Stenen Tijdperk

bordspel uit de oertijd

bordspel stenen tijdperk

STENEN TIJDPERK

Het bordpel Stenen Tijdperk is een zeer populair bordspel wat je met 2 tot 4 spelers kunt spelen. Zoals je mag verwachten van een bordspel met de naam Stenen Tijdperk zit het spel oerdegelijk in elkaar. Naast de mooie vormgeving en verschillende mogelijkheden binnen het spel is het voor zowel jong als oud erg leuk om te spelen.

Gevorderde speers kunnen elke keer weer hun strategie loslaten op het overleven in het Stenen Tijdperk. En ondanks dat het complex lijkt is Stenen Tijdperk ontzettend makkelijk en intuitief te leren en te spelen.

Wij vertellen je in ieder geval graag wat meer over de spelregels en het bordspel Stenen Tijdperk.


Spelmateriaal

Het spel wordt gespeeld op een bord wat de omgeving in het Stenen Tijdperk weergeeft. Rondom dit bord zijn punten te zien waarmee de voortgang van scores direct visueel wordt bijgehouden. Op het bord zijn verder verschillende zones te zien waar je met je speelstukken een plek kunt innemen.

Spelers krijgen vooraf aan het spel 5 stamleden in een eigen kleur die ze kunnen inzetten tijdens het spel. Ook krijgen spelers vooraf een aantal voedselmunten om de eerste beurten door te kunnen komen.

Er zijn verschillende elementen die verder op het bord een plek krijgen zoals tegels met hutten erop, beschavingskaarten met ontwikkelingen en voedselfiches. Ook zijn de grondstoffen hout, leem, steen en goud op het bord aanwezig bij de betreffende locaties waar die te vergaren zijn.

Naast het bord hebben spelers een eigen speelkaart en de eerder genoemde stamleden, een scoreblokje in eigen kleur en een voedsel markeersteen.

Dit alles lijkt misschien wat veel en overweldigend, maar het is in het spel heel logisch en eigenlijk heel snel opgezet.


Spelregels

De spelers moeten in het spel Stenen Tijdperk hun stam zien te ontwikkelen en zien te overleven. Voor de ontwikkeling van de stam krijgt men punten voor verschillende onderdelen. De speler met de meeste punten na de eindtelling is winnaar van het spel.

In het spel zijn er verschillende acties die spelers kunnen doen om te ontwikkelen. Deze acties richten zich op het verkrijgen van voedsel, grondstoffen, hutten, gereedschap en stamontwikkeling. Het vraagt de juiste acties in de juiste balans om dit zo goed mogelijk uit te voeren. En dan heb je natuurlijk ook nog te maken met tegenstanders die hetzelfde willen doen als jij.

De basis voor het verloop van het spel bestaat telkens uit 3 stappen: 1) stamleden op het bord plaatsen, 2) acties uitvoeren, 3) stamleden voeden.

Verderop leggen we wat meer uit over het plaatsen van stamleden en de acties die je kunt uitvoeren.


Stamleden plaatsen

Het inzetten van stamleden is de kern van het spel Stenen Tijdperk. Stamleden kun je op verschillende plekken inzetten zodat ze daar acties kunnen uitvoeren. Het plaatsen van stamleden wordt om en om door de spelers gedaan. Bij elke beurt verschuift ook een 'startspeler' figuurtje, zodat iedereen evenveel kans heeft om als eerste te beginnen met plaatsen.

Bij het plaatsen van stamleden zijn er sommige plekken waar maar 1 stamlid kan staan. andere plekken kunnen door meerdere stamleden van andere spelers worden benut. Het is bij het plaatsen dus goed om af te wegen wat voor jou belangrijke plekken zijn en wat je tegenspelers van plan zullen zijn.

Het plaatsen van stamleden is voorbij als iedereen al zijn of haar stamleden heeft geplaatst. Lopende het spel kun je jouw stam laten groeien. Zodoende kun je steeds meer acties uitvoeren tijdens een ronde.


Acties uitvoeren

De acties die je kunt uitvoeren zijn veelledig en dragen allemaal bij aan jouw ontwikkeling als stam. Het is de kunst om dit in de juiste volgorde en in balans te doen,. Hieronder een indruk van de acties:

 • Je kunt een stamlid inzetten om gereedschap te verkrijgen. Gereedschap telt mee als extra punten ten opzichte van het aantal ogen van de dobbelstenen die je bij sommige acties moet gooien.
 • Je kunt 2 stamleden inzetten bij de hut, waarna je 1 extra stamlid krijgt.
 • Je kunt stamleden inzetten op beschavingskaarten. Die ontvang je als je de gevraagde grondstoffen kunt leveren die boven de vakjes vermeld staan.
 • je kunt stamleden inzetten op de fiches met hutten. Hier ontvang je de kaart als je tijdens je beurt de juiste grondstoffen kunt leveren.
 • Je kunt een stamlid inzetten om een zogenaamde stap op de voedselladdder te maken, waardoor minder voedsel uit de jacht nodig is.
 • Je kunt stamleden inzetten voor het winnen van grondstoffen of voedsel. Per stamlid dobbel je een dobbelsteen om te bepalen hoeveel je ontvangt.

Stenen weetjes

Hieronder een aantal weetjes en tips over Stenen Tijdperk

 • Stenen Tijdperk is een heel leuk spel om met meerdere personen te spelen, maar ook met 2 spelers is het net zo uitdagend en spannend zonder echte aanpassingen aan de spelvorm.
 • Stenen Tijdperk was winnaar van 'speelgoed van het jaar' in 2012.
 • In het spel kun je slim tegenspelers blokkeren of op een ander spoor zetten.
 • als je het spel vaker speelt leer je weer nieuwe verbindingen. De grondstoffen, kaarten, stamleden en gereedschappen zijn allemaal aan elkaar verbonden in de eindtelling.
 • Er is ook een uitbreiding op het basisspel mogelijk warbij een zogenaamde 'Talisman' wordt geintroduceerd in het spel en het ook mogelijk wordt om het spel met 5 spelers te spelen.

Wij hopen je een goede eerste indruk van het spel Stenen Tijdperk te hebben gegegeven. Veel pelzier met sport en spelen!




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

The Stone Age did not end because humans ran out of stones. It ended because it was time for a re-think about how we live.

 


SPORT PARTNERS