Polo

Spelregels en informatie over Polo.

bridge

Polo

Polo is een sport waarbij op een paard wordt gespeeld door teams van 4 spelers tegen elkaar. De oorsprong van Polo ligt voornamelijk in de gebieden van het voormalig Perzische en Mongoolse rijk. Engelse militairen ontdekten de polosport in India en Pakistan en brachten dit rond 1869 mee terug naar Engeland.

In 1872 werd daar de eerste Engelse poloclub opgericht. Polo zelfs een Olympische sport in de jaren 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936. Polo is tegenwoordig ook in Argentinië een hele populaire sport.


Spelregels Polo

De teams bestaan uit vier spelers, die zijn verdeeld in twee aanvallers, een spelverdeler en een verdediger.

Er wordt gespeeld op een paard, met een stok die een 'mallet' wordt genoemd. Met deze mallet moet worden geslagen tegen een kunststof bal (of houten bal) die meestal wit van kleur is.

De speelduur bestaat uit 'chukka's' die 7 minuten zuivere speeltijd duren. Er wrdt meestal in 4 chukka's gespeeld, maar 6 komt ook voor, met name bij grotere toernooien of belangrijke wedstrijden.

Het doel van het spel is om de kunststof bal tussen het doel, bestaande uit 2 palen, van de tegenstander te krijgen. Deze palen staan 8 yards (7,32 meter) uit elkaar.

Het veld waarop gespeeld wordt heefte een lengte van 300 yards (ca. 274 meter) en een breedte van 200 yards (ca. 183 meter).


Spelverloop Polo

De wedstrijd begint met het werpen van de bal door de scheidsrechter (op paard) midden op het speelveld.

Spelers mogen nu met hun mallet de bal slaan en daarmee richting het doel van de tegenstander werken. Voor het slaan van de bal zijn verschillende slagtechnieken die men kan gebruiken.

De bal mag bij polo vanaf beide zijden van het paard geslagen worden en zowel vooruit of acteruit worden geslagen.

Tegenstanders mogen de mallet van de ander tegenhouden door deze te haken of weg te slaan.

Dertig seconden vóór het einde van een chukka klinkt een bel, en aan het eind van de chukka klinkt deze bel opnieuw.

Na elke chukka (speelperiode van 7 minuten zuivere speeltijd) wordt er van paard gewisselt ter voorkoming van uitputting of overbelasting van de paarrden.

Na ieder gescoord doelpunt wisselen de teams van speelhelft.


Spel- en strafregels Polo

De belangrijkste regel bij polo is wel de voorrangsregel. Dit is een regel die ook voorkomt dat er veel ongelukken gebeuren door botsingen van paarden en spelers. Bij polo heb je voorrang als je in de bewegingslijn van de bal komt, of ten opzichte van je tegenstanders in de kleinste hoek riichtinge de bal komt aanrijden. Spelers mogen daarbij de (denkbeeldige) weg van de bal niet kruisen.

Spelers mogen tegen elkaar aanrijden om elkaar uit het spel of van de lijn van de bal weg te houden. Dit wordt een 'ride off' genoemd. Het is verboden om hierbij ellebogen te gebruiken en het is verboden om tegen elkaar aan te rijden met een hoek van meer dan 45 graden.

Bij een overtreding wordt het spel door de sheidsrechter stilgelegd. Verschillende penalty's zijn bijvoorbeeld:

  • Een goal
  • 30 yards slaan op onverdedigd doel
  • 40 yards slaan op onverdedgid doel
  • 60 yards slaan op onverdedigd doel
  • Bal op midden veld
  • Een geplaatste bal (spot) op de plek van de overtreding.

Technieken Polo

Polo is een sport waarin behendigheid heel belangrijk is. Snelle reacties, uithoudingsvermogen en een bepaalde mate van onverschrokkenheid is verder ook belangrijk.

Polo is een teamsport. Als enkele speler is het kansloos om alleen op je eigen techniek van 4 andere ruiters zomaar te winnen.

Het slaan van de bal kan vooruit en achteruit, maar ook andere slagen naar de zijkant zijn mogelijk. Een voorbeeld van een moelijke slag is al rijdend onder de nek van het paard een bal goed weg te slaan.

Het doel van een slag is om de bal zo precies mogelijk een gewenste kant op te slaan en precies zo ver als je wilt zodat hopelijk een medespeler de bal weer verder kan slaan.

Uiteraard vraagt het scoren bij polo precisie, doordat de bal tussen de twee palen moet worden geslagen die 7,32 meter uit elkaar staan.


Polo paarden

Vanwege de grote invloed die een goed sterk en atletisch paard heeft op het polospel, wordt er gebruik gemaakt van specifiek geschikte paardenrassen zoals de Argentijnse Criollo of Engelse volbloedpaarden met een mix van Criollo. De paarden van het Criollo ras staan bekend om hun uithoudingsvermogen dat kan concurreren met dat van de volbloed Arabier.

Polopaarden worden tijdens een wedstrijd voorzien van beenbescherming. Ook wordt de staart van het paard voor de wedstrijd opgebonden zodat deze nergens in verstrikt kan raken.

In een polowedstrijd hebben de twee zijden van de paarden een specifieke benaming. De linkerkant van het paard wordt de Nearside genoemd. De rechterkant wordt de Offside genoemd.

Een polozadel is helemaal plat. Er wordt gereden met 1 hand aan de teugels omdat met de andere hand de mallet (stick) wordt vastgehouden door de spelers.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over baccarat of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Playing polo is like trying to play golf during an earthquake.

 


SPORT PARTNERS