Winter Games

Informatie en uitleg.

Winter Games

winter games

Zo af en toe blikken we op sport-en-spelen terug naar bijzondere gebeurtenissen, sporten, spellen of games die impact hebben gemaakt. Zo willen we op deze pagina even stilstaan bij het iconische Commodore 64 spel Winter Games.

Winter Games is niet alleen een belangrijk spel, maar heeft ook een aantal sporten in zich waar we op een aantal andere pagina's ook wat meer over vertellen.

Het leuke van een spel als Winter Games is dat het vele mensen al veel plezier heeft gegeven en vooral ook een voorbeeld is geweest voor vele nieuwere games op het gebied van winters sporten.

We nemen je graag mee in de wereld van Winter Games.


Winter Games

Hoewel er tegenwoordig vele games op de markt zijn die zich richten op winter sporten en Olympische winter spelen, is er wat ons betreft maar één spel wat zich werkelijk het originele 'Winter Games' kan noemen. Dat is het spel wat in 1985 op de Commodore 64 spelcomputer is uitgebracht door de firma Epyx.

De ontwikkelaar Epyx behaalde vele successen met de voorloper van Winter Games, genaamd Summer Games, maar ook titels als het latere World Games en het legendarische California Games. Vele uren speelplezier, samen en tegen elkaar kunnen spelen nog voordat internet bestond was een mooie ervaring.

De reden dat Winter Games door vele kenners nog steeds als één van de beste sport titels van Epyx te boek staat is omdat Epyx echt probeerde om de werkelijke sporten zo goed mogelijk te simuleren. Je moet er echt voor werken om het goed te doen, net als in een echte competitie.

De 7 verschillende onderdelen in Winter Games zitten goed in elkaar en ook de grafische uitstraling was op dat moment in die tijd erg goed. Tot slot spreekt ook het (soms minimalistische) geluid, de muziek, allemaal iconisch tonen van herinnering.


Onderdelen

Winter Games heeft 7 verschillende wintersporten waarbij je tegen elkaar de strijd aangaat. Hieronder een overzicht van de verschillende Winter Games onderdelen:

 • Hot Dog
 • Biathlon
 • Figure Skating
 • Ski Jump
 • Speed Skating
 • Free Skating
 • Bob Sled

alle bovengenoemde onderdelen in Winter Games hebben hun eigen uitdaging. Soms met goede timing, soms met goed ritme en altijd met het weten en leren wat je moet doen met je controller.

Er is ook een mogelijkheid om te oefenenen, zodat je niet een heel kampioenschap hoeft te spelen om alles te oefenen. Heb je eenmaal de slag te pakken, dan is het nog leuker om de uitdaging om er elke keer weer het maximale uit te halen.


Multiplayer Winter Games

In de tijd dat het spel Winter Games op de markt kwam was er geen manier om multiplayer te spelen via een internetverbinding. Het leuke aan het spel was wel dat je tot 8 spelers samen kon spelen. De onderdelen in het spel werden over het algemeen om en om gespeeld, zodat iedereen een eigen kans en score kreeg. Hierbij werden per onderdeel punten uitgedeeld voor de gouden, zilveren en broonzen medaille.

De punten voor de top 3 per evenement zijn 5 voor goud, 3 voor zilver en 1 voor brons. Deze puntentelling maakte het ook leuk om tot het eind aan te strijden tegen elkaar. Je moest echt een aantal onderdelen winnen of telkens hoog scoren om in de totaaltelling uiteindelijk als winnaar naar boven te komen.

Een ander leuk element van Winter Games was dat elke speler de naam kon invulen maar ook het eigen land (of een ander land) kon kiezen om voor uit te komen. dit met bijbehorend volkslied als men een evenement won.

De omschrijving van deze manier van multiplayer spelen klinkt in moderne tijd misschien heel eenvoudig, maar toch was het in die tijd een nieuwe manier om echt met meer mensen samen te spelen.


Ontwikkeling wintersport

Winter sporten hebben altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad omdat het vaak extreme sporten zijn waarin wordt gestreden. Tegenwoordig zijn er veel meer sporten te zien in Olympisch verband, met voorbeelden als snowboarden en curling als misschien wel twee meest ver uit elkaar staande soorten onderdelen die werkelijk een plek hebben in de hedendaagse winter spelen.

Na het succes van Winter Games konden natuurlijk andere winter spellen niet uitblijven. Vele edities van computerspellen met een Olympisch winterspelen thema hebben een poging gedaan, met gedeeld succes, om een leuke competitie te maken.

Veel van de spellen die een vergelijkbare compettitie ervaring hebben willen maken, kijken terug naar het concept van Winter Games. Wat overgebleven is in tegenwoordige tijd zijn nog wel de zogenaamde 'party games'. Zo genoemd omdat je samen in één ruimte, tegen elkaar of om de beurt de strijd aan kunt gaan. Je kunt zeggen dat Epyx met spellen als Winter Games een grondlegger is van de sport gerelateerde party games.

Op individueel niveau zijn er vooral spellen op gebied van snowboarden, zoals het legendarische SSX Tricky, geweest die van een enkel evenemente een volwaardige game hebben kunnen maken.. Daarbuiten blijft het veelal toch vaak een combinatie van sporten of het spelen in winterse gebieden.


Epyx Games

Epyx heeft naast Winter Games een zeer succesvolle reeks aan sport simulatie spellen uitgebracht. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

 • Summer Games
 • World Games
 • California Games
 • Summer Games II

Over World Games is misschien leuk om te vermelden dat juist daar een wintersport evenement als slalom skieën is opgenomen, welke zeker niet had misstaan in de eerder uitgebrachtte Winter Games.

Verder is leuk om te vermelden dat op gebied van sport spellen Epyx andere belangrijke titels heeft gemaakt die echt de moeite waard zijn om te kennen, zoals:

 • Internatonal Karate
 • Street sports baseball
 • Street sports basketball

Wie weet zullen we op andere pagina's, of bij die betreffende sporten, daar in de toekomst ook iets meer over vertellen.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de wielersport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

A person should have wings to carry them where their dreams go, but sometimes a pair of skis makes a good substitute.

 


SPORT PARTNERS