Weerwolven

Spelregels weerwolven van Wakkerdam.

weerwolven

weerwolven

De Weerwolven van Wakkerdam, kortweg ook wel aangeduid met 'Weerwolven', is een bijzonder spel wat met kartonnen kaarten wordt gespeeld. Het is in feite een rollenspel woor grotere groepen, van 8 tot 18 spelers. Het spel wordt geleid door een neutrale spelleider, die je meeneemnt in de komende dagen en nachten waarbij in de nacht weerwolven een onschuldige burger opeten en overdag de inwoners van het dorp wraak proberen te nemen.

Het spel is zo opgezet dat deelnemers in verschillende groepen worden ingedeeld en er zijn ook specifieke rollen die spelers hebben. Uiteraard worden deze rollen geheim gehouden.

De weerwolven moeten alle burgers verslinden zonder ontdekt te worden. En de bewoners moeten dit tegengaan.


Spelregels Weerwolven

Voorafgaande aan het spel wordt de spelleider bepaald. Deze heeft een leuke rol om het spel te begeleiden en informatie te delen die anderen niet zien. De spelleider weet bijvoorbeeld wie er wordt gedood door de weerwolven en geeft die informatie in de ochtend door. Ook roept de begeleider alle karakters in de nacht op. De rol van spelleider is dus ook een leuke rol om een keer te spelen en om af te wisselen.

De overige deelnemeres krijgen een kaart uitgedeeld, waarmee ze worden ingedeeld in de groepen waarbij ze jhoren. In basis wordt er altijd gespeeld met een groep weerwolven, burgers en mogelijk ook dubieuzen en eenlingen. Eén van de burgers is ook de zieneres, deze is er om elke nacht een kaart in te zien en de informatie te delen met de spelleider.

In het basisspel zijn er ook speciale rollen die burgers kunnen hebben waarmee ze ook speciale eigenschappen hebben. Zo is er een Heks, Cupido, Dief, Burgemeester, Het onschuldige meisje en een Jager. Deze rollen hebben allemaal bijzonderheden die in het spel gebruikt worden en die het, zeker met grotere groepen steeds intressanter maken.


Spelverloop Weerwolven

Spelers krijgen vooraf aan het spel allemaal een voor iedereen nog onbekende rol in het spel. Het spelverloop is daarna als volgt:

 • De spelleider sust het drop in slaap, iedereen moet het hoofd naar beneden buigen en de ogen dicht doen. Er mag niet gespiekt worden!
 • De spelleider roept nu de verschillende karakters op. Bijvoorbeeld de Ziener en de Weerwolven.
 • De spelleider wekt na de nacht het hele dorp wakker en wijst eventueel op gevallen slachtoffers.
 • Het hele dorp, behalve de gevallen slachtoffers, overleggen nu over mogelijke verdachten. Daarbij mag iedereen zich voordoen zaoals hij wil. Eerlijk, of oneerlijk.
 • Hierna stemt het hele dorp over wie ze uit het spel willen elimineren. Iedere speler moet iemand aanwijzen. Degene met de meeste stemmen ligt uit het spel. De stem van de Burgemeester telt dubbel. Bij een gelijke stand bij het stemmen ligt niemand er uit.
 • Hierna begint de nacht opnieuw, met de acties van de karakters door de spelbegeleider. Het spel is afgelopen als een speler of groep spelers hun doel bereikt hebben.

Doelen bij Weerwolven

De verschillende spelers of groepen van spelers hebben allemaal een doel om het spel te winnen. De doelen zijn als volgt verdeeld:

 • Weerwolven - Hun doel is om alle andere inwoners van het dorp te elimineren.
 • De Burgers - Hun doel is om alle weerwolven uit te schakelen.
 • De dubieuzen - Hun doel is om te winnen met het kamp waar ze bij behoren.
 • De eenlingen - Hun doel is het behalen van een specifiek individueel doel.

Als één van de spelers of een spelersgroep het doel heeft bereikt dan is het spel ten einde. De spelleider bepaalt of het doel behaald is of niet. En deze ziet natuurlijk, samen met de spelers zelf, toe op een eerlijk spelverloop


Assistentie

Het spel Weerwolven van Wakkerdam is een gezellig en grappig spel. Ook als een speler uit het spel is kan het nog leuk zijn om mee te gissen en mee te spelen. Een speler die uit het spel ligt kan ook heel goed de spelleider helpen met alle acties die nodig zijn gedurende de nacht.

De spelleider loopt over het algemeen rond langs de spelers, en met name de bijzondere karakters die elke nacht wakker gemaakt worden. Er gebeurt vanalles tussen verschillende spelers terwijl anderen slapen. Dit maakt het leuk en spannend om met een groep te spelen.

Als je voor het eerst Weerwolven speelt is het handig dat iemand die het spel al een beetje kent de rol van begeleider op zich neemt. Het begeielden is niet moeilijk, maar het is wel handig om de volgorde en de acties een beetje te kennen.

Weerwolven kent ook een aantal uitbreidingen op de basisset, waardoor er soms meer karakters zijn.


Wakker worden

Om een kleine glimp te geven van wat er in de nachten in Wakkerdam gebeurt, hieronder een overzicht van karakters die in ieder geval elke nacht worden opgeroepen door de spelbegeider, in volgorde.

 • De Zieneres - elke nacht
 • De weerwolven - elke nacht
 • Het Onschulidge meisje - mag spieken in de nacht
 • De Heks
 • De Vos
 • De Fluitspeler
 • De betoverde spelers

Het gaat ver om alle details en alle acties toe te lichten die in volgorde gebeuren bij het wakker maken van karakters. Het geeft wel een beeld dat de verschillende rollen en dus verschillende spelers actief worden betrokken. Ook zijn er nog speciale karakters die in de eerste nacht worden opgeroepen. Mits deze karakters uiteraard aanwezig zijn bij de deelnemers in het spel.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

De nacht valt over Wakkerdam.

 


SPORT PARTNERS