Schaatsen

Alles over schaatssport

schaatsen

Schaatsen

Schaatsen is een manier van voortbewegen over het ijs. Door gebruik te maken van ijzers onder schoenen is het mogelijk om met vloeiende bewegingen snelheid te maken over het ijs. Veel sneller meestal dan lopend of rennend doordat er weinig weerstand is tussen schaatsijzers en het ijs.

Met het gebruik van schaatsen zijn er verschillende bewegingsvormen en sporten ontstaan die je kunt beoefenen.

We nemen je graag mee in de belangrijkste sportvormen en manieren om aan schaatssport te kunnen doen.


Schaats techniek

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten schaatssporten. Toch willen we eerst even stilstaan bij de basis techniek van het schaatsen.

Schaatsen doe je op ijs en daardoor is balans houden en vinden erg belangrijk. Zeker als je nog niet in beweging bent kan het wat onwennig zijn om stabiel op schaatsen te staat.

Als je met schaatsen vooruit wilt bewegen dan doe je dit door in een leunende / vallende beweging met één schaats naar voren te gaan en met het andere been een afzet te doen naar achteren. Zodra je in beweging komt wissel je dit af met je benen waardoor er een ritme ontstaat waarbij je naar voren beweegt en telkens lichtjes je lichaamsgewicht van het ene naar het andere been verplaatst.

Het schaatsen van bochten doe je door in een bocht te leunen en voet over voet de gewenste draaicirkel te maken. Andere bewegingen op schaatsen zijn per sport anders. Je kunt verschillende draaien, bewegingen en manieren van afremmmen leren en toepassen op schaatsen.


Schaatsporten

Schaatsen wordt recreatief en in wedstrijdverband gedaan. als het gaat om de wedstrijdvormen zijn er een aantal bekende schaatssporten. Hieronder een lijstje van de meest voorkomende schaatssporten:

 • Langebaan schaatsen
 • Shorttrack
 • Kunstrijden
 • Schoonrijden
 • Marathon schaatsen
 • Natuurijs schaatsen
 • IJshockey

De schaatssport is deels ook verwant met het skaten, waarbij inline skates worden gebruikt om vergelijkbare bewegingen te maken als bij het schaatsen.

Ook varianten op sporten zoals ijshockey worden op freestyle skates op een verhard oppervlak, volop uitgevoerd met een geschikte bal in plaats van een ijshockey puck die over het ijs glijdt.


Langebaan afstanden

Zeker in Nederland is het langebaan schaatsen een populaire sport. Zowel het beoefenen ervan als het volgen van de wedstrijden tijdens het schaatsseizoen is populair. Het langebaan schaatsen wordt beoefend op een ijsbaan met een lengte van 400 meter. Vergelijkbaar met een atletiekbaan.

Nederland is een vooraanstaand schaatsland en heeft daarin vele kampioenschappen gewonnen en medailles verzameld op de verschillende Olympische winterspelen.

De belangrijkste wedstrijd afstanden die worden geschaatst op gebied van langebaanschaatsen zijn de volgende:

 • 100 meter
 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 1500 meter
 • 3000 meter
 • 5000 meter
 • 10.000 meter

Vaak worden er ook allround wedstrijden gehouden waarbij een totaaltelling van meerdere afstanden de uitslag zal bepalen.


Piste schaatsen

Daar waar langebaan schaatsen wordt beoefend op een 400 meter lange baan en gemeten worden door tijd en snelheid, zijn er een aantal schaatssporten die binnen een afgesloten piste of baan worden uitgevoerd. Hierbij moet je denken aan een schaatspiste in de vorm van een ijshockeyveld.

De schaatssporten die hierop worden beoefend zijn uiteraard ijshockey, maar ook het kunstschaatsen wordt hier uitgeoefend.

In een schaatsarena of piste is het mogelijk om wat vrijer te bewegen en sneller van richting te veranderen. Om die reden zijn schaatsen van ijshockeyers en kunstschaatsers korten dan de langeafstandsschaatsen (Nooren).

Vooral het kunnen draaien, afremmen en zelfs springen staan centraal bij deze vormen van schaatsen.

Ook het zogenaamde shorttrack schaatsen, een snelle race met meerdere deelnemers tegelijk, wordt uitgezet binnen een ijshockeyveld. Door een ovaal van 111,11 meter uit te zetten ontstaat er een snel en kort parcours om op te kunnen shorttrack racen.


Ontwikkeling schaats

Met de ontwikkeling van sport is ook de ontwikkeling van de schaats tot stand gekomen.

De eerste ontwikkeling van voortbewegen over ijs stamt al uit de prehistorische tijd. Door gebruik te maken van geslepen dierlijke botten kon men zich beter over het ijs bewegen.

Als het gaat om de wedstrijdsport zijn de zogenaamde Friese Doorlopers lang gebruikt, zowel recreatief als in wedstrijden.

In 1954 werd een doorbraak bereikt met de introductie van de Hoge Nooren. Deze schaats was een stuk sneller en vanaf dat moment niet meer weg te denken.

In de jaren daarna is de 'Noor' verder doorontwikkeld. Tegenwoordig is de zogenoemde 'Klapschaats' de meest snelle variant. Dit is in feite een Noor schaats waarbij het ijzer kan scharnieren en iets langer op het ijs kan worden gehouden tijdens de afzet.

Ook hedendaags blijft de ontwikkeling doorgaan. Met ontwikkelen als Klapschaaten die in delen uitklappen (Duoschaats) of zelfs schaatsen die warmte afgeven. Deze laatse variant gaf overigens wel voordelen door minder weerstand maar is in wedstrijdverband (nog) nooit goedgekeurd om te mogen gebruiken.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Society is like a large piece of frozen water; and skating well is the great art of social life.

 


SPORT PARTNERS