9-ball Poolbiljart

Spelregels, tips en weetjes over nineball poolbiljart.

9-ball pool spelregels

Als het gaat om poolbiljarten is naast het, waarschijnlijk wat meer bekende 8-ball poolbiljart, het 9 ball poolspel een veel gespeelde variant.

9-ball pool kenmerkt zich door snelere rondes. Dit komt doordat er minder ballen in het spel zijn bij de aanvang, maar ook omdat beide spelers dezelfde ballen, per beurt, proberen weg te spelen.

 

 

Bij 9 ball pool is de ultieme vaardigheid om alle ballen vanuit 1 speelbeurt van de tafel te spelen. Lukt dit niet, dan is je tegenstander aan de beurt en is het ook goed mogelijk dat deze het spel kan afmaken. Zo gaat het spel over en weer totdat iemand wint. Het wordt in feite dus stees makkelijker, met steeds minder ballen op de tafel, om het spel af te kunnen maken.

Doordat er minder kans is om te herstellen van fouten, en er om te beginnen maar 9 ballen in het spel zijn, vraagt 9-ball pool om een goede aanpak, timing en het voorkomen van fouten.


regels 9-ball pool

De basis spelregels van 9-ball pool zijn de volgende:

 • De poolvariant 9 ball wordt, net als 8-ball, gespeeld op een reguliere pooltafel met 6 pockets.
 • Het spel wordt gespeeld met 2 spelers.
 • Bij nineball pool worden in totaal 10 ballen gebruikt, dit zijn de genummerde ballen 1 t/m 9 en de witte (cue)bal.
 • De gekleurde ballen worden in een ruitvorm aan 1 kant van de tafel geplaats met de nummer 9 bal in het midden en de nummer 1 bal in de voorste punt.
 • De witte bal wordt achter de lijn aan de andere kant van de tafel geplaatst.
 • Het is de bedoeling om met de witte bal alle andere ballen op volgorde in de pocket te stoten.
 • Als de goede bal in de pocket gaat mag men nog een keer stoten. Degene die de nummer 9 bal regelmentair in de pocket stoot heeft de pot gewonnen.
 • Als de nummer 9 bal via een lager genummerde bal (die in volgorde ook aan de beurt is) de pocket ingaat heeft degene die de bal stootte ook gewonnen.

9-ball pool

9-ball pool spelen

Het spelen van 9-ball poolbiljart vraagt vooraf om de ballen op de juiste manier op tafel klaar te zetten (oftewel te 'racken'.

Bij nineball wordt er vooraf een ruit vorm neergelgd in plaats van een driehoekvorm zoals bij 8 ball pool. Om de juiste vorm te maken zijn speciale 9-ball racks beschikbaar, maar ook de gewone driehoek die gebruikt wordt voor 8-ball pool kun je vrij eenvoudig gebruiken om, vanaf de punt van de driehoek, de specifieke ruit te maken voor nine-ball poolbiljart.

Bij 9 ball pool worden alle 'hele' ballen gebruikt met de nummers 1 t/m 8 en de 'halve' bal met nummer 9. Alle andere ballen (de overgebleven 'halve' ballen) worden buiten het spel gelaten.

De manier waarop de ballen vooraf moeten worden neergelgd is ter verduidelijking te ien op de afbeelding hierboven op deze pagina.


Fouten bij 9-ball poolbiljart

De fouten die je bij poolbiljart kunt maken zijn bij 9-ball pool bijna identiek aan die van 8-ball pool. Uiteraard is het niet mogelijk om per ongeluk de zwarte ball te potten en daarmee de wedstrijd te verliezen.

Hieronder een aantal fouten waarbij de witte bal in de hand mag worden genomen door de volgende speler om overal op het speelveld te plaatsen voor zijn of haar stoot.

 • De witte bal komt in een pocket terecht.
 • De witte bal wordt tegen de verkeerde kleur, in dit geval niet de bal met het laagste nummer, gestoten.
 • De witte bal raakt geen enkele andere bal.
 • Een bal wordt (onbedoeld) aangeraakt met hand, kleding, keu (zonder en stoot te maken).
 • Doorstoten (duwen) van een bal.
 • Als je een bal van de speeltafel af speelt / kaatst.

Regels bij nineball

Bij nineball is het mogelijk om het spel uit te spelen op een aantal bijnzondere manieren. De eerste daarvan is als je de afstoot dusdanig doet dat de ninebal direct in een pocket verdwijnt.

Een tweede bijzondere manier om te winnen is om tussentijds de 9-ball te potten via een andere bal. Dit kan als je bijvoorbeeld de nummer 4 bal de laagste is en aan de beurt is, en je kan, door de 4 bal te spelen, de 9-ball potten.

Verder is het goed om de spelregel te weten dat als de 9-ball per ongeluk gepot wordt dat deze wordt teruggelegd op de startplek. Dit geldt niet voor andere ballen die foutief worden gepot.

Tot slot is er nog de regel dat bij het spelen van een bal die gepot moet worden of minimaal een band moet raken. Dit voorkomt passief verdedigend spel door zachte suffe balletjes.


Poolbiljart leren

Ben je geinspireerd door ppolbiljart, of wil je verder geinspireerd worden kijk dan eens naar films als The Hustler en The color of money.

Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken naar leuke filmpjes over pool of van pool legendes als 'The Magician'. Dit is de bijnaam van Efren Manalang Reyes, één van de allergrootste poolspelers ooit.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over poolbiljart of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I see the shot in my mind. This comes from years of playing.

 


SPORT PARTNERS