Domino

informatie en uitleg over het spel domino

domino

DOMINO

Domino is een interessant spel wat al eeuwen oud is en gespeeld wordt met specifieke domino stenen.

Een standaard dominospel bestaat uit een set van 28 domino stenen. Deze stenen kunnen gemaakt zijn van hout, steen, kunsstof of ivoor. Belangrijk is wel dat de stenen dusdanig zijn gemaakt dat ze geen afwijkingen vertonen ten opzichte van elkaar.

Domino is een spel wat met 2 tot 4 spelers kan worden gespeeld.


Domino spelregels

Bij domino is het de bedoeling om zo min mogelijk strafpunten te behalen door zoveel mogelijk stenen die je in handen krijgt weg te spelen.

Er zijn verschillende varianten waarbij je kunt winnen met domino. Dit is allemaal afhankelijk van wat je met elkaar afspreekt.

Een basisvariant is dat er wordt doogespeeld tot dat één speler 100 of meer strafpunten heeft. Degene die op dat moment de laagste strafpunten heeft, is dan de winnaar.

Een andere variant is dat er wordt gespeeld tot het behalen van 100, 200 of zelfs 500 punten. Hierbij wordt per ronde bekeken wie als eerste uit is of de minste strafpunten heeft als het spel vastloopt. De eventuele strafpunten van de winnaar + alle strafpunten van de andere spelers worden opgeteld en behaald door de winnende speler. Zodra iemand het vooraf afgesproken totaal aan punten haalt is de winnaar bekend.


Dominostenen

Zoals aangegeven zijn er 28 dominostenen beschikbaar in het spel. Deze domino stenen zijn leeg aan één kant en aan de andere kant voorzien van twee vakjes tegenover elkaar. Op deze vakjes staat een waarde.

De waarde van de vakjes varieert van 0 (geen markering) tot 6. De waardering wordt aan de hand van stippen weergegeven, net zoals bij een dobbelsteen.

De variatie aan stenen is zorgvuldig opgebouwd, zodat elke waarde evenveel voorkomt. Elke waarde (van 0 t/m 6) komt 8 x voor op één van de helften van de stenen. Er zijn geen gelijke stenen.

Om een beeld te geven, de waarde 1 komt voor in combinatie met een 6, een 5, een 4, 3, 2, 1 en 0 die dan dus aan de adere helft van de steen zijn weergegeven. Een zelfde opbouw geldt voor alle andere waardes, waardoor elke steen unike is.

Spelverloop domino

Vooraf worden alle stenen op zijn kop neergeleegd en goed door elkaar gehusselt. Bij 2 spelers pakken de spelers 7 stenen. Bij 3 of 4 spelers is dat aantal 5.

Degene die de hoogste dubbele steen (6,6 of 5,5, etc) heeft mag beginnen. Hierna wordt er met de klok mee verder gespeeld.

Bij domino is het de bedoeling dat je een steen kunt aanleggen aan een kant van een eerder gelegde steen. Je mag daarbij alleen een steen plaatsen aan één van de uiteinden van de slinger die de dominostenen gaandeweg maken. Als dit lukt ben je de steen kwijt en is de volgende aan de beurt. De ronde is over als iemand al zijn stenen kwijt is, of als er niet verder meer gespeeld kan worden met de beschikbare stenen.

Als een speler geen steen kan spelen, dan moet er een steen uit de overgebleven stapel stenen (ook wel boneyard genoemd) worden gepakt. Is dat een steen die wel gespeeld kan worden dan moet dit direct worden gedaan. Kan ook deze steen weer niet, dan moet er nog een steen gepakt worden, tot maximaal 3 x, dan is de beurt voorbij en is de volgende speler aan de beurt.

De winnaar van de ronde is de speler die, na het husselen en opnieuw trekken van stenen, als eerste aan de beurt is.


Domino strategie

Domino is op het eerste gezicht een eenvoudig spel met een redelijke geluksfactor. Maar er zijn weldegelijk vele factoren die maken dat je het spel naar je hand kunt zetten.

In de eerste plaats is het belangrijk om stenen met hoge waardes niet te lang over te houden, omdat dit veel (straf)punten oplevert. Ook dubbele getallen zijn lastiger weg te leggen omdat je die maar op één getal kunt wegleggen.

Omdat de beschikbare combinaties in principe bekend zijn, kun je gaandeweg inschattingen maken van de mogelijkheden die jijzelf nog hebt en de eventuele onmogelijkheden die er ontstaan.

Ook is het handig om zoveel mogelijk verschillende opties in je hand te houden. Als je van elke waarde altijd een steen in je hand hebt kun je altijd een steen kwijt als je aan de beurt bent.

En als je dan ook nog weet in te schatten welke opties er daarna overblijven, dan kun je proberen zo snel mogelijk het spel uit te spelen, waarmee je maximale punten scoort door overgebleven punten bij je tegenstander.


Verschillen in spelregels domino

De spelregels bij domino hebben soms wat kleine verschillen. Dit hangt af van de plek waar het wordt gespeeld of de herkomst van de uitleg.

Een bekend verschil is al genoemd, hoe ga je preecies met puntentelling om, waneer wordt de winnaar bepaald, welke hoogte aan punten moet gehaald worden. Je kan er ook voor kiezen om gewoon per ronde te spelen en het aantal gewonnen rondes te tellen.

Een ander verschil zie je wel in het bepalen van de startende speler. Trek je hiervoor hoogste stenen, of bepaal je dit aan de hand van het gooien van een dobbelsteen.

Tot slot is er nog verschil te zien in het gebruik van startstenen. Sommige varianten gaan uit van het verplicht starten van de speler in de eerste ronde met de hoogste dubbele steen. In andere varianten wordt juist verboden om te starten met een dubbele steen.

Stem de regels onderling dus goed af of maak vooraf een keuze.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over bingo of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Stop saying 'B4' instead of 'Before', your ruining my bingo game.

 


SPORT PARTNERS