Hartenjagen

Uitleg over Hartenjagen

risk

HARTENJAGEN

Hartenjagen is een kaarspel wat wordt gespeeld met de 32 piketkaarten van een kaartspel, vanaf de 7 t/m de Aas. Het spel wordt met 4 spelers gespeeld, er zijn uitzonderingen op de basisregels waardoor het ook gepeeld kan worden met minder personen of zelfs meer personen.

Er zijn verschillende varianten op het hartenjagen, waarbij de puntentelling afwijkt en ook het gebruik van 52 kaarten wordt toegepast. Dit is bijvoorbeeld zo in de Amrikaanse variant die 'Black Lady' wordt genoemd. Wij richten ons hier op de Nederlandse variant met 32 kaarten. Wel geven we kort de verschillend tussen de twee weer.

Hartenjagen kun je thuis spelen, maar kun je ook als online kaartspel overal vinden.

Het doel van het spel Hartenjagen is om zo min mogelijk strafpunten te behalen en daardoor aan het einde van het spel weer als eerste op 0 uit te komen.


Spelverloop

De kaarten worden verdeeld over de spelers, ieder heeft er 8. De speler met de klaver 7 kaart is aan de beurt om als eerste uit te komen met deze kaart. De andere spelers moeten kleur bekennen (een kart van dezelfde kleur opgooien) als ze die heeben.

De sterkte van de kaarten is 'gewoon' van hoog naar laag; Aas, Koning, Vrouw, Boer, 10, 9, 8, 7. Degene met de hoogste kaart wint de hand en krijgt de kaarten inclusief eventele (straf)punten.

De speler die de slag 'wint' komt de volgende met een nieuwe kaart uit. Dit totdat alle 8 kaarten zijn gespeeld.

Een voorbeeld van het verschil van de 'Amerikaanse' variant is dat er wordt gespeeld met 52 kaarten, en hierbij komt de eerste speler met de klaver 2 uit (als laagste klvaer).

Na de ronde worden punten geteld en opgeschreven. Het bijzondere aan Hartenjagen is dat er eerst wordt gespeeld totdat iemand een bepaald aantal strafpunten heeft gehaald of overschreden. (meestal of bijvoorbeeld 50 of 100 punten). Hierna wordt het spel omgedraaid en is het juist de bedoeling om punten te verzamelen en daarmee je strafpunten als eerste te verminderen naar nul.


Puntentelling Hartenjagen

Zoals gezegd werkt Hartenjagen eerst met het voorkomen van strafpunten en daarna met het behalen van punten als aftrek van de opgelopen strafpunten.

Niet alle kaarten in het spel vertegenwoordingen punten, dat zijn enkel de volgende kaarten:

  • Alle harten kaarten (8 stuks) zijn 1 punt waard.
  • Klaver Boer is 2 punten waard.
  • Schoppen vrouw is 5 punten waard.

Het totaal aantal punten wat je kunt krijgen is daarmee 15 punten. Echter als je daadwerkelijk alle strafpunten behaald dan spreekt men over een 'mars'.

Een verschil met het Amerikaanse of klassieke Hartenjagen is dat met 52 kaarten er 13 harten en dus 13 punten zijn. Ook wordt de schoppen vrouw daar voor 13 punten meegetelt. De klaver Boer wordt buiten beschouwing gelaten en geeft geen extra strfpunten.

In de Amerikaanse 'Black Lady' variant is het totaal aantal punten in dus maximaal 26. (13 x harten + 13 punten voor de schoppen vrouw).


Mars hartenjagen

Zoals al aangegeven haal je een zogenaamde 'mars' als je alle strafpunten ophaalt tijdens het spelen van een ronde in Hartenjagen. Als dit lukt dan betekent dit dat niet jij alle 15 strafpunten krijgt, maar dat al jou tegenstanders deze 15 strafpunten krijgen.

Het behalen van een mars gebeurt meestal niet met geluk of per ongeluk. Op een gegeven moment in het spel kun je inschatten of het de moeite waard is om het spel om te slaan en voor een Mars te gaan. Als tegenstander moet je ook altijd goed in de gaten houden of niet iemand dit aan het doen is. In de eerste plaats wil je jou strafpunten weggeven, maar daar schuilt dus ook een gevaar in.

De regels voor de Mars gelden overigens niet op de terugweg naar nul punten, als het spel zich heeft omgedraaid. Dan is het behalen van alle punten gewoon helemaal lekker voor jezelf.

Hartenjagen heeft met het afstoten en behalen van punten en met het niet willen hebben van strafpunten of juist willen halen van alle strafpunten een aantal tegenstrijdigheden die maken dat je altijd goed moet opletten wat er aan de hand is. Opletten wanneer iets ineens tegen je keert.


Hartenjagen tactiek

Hartenjagen heeft een aantal tactische zaken waar je rekening mee kunt houden om het spel goed te spelen. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed als je het spel van je tegenstanders goed leert kennen. Hiermee vergroot jij je kans om inzicht te krijgen in welke kaarten iedereen nog heeft en welke mogelijke uitkomsten dat heeft voor jou eigen spel.

Goed om te weten is om te besffen dat er 13 kaarten van elke kleur zijn. Het wegspelen van 2 of 3 handen van 1 kleur zorgt er voor dat er zomaar 8 of 12 kaarten van die kleur verdwenen zijn. Dit uiteraard mits niemand de kleur eerder al niet meer heeft en andere kaarten kan 'lozen'.

Tellen van kaarten en onthouden wat er wel en niet in het spel zit is dus cruciaal in Hartenjagen.

Een goede tactiek is ook om zo snel mogelijk van één kleur af te komen zodat je ongewenste kaarten, zoals strafpunten of hoge kaarten, kunt weggeven aan een ander als je geen kleur kunt bekennen.

Ook hier weer even kort het vergelijk met de 'Black Lady' variant. Doordat er daarin met 52 kaarten wordt gespeeld is het moeilijker om alles goed bij te kunnen houden en snel weg te spelen. Ook is het daardoor wat lastiger om alle punten zomaar binnen te harken.


ongeschreven regels

Dat het een harde regels is om kleur te bekennen als die gevraagd wordt mag duidelijk zijn. Doe je dit niet dan kun je uitgesloten woorden.

Andere 'ongescheven' regels worden ook nog wel eens toegepast. sommmige ervan als het ware als een soort 'gentelman's rules die online bij de Amerikaanse variant ook nog weleens gebruikt worden, dit zijn bijvoorbeeld:

  • Bij de eerste slag, waar wordt gestart met klaver 7 (of 2 in de Amerikaanse variant), mogen nog geen strafkaarten worden gespeeld als je geen klaver hebt.
  • Spelers mogen nog niet uitkomen met harten totdat er eerst een keer een harten is bijgelgd bij het niet kunnen bekennen van kleur.

Al met al is Hartenjagen een heel leuk spel, met wat variatie in de regels maar in bais met dezelfde speleigenschappen. Stem met je medespelers eventueel dergelijke details voorafgaande aan het spel even goed af, dan komt alles goed.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het grote kaartspel 'Leven Op Aarde' telt beangstigend weinig harten.

 


SPORT PARTNERS