Minecraft

minecraft game leren spelen

minecraft

MINECRAFT

Minecraft is een populair computerspel wat zich richt op het bouwen van hele werelden door gebruik te maken van blokvormige elementen. Minecraft is in 2011 ontwikkeld door Markus Persson, en valt onder zijn daarna opgerichtte Mojang Studios.

Minecraft is een spel wat je zowel online als offline kunt spelen. Er zijn verschillende spelvormen, maar de focus ligt vooral op het bouwen in een uitgestrekte wereld.

Het spel Minecraft is op de PC al meer dan 100 miljoen keer verkocht. Daarnaast is het spel ook op alle spelcomputers inmiddels te vinden.

We vertellen je graag kort wat meer over Minecraft op deze pagina.


Wat is Minecraft

Minecraft, in de naam ligt de kunst van het mijnen verstopt, is een spel waarbij je door het delven en hergebruiken van grondstoffen een wereld kunt bouwen uit het niets. Het spel is dan ook een zogenaamde sandbox-game, waarbij de speler vrij kan spelen in een open wereld zonder een specifiek doel vooraf.

Minecraft zet je op een avontuur in een landschap wat vooraf gegenereerde is en betaat uit bossen, grotten, gebouwen en kerkers. Je kunt alles zelf ontdekken en verkennen. Gaandeweg verzamelen spelers verschillende grondstoffen waarmee ook voorwerpen kunnen worden gemaakt.

Door het maken van een werkbank en het samenvoegen van verschillende grondstoffen kun je bijvoorbeeld een pickhouweel meken van verschillende sterktes om nog beter te delven, maar ook wapens, blokken materialen en een uitrusting.

In het spel zijn ook actieve elementen te gebruiken in de vorm van zogenaamde 'redstone' hierdoor zijn verbindingen te maken waarbij er automatisch veel meer deuren (soms letterlijk en figuurlijk) opengaan.

Tel daarbij op het gebruik van water, lava, het maken van explosieven, verlichting, glas, beton, steen, hout enzovoort maar bij op en je krijgt een eerste idee. Maak forten, kastelen of al het andere wat je maar kunt bedenken en overleef in je iegen wereld die van dag tot nacht blijft overgaan.


Spelvormen Minecraft

Minecraft is een open wereld sandbox game, maar er zijn wel een aantal spelvormen die een verschil maken in de manier waarop je het spel kunt spelen. Hieronder lichten we ze kort toe:

 • Survival - Dit is de modus waarin het de bedoeling is om in de betreffende wereld tee overleven. Hiervoor moet je op zoek naar voedsel, zoals dieren en graan. Ook moet je jezelf verdedigen tegen de monsters, 'mobs' genoemd, die in de nacht verschijnen om je aan te vallen. In survival modus is het de bedoeling dat je al je materialen zelf delft en gebruikt om te bouwen en te overleven. Dit kan zowel alleen als multiplayer.
 • Creative - Dit is de modus waarin je onbeperkt creatief kan zijn. Je krijgt hierbij ongelimiteerde bouwmaterialen tot je beschikking en je kunt bijvoorbeeld 'vliegen' om sneller van de ene naar de andere plek te gaan of om simpelweg je bouwwerken en de landschappen van bovenaf goed te aanschouwen. In deze modus wordt je niet aangevallen door monsters. De de creatieve modus kun je ook helemaal alleen of multiplayer spelen, waarbij je natuurlijk veel sneller samen kunt bouwen als je grootse plannen hebt!
 • Adventure - De adventure modus richt zich ook op het overleven in de wereld om je heen, maar er is een bijzondere toevoeging hierop omdat je alleen blokken van specifieke materialen kunt verzamelen door de juiste gereedschappen te gebruiken. Je hebt dus echt eerst een bijl nodig om hout te verzamelen, een schaar voor het wol van een schaap en een pikhouweel voor gesteente.

Minecraft werelden

Minecraft kent een viertal soorten werelden waar je jezelf in kunt begeven. Deze werelden worden automatisch gegenereerd als je het spel speelt. We lichten de verschillen in het kort toe:

 • Overworld - Dit is de normale wereld waarin je als speler begint. Deze wereld heeft vergelijkenissen met onze wereld en heeft ook verschillende soorten landschapstypen. Zo zijn er bossen, woestijnen, bergen, uitgestrekte landschappen, water en zee. Het kan er regenen, onweren en in sommige gebieden zelfs sneeuwen.
 • Nether - De Nether is een soort onderwereld waar je alleen kunt komen als je een portaal hebt gemaakt van obsidiaan. Zodra je deze in brand steekt onstaat er een krachtenveld waardoor je als speler naar de Nether kunt reizen. In de Nether zijn weer vele andere soorten blokken te vinden dan in de normale wereld en ook een aantal andere bijzondere monsters. Vanuit de Nether kun je via een portaal altijd weer terug naar de Overworld.
 • The Void - The Void is een leegte onder de onderste laag van de bodem van het landschap. Als je al een plek vindt om door de onderste laag te breken dan val je naar beneden in de Void en zal je spelfiguur sterven.
 • The End - The End is feitelijk het einde van het spel. The End kun je bereiken door het vinden van een eindportaal in ondergrondse vestigingen. Speel je de vakken vol met zogenaamde 'Eyes of Ender' dan kun je via het portaal in The End komen. The End is een donkere plek met vliegende eilanden. Je kan hier het spel uitspelen door de Enderd Dragon te verslaan.

Monsters Minecraft

Zoals al aangegeven zijn er verschillende monsters, maar ook gewone dieren, te vinden in minecraft. Er bestaan verschillende soorten wezens die je kunt tegenkomen en die met name in survival modus goed zijn om te gebruiken of te omzeilen.

Mosters en dieren, ook wel 'mobs' genoemd, zijn er in 3 soorten.

Vriedelijke mobs zijn bijvoorbeeld schapen, viseen en varkens. Deze vallen je nooit aan en zijn bruikbaar voor wol of vlees.

Neutrale mobs zijn bijvoorbeeld, ijsberen, wolven en endermannen. Deze vallen pas aan als ze aangevallen worden.

Vijandige mobs zijn er in de vorm van zombies, heksen, skeletten. In de Nether vindt je meer vijandige wezens zoals zombie-varkens. In The End vindt je ook de al benoemde Ender Dragon.

Vijandige mobs vallen je uit zichzelf aan dus het is belangrijk om je te kunnen verdedigen en om een huis te bouwen om veilig in te verblijven. Soms is er een klein verschil tussen dag en nacht. Spinnen vallen je alleen in de nacht aan en gedragen zich overdag neutraal. Zombies zijn er bijvoorbeeld niet overdag, maar komen alleen in de nacht tevoorschijn.


Bouwen Minecraft

Minecraft is heel snel populair geworden omdat het heel erg goed in elkaar zit en het bouwen ook vlot en gemakkelijk kan worden uitgevoerd. De creativiteit is eindeloos en de wereld waarin je kunt spelen is gigantisch.

Er zijn inmiddels vele prachtige gebouwen, steden, landen en andere bijzonder objecten door spelers over de hele wereld gebouwd. Vele daarvan kun je ook zelf weer bezoeken.

Een aantal voorbeelden van bijzonder bouwwerken of plekken die nagemaakt zijn, zijn de volgende:

 • De Eifeltoren
 • Westeros (locatie Game of Thrones)
 • De Titanic
 • Minas Tirith (locatie Lord of the Rings)
 • Imperial Summer palace
 • Middel Earth (de wereld van Lord of the Rings)

Bovengenoemde voorbeelden zijn maar een topje van de ijsberg van alle wonderbaarlijke werelden en objecten die zijn gemaakt of nog gemaakt moeten worden. Als je het kunt bedenken is het vast al eens gedaan.

De mogelijkheden en de bijzonderheden die het spel Minecraft heeft maakt het een fantastisch spel wat je echt eens moet uitproberen als je dit nog nooit hebt gedaan. Veel plezier met bouwen van je eigen avontuur!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

All journeys have secret destinations of whitch the travelar i unaware.

 


SPORT PARTNERS