naar de combinatie van de beste eigenschappen van boards zijn er hybride varianten ontwikkeld. De hybride vormen kenmerken zich door een golvende vorm ten opzichte van het oppervlak. Afhankelijk van welke basiseigenschappen je belangrijk vindt is er een hybride camber vorm en een hybride rocker vorm.

Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen wat voor type board het beste bij je past. Laat je goed informeren of probeer verschillende boards door ze te huren in plaats van direct aan te schaffen.


Olympisch snowboarden

Snowboarden is al vanaf 1998 een onderdeel op de Olympische winterspelen. Het is een spectaculaire en dynamische sport waar wordt gestreden in 5 verschillende disciplines, zowel voor mannen als voor vrouwen gelijk.

De Olympische snowboard onderdelen zijn als volgt:

 • Halfpipe - Dit is het doen van stunts in een grote en zeer langerekte U vrom in de sneeuw. Van begin tot einde hebben deelnemers de kans om meerdere tricks te doen.
 • Reuzenslalom - Dit is een onderdeel waarbij parralel aan elkaar wordt gestreden om al slalommend als eerste bij de finish te komen.
 • Big Air - Dit is een onderdeel waarbij grote tricks kunnen worden gemaakt vanaf een grote schams.
 • Cross - Hier gaan (meestal) 4 deelnemers tegelijk een race aan over een parcours met verschillende obstakels.
 • Slopestyle - Dit is een uitgezet parcourd met verschillende jumps, rails en obstakels om freestyle tricks te doen en punten te scoren met orininaliteit

Bij alle disciplines zijn medailles te winnen. De onderdelen zijn ook dusdanig specifiek dat het maar zelden voorkomt dat deelnemers medailles winnen in verschillende onderdelen. Iemand die extreem goed is in het doen van tricks, is vast een goede snowboarder downhill, maar niet zomaar wereldtop daarin.


Snowboard weetjes

Nicolien Sauerbreij is Nederlands meest succesvolle snowboardster. Ze won goud op de olympische spelen in 2010 in Vancouver met de reuzenslalom. Ze deed ook mee tijdens de winterspelen van 2002, 2006 en 2014.

Een levende legende op gebied van snowboarden is Shaun White. Naast vele titels bij de x-games, won hij ook gouden medailles in de discipline halfpipe in zowel 2006, 2010 en 2018.

De beste snowboarders in de cross zijn de laatste 4 Olympische spelen maar verdeeld over 2 personen. Daar waar de Amerikaan Seth Wescott in 2006 en 2010 goud won, zijn de laatste twee Olympische medailles, in 2014 en 2018, een prooi geweest voor de Fransman Pierre Vaultier.

Snowboarden is natuurlijk leuk en uitdagend, maar ga niet onvoorbereid of te wild van start. Vergeet niet dat snowboarden gewoon een zogenaamde 'extreme sport' is.

Weet dat er gemiddeld meer dan 3000 Nederlandse wintersporters per jaar met spoed wordt opgenomen in Nederlandse ziekenhuisen. veelal teruggevlogen met zogenaamde gipsvluchten. Daarnaast zijn er nog een aantal die in buitenlandse ziekenhuizen aan verwondingen worden geholpen.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over snowboarden of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I'm one of these people that likes adrenaline and new things, like extreme sports. It makes me feel alive.

 


SPORT PARTNERS