Basketbal

Spelregels, tips en techniek en posities binnen het basketbal.

Basketbal spelregels

Basketbal is een sport waarbij twee teams proberen zoveel mogelijk punten te scoren in een basket (ring met netje aan een bord) en daarbij proberen de tegenstander hierbij af te stoppen en de bal af te pakken. Alles uiteraard volgens de basketbal spelregels en de regels voor fouten bij basketbal.

Het voortbewegen van de bal en de spelers binnen het basketbalveld gebeurt door te stuiteren met de bal tijdens het lopen, rennen en stilstaan. Medespelers bewegen vrij door het veld en volgens een aantal specifieke spelregels voor basketbal. Door te passen (gooien) naar elkaar kan er richting basket worden gewerkt en uiteindelijk worden gescoord.

Basketbal is een veelzijdig spel, waar spelinzicht, balbehandeling en doorzettingsvermogen belangrijke eigenschappen zijn om succesvol te zijn


Basketbal speelveld en regels

Er zijn verschillen in spelregels waarbij de belangrijkste verschillen zijn tussen de sportbonden NBA in amerika en de FIBA in Europa. Veldafmetingen en de speeltijden wijken iets van elkaar af. De NBA competitie wordt gezien als het hoogst haalbare als het gaat om basketbal. Op college (studenten) niveau wordt er in Amerika tevens al op een zeer hoog niveau gespeeld. Veel talenten worden daar klaargestoomd om door te groeien naar de NBA.

 • Een basketbalveld heeft in de NBA een afmeting van 94 feet x 50 feet (ongeveer 28,7 x 15,2 meter)
 • Een FIBA veld heeft een afmeting van 28 meter x 15 meter (vanaf 26 x 14 meter is er de mogelijkheid om een goedkeuring op het veld te krijgen).
 • De basket (ring) hangt op 3,05 meter hoogte.
 • De speeltijd is 4 x 12 minuten bij de NBA, en 4 x 10 minuten volgens de FIBA regels.
 • Per aanval start er een schotklok, waarbij binnen 24 seconden een schotpoging moet worden gedaan.
 • De punten die je kunt scoren zijn 2 punten voor een velddoelpunt, 3 punten als je van achter de driepuntslijn scoort (op 7,23 meter afstand in de NBA, en 6,75 meter bij de FIBA). Bij vrijeworpen ontvang je 1 punt per score, maar in veel gevallen mag je wel 2 vrije worpen nemen.
 • Na een score krijgt de andere ploeg de bal en kan er opgebouwd worden naar een score poging.
 • Er wordt gespeeld met 5 tegen 5 en er kan door de wedstrijd heen gewisseld worden van spelers.

basketbal regels

Basketbal oorsprong

Hoewel basketball bijna niet meer weg te denken is uit onze samenleving en er ook tal van speelvelden zijn waar basketbal gespeeld kan worden, is het oorspronkelijk ontstaan in 1891 door een gymleraar in Amerika die een andere manier van (binnen) sporten had bedacht. In Nederland werd de sport rond 1929 geintroduceerd.

In Amerika is Bastketball (daar met twee ll-en) een hele grote sport. Het niveau is erg hoog, het aletisch vermogen van de porfs is enorm en veel kinderen dromen al vanaf kleins af aan om het te kunnen maken in de NBA, de profcompetitie in Amerika. In Nederland is basketbal qua sportlidmaatschappen (nog) iets minder groot dan korfbal, maar ongeveer gelijk aan de handbalsport.


Basketbal posities

De posities en capaciteiten van basketbal spelers zijn in een team enigszins verschillend. De veldbezetting bestaat in principe uit de volgend posities:

Point guard - Dit is de spelverdeler en meestal een wat kleinere en een zeer wendbare speler. De capaciteiten van een point guard zijn het snel kunnen passen en de balbehandeling, goed kunnen dribbelen en het spel kunnen overzien en verdelen. Bekende point guards uit uit de NBA waren bijvoorbeeld Isiah Thomas en John Stockton.

Shooting Guard - Dit is de speler die vooral voor de punten moet zorgen. Deze speler is vaak atletisch, redelijk lang, maar blijft wel wendbaar. De techische vaardigheden met schot, dunk en andere scoringstechnieken maken dit een veelzijdige en belangrijke speler. De bekendste shooting guards zijn Michael Jordan, en Kobe Bryant.

Center - De center is doorgaans de langste en meest statige speler in het team. Deze speler is een belangrijk aanspeelpunt en kan van dichtbij de basket scoren. Ook is dit een belangrijke speler in het verdedigen onder de basket en het blokken van schoten van de tegenpartij. De gemiddelde lengte van een center is in de NBA is minimaal 2,08 meter lang. Bekende center spelers zijn Shaquille O'Neil en in het verleden Patrick Ewing en Kareem Abdul-Jabbar.

Small Forward - De small forward positie is op meerdere manieren in te vullen, met als doel om bij te dragen aan het scoren van het team. Hoewel de naam small, is een gemiddelde small forward in de NBA toch echt minimaal 1,95 meter lang. De bekendse Small Forward in de huidige NBA is Lebron James (alhoewel Lebron ook andere posities in kan vullen). In het verleden bekleedde Scotty Pippen en Larry Bird ook deze plek.

Power Forward - Een Power forward combineert lengte met kracht en agressiviteit. Rebounds pakken, schoten blokken en scoren van dichtbij zijn de taken van de power forward. De lengte is in de NBA gemiddeld groter dan 2,00 meter. Bekende power forwards zijn Tim Duncan en in het verleden Dennis Rodman en Karl Malone.

 

 


Basketbal weetjes

Hieronder een paar leuke feiten over basketbal:

 • Basketbal is bedacht in 1891 door sportleraar James Naismith, die een intensieve balsport bedacht die zowel buiten als binnen kon worden gespeeld.
 • De eerste Olympische deelname van basketbal stamt uit 1936.
 • De National Basketball Association (NBA) uit Amerika, opgericht in 1949, is de belangrijkste en meest vooraanstaande basketbalcompetitie.
 • De Nederlandse basketball Bond is opgestart in 1947; in 1951 werd het eerste landelijke kampioenschap gehouden.
 • De ploeg met de meeste NBA titels is 'Boston Celtics', (17 stuks). Nauw gevolgd door de Lakers uit Los Angeles (en eerder Minnesota) met 16 stuks.
 • De Chicago Bulls staan op de 3e plek met 6 NBA titels, gelijk aan de titels die Michael Jordan daar behaalde in de periode dat hij daar speelde.
 • De speler met de meeste NBA titels (en kampioenschapsringen) is Bill Russell die deze, maar liefst 11 titels, behaalde bij de Boston Celtics in de periode van 1956 t/m 1969.
 • De top 10 van meeste kampioenschappen is gevuld met meerdere spelers uit deze Boston Celtic periode, met Sam Jones als goede nummer 2 met 10 titels.
 • Uit de modernere basketball periode valt Robert Horry op met 7 titels bij verschillende ploegen.
 • Daarnaast de eerdere genoemde 6 titels van Michael Jordan waarmee hij een zeer groot aandeel had aan de enige 6 titels van de Chicago Bulls tot op heden. Ook zijn belangrijkste teamgenoot in die periode, Scottie Pippen, heeft deze 6 titels behaald.
 • Nadat van de actieve spelers Kobe Bryant met 5 titels op zak stopte, zijn het nu de sterren van vandaag die aan de weg moeten timmeren. Lebron James is daarvan wel de bekendste, met maar liefst NBA finales en vele records staat hij hoog aangeschreven, maar hij won tot nu toe nog 'maar' 3 van zijn finales.
 • De twee spelers Manute Bol en Gheorghe Mureșan zijn de langste spelers die ooit in de NBA hebben gespeeld, met een lengte van 2,31 meter.
 • Rik Smits is een bekende Nederlandse center die in de NBA speelde bij de Indiana Pacers. Met een lengte van 2,24 was hij een belangrijke center in de NBA. In de 12 jaar die hij daar speelde won hij echter geen enkel kampioenschap.
 • Francisco Elson is een Nederlandse speler die zelfs een kampioenschap won met de San Antonio Spurs. In tegenstelling tot Rik Smits kreeg hij over het algemeen veel minder speeltijd in het team, en was geen reguliere 'starter'.

Basketbal technieken

Basketbal is een sport waar veel techniek en snelheid bij komt kijken. Er zijn verschillende dribbel technieken, schottechnieken en andere specialiteiten als het blokken en stelen en rebounden van de bal.

Een aantal manieren om te scoren zijn:

 • jumpshot - gesprongen schot waarbij je makkelijk over een verdediger heen kan schieten.
 • hookshot, een gehoekt schot van achter het lichaam vandaan, zeer moeilijk om te maken, maar bijna niet te verdedigen.
 • layup - het in de basket laten 'rollen' van de bal.
 • dunken - het met één of twee handen in de basket 'slaan' van de bal.
 • driepunter - dit is een schot van achter de driepuntslijn en levert 3 punten op.
 • alley oop - is een specialistische en spectaculaire score waarbij één speler de bal richting de basket gooit met als doel een tweede speler die vanuit de lucht in de basket dunkt.

Het nemen van een goed schot vraagt om een aantal basistechnieken die je kunt oefenen. Deze basis is:

 • Zoek de juiste balans, gezicht naar de basket, voeten ogeveer op schouderbreedte, knieën iets gebogen.
 • Doe je elleboog van je schothand recht onder de bal. Je andere hand ondersteund aan de zijkant, haaks op je schothand.
 • Kijk naar je doelwit en duw de bal omhoog en naar voren in een vloeiende beweging.
 • Laat de bal gaan vlak voor die het hoogste punt bereikt, maar volg je armbeweging wel helemaal door daarna.

En verder oefenen, herhalen, en daarmee opslaan in het geheugen van je motoriek en spieren.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over basketbal of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Obstacles don't have to stop you. If you run into a wall, don't turn around and give up. Figure out how to climb it, go through it, or work around it.

 


SPORT PARTNERS