Skaten

Uitleg over skates, skaten en skate tchnieken.

Skaten

Deze pagina gaat over het skaten op met name inline skates. Waar moet je op letten bij de aanschaf van skates, wat kun je er allemaal mee en waar moet je op letten als het gaat om techniek of oefeningen.

Skaten is één van die mooie sporten die in het voorjaar weer door velen worden opgepakt. Lekker buiten zijn, fitter worden en genieten van de omgeving. Verder zijn er ook skate wedstrijden en wordt er bijvoorbeeld tijdens de x-games op professioneel niveau gestreden op skates.

Skaten, rollerskates en inline skates zijn zomaar wat benamingen die doelen op dezelfde skate sport. Een specifiek type inline skates zijn dan weer stunt skates, waarmee je skate tricks kan doen. Dit alles moet je weer niet verwaren met het skateboarden, wat een hele andere discipline is.


Skate of skeeler

De oorsprong van het inline skaten ligt voornamelijk bij het rollerskaten of rolschaatsen. Echter bij het wijzigen van de typische 2 x 2 wielen van rolerskates zijn bij inline skaten de wielen achter elkaar geplaatst. Vandaar de naam 'inline' skates. (wielen in lijn).

Door de mogelijkheden om lagere skates te maken en makkelijker wat grotere wielen toe te passen kun je met inline skates veel makkelijker lagere afstanden skaten. Dit maakt dat het skaten nu meer weg heeft van het schaatsen.

Skaten is dusdanig ontwikkeld dat er voor veel verschillende toepassingen kan worden gekozen voor skates. De naam skeeler stamt nog uit een tijd dat er met vijf wielen werd gereden. De langere skates worden nog wel met de naam skeeler aangeduid, maar over het algemeen wordt er over skates en skaten gesproken.


skaten

Soorten skates

Bij de keuze voor skates kun je met een aantal zaken rekening houden. Wil je lange afstanden, of meer wendbaarheid, wil je een sluitsysteem wat automatisch werkt, en welke kwaliteit wil je als het gaat om de wielen en de algehele bouw.

Je kunt hiervoor kijken bij bekende merken zoals K2 of Rollerblade, maar het is zeker ook verstandig om gewoon even te rijden op de skates en te voelen wat de (soms) kleine verschillen zijn, bijvoorbeeld van de wielmaten.


Skate vormen

Skaten wordt in veel vormen beoefend. Om daar een beeld van te geven staan hieronder de meest voorkomende skate sporten.

  • Stunt skaten, bijvoorbeeld op een half pipe.
  • Inline-speedskaten, hardrijwedstrijden op skates.
  • Downhill skaten, snel gaan in afdalingen.
  • Freestyle skaten, zoals slalom en sprongen.
  • Inline hockey, binnen hockey met jshockey stick en puck.
  • Streethockey, buiten hockey met ijshockeystick en balletje.
  • Funskaten, warmee het vrije recreatieve skaten wordt bedoeld.

Skaten mag in Nederland gewoon op de openbare weg, en dan mag er gebruik gemaakt worden van de fietspaden of de weg, zoals ook fietsers dit doen als er geen fietspad aanwezig is. Let wel op: Een skater op de weg wordt (volgens de wet) niet gezien als voertuig of bestuuder maar als voetganger. De voorangsregels gelden dus ook voor het gebruik van de openbare weg als voetganger.

In België valt een skater onder de zogenaamde 'voortbewegingstoestellen', net zoals een step of skateboard. Een niet gemotoriseerd voortbewegingstoestel valt in Belgie onder dezelfde regels als een fietser als je sneller gaat dan stapvoets.


Skates kiezen

Hieronder de belangrijkste verschillende onderdelen van skates waar je uit kan kiezen bij de aanschaf:

  • Wielen - de kwaliteit en soort van de wielen zijn belangrijk voor de beleving en snelheid van de skates. Wielen hebben een diameter tussen de 90 en 125 mmm, waarbij goede wielen van het materiaal polyurethaan zijn gemaakt. De hardheid (aangeduid met A) ligt meestal tussen de 74A en 90A. Hoe harder een wiel hoe harder je kunt, maar hoe minder grip en comfort je weer krijgt. De ontwikkeling van wielen heeft ook voor combinaties gezorgd waarbij een harde kern en een zachte buitenkant voor het beste uit 2 werelden moet zorgen. Tot slot, de vlakkere wielen zijn meer geschikt voor stunten, rondere wielen voor snelskaten.
  • Lagers - lagers zijn er in verschillende specificaties en normen, en soms afhankelijk van het gewenste gebruik zit daar een verschil in. Verder is de afdichting van de lagers belangrijk om zoveel mogelijk vuil te voorkomen. Naast de gebruikelijke hardstalen kogellagers zijn er tegenwoordig ook keramische lagers in opkomst waarvan de slijtage een stuk lager zou zijn.
  • Frame - het frame is het onderdeel wat de wielen verbind met de skateschoen. Frames zijn er in verschillende lengtes maar ook in verschillende materialen. De betere frames zijn zijn gemaakt van aluminium of carbonvezelversterkt kunsstof. Er zijn ook kunsstof frames die opzich prima zijn. Belangrijk aan een goed frame is dat deze stijf is, licht is en van de juiste lengte die bij je past.
  • Schoen - bij het schoen gedeelte van de skate kun je naast de uitstraling ook letten op het materiaalgebruik, de pasvorm, hoogte en de sluiting. Omdat een skateschoen bij voorkeur goed moet aansluiten en strak genoeg moet blijven zitten zijn er tegenwoordig goede automatische vetersystemen of sluitingen te vinden.

Rem techniek skaten

Omdat skaten natuurlik wel veilig moet gebeuren, hieronder nog een paar handige remtechnieken toegelicht.

  • Hielstop = remmen met rubber blokje op skate.
  • Draaistop = draaien om te stoppen (erg moeilijk bij hoge snelheid).
  • Gras of Bermstop = van de weg af rijden in berm of gras (wel valgevaar).
  • Sleepstop = 1 skate haaks slepen achter standbeen (wielen slijten wel af).
  • Paalstop = afremmen en vastpakken aan een paal (dit kan ook een ander object of persoon zijn).
  • Valstop = laten vallen als je echt niet anders kan stoppen (bij onverwachtte situaties).
  • Power-slide = vanuit een sleepstop een 90° draai maken, hierdoor sta je bijna direct stil, maar dit vraagt wel wat oefening.



THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de skatesport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Start unknown. Finish unforgettable.

 


SPORT PARTNERS