Rollercoaster Tycoon

informatie en uitleg over Rollercoaster Tycoon

rollercoaster tycoon

ROLLERCOASTER TYCOON

Wat is er nu leuker als je van pretparken houdt om er zelf één te bedenken, op te zetten en te bouwen tot een betoverende plek waar elke bezoeker met een tevreden gevoel en een lege portemonee naar terugkijkt.

Dit is precies wat de makers van Rollercoaster Tycoon, Chris Sawyer Productions en Frontier Developments, in 1999 moeten hebben gedacht.

Het populaire spel is oorspronkelijk uitgebracht als PC versie en is in de latere jaren, en via verschillende versies, ook op consoles en zelfs als mobiele versie beschikbaar gekomen.

Vanwege de meest recente remake van het spel, en de doorlopende ontwikkeling van nieuwe versies, willen we je een kleine inkijk geven in de magie van Rollercoaster Tycoon.


RCT klassiekers

Rollercoaster Tycoon is als klassieke versie in 2017 helemaal vernieuwd en beschikbaar voor PC (o.a. via Steam). In 2020 is ook de derde versie van Rollercoater Tycoon onieuw uitgebracht, dit is veel meer een 3D versie dan de isometrische klassierer van het origineel en het tweede deel.

Om een beeld te geven van de oorspronkelijk uitgavedata en versies van Rollercoaster Tycoon, hieronder een kort overzicht:

 • Rollercoaster Tycoon (1999)
 • Rollercoaster Tycoon 2 (2002)
 • Rollercoaster Tycoon 3 (2004)
 • Rollercoaster Tycoon World (2016)
 • Rollercoaster Tycoon Adventures (2018, voor Nintendo Switch)

Bij de meeste versies van het spel zijn ook uitbreidingspakketten beschikbaar gekomen met fantastische namen als: Loopy Landscapes, Wacky Worlds en Time Twister.

Zoals aangegeven zijn met name de klassieke versies (deel 1 en 2) weer helemaal tot leven gebracht in 2017. Ook de 3e variant heeft een update gekregen in 2020.


Rollercoaster Tycoon

Het spelen van Rollercoaster Tycoon kan in basis op twee manieren. Je kunt opdrachten / scenario's uitvoeren waarbij je een bepaald park moet opbouwen of uit het slop moet halen, meestal met als doel om een bepaald aantal bezoekers binnen eenbepaalde tijd te halen. Deze variant van het spel leert je veel over hoe je techisch en economisch slim een pretpark kunt uitbreiden. Ook is vaak het landschap en het thema al mooi uitgewerkt, zodat je direct aan een mooi park werkt.

De tweede variant richt zich veel meer op het vrij spelen vanuit een bestaand ontwerp of een heel groot leeg terrein waarop jij jouw eigen pretpark kunt bouwen. En als je denkt dat dit zich alleen beperkt tot attracties, dan heb je het mis. De wegen door het park, bankjes om op te zitten, eettentjes, voldoende prullenbakken zodat bezoekers het vuil niet om zich heeb gooien, aan alles is gedacht.

Binnen Rollercoaster Tycoon zijn ook allemaal elementen beschikbaar die het mogelijk maken om een bepaald thema in te richten of thema gebieden in te richten. Met een beetje fantasie kun je ook bestaande pretparken redelijk goed nabouwen. En ja, de Python in de Efteling is al vele malen nagebouwd!.

Pretpark simulatie

Waar Rollercoaster Tycoon echt leuk wordt is bij de diepte die het heeft als het gaat om de simulatie van de pretpark ervaring. Het is mooi om te zien dat er veel elementen zijn die je kunt beinvloeden, maar dat het nergens ingewikkeld wordt qua bediening en bedoeling.

Een paar voorbeeld van zaken waar je rekening moet houden bij het spelen van Rollercoaster Tycoon zijn:

 • Voldoende variaties in attracties
 • Eenduidige en korte routes door het park
 • Goed ingerichtte wachtrijen
 • Goede prijzen in het park
 • Eten en drinken
 • Verlichting
 • Goede attractie ontwerpen qua beleving
 • Toiletvoorzieningen
 • Personeel zoals monteurs, beveiliging, schoonmaak
 • advertenties en promoties

Al de bovengenoemde elementen pas je natuurlijk ook nog eens in een mooi landschap in. En daar zit dan nog veel meer uitdaging. Land ophogen, verlagen, bruggen maken, waterpartijen aanleggen, aankleding met bomen, themaobjecten, alles komt voorbij als je Rollercoaster Tycoon speelt. Je blijft bouwen tot dat alles is zoals jij het wil zien!


Pretpark details

Wat vanaf de eerste versies van het spel al opvallend is, zijn de leuke details die zijn verwerkt in het spel. Zo is elke bezoeker een uniek persoon met unieke behoeften en beleving tijdens het verblijf. Bezoekers worden blij van goede ervaringen, maar willen bijvoorbeeld het park verlaten als de rijen te lang zijn, ze de weg kwijt raken of ze te misselijk zijn geworden.

Ander leuke details zijn bijvoorbeeld dat het licht en donker wordt gedurende de dag. Zo kun je een pretpark ook in avondsferen zien. Ook het weer speelt een rol. Het is heel leuk om alle kleine mini paraplu's open te zien gaan als het regent. En natuurlijk, je moet wel eerst een paraplu kiosk hebben gebouwd voordat mensen dit kunnen kopen en gebruiken.

Als je een aantal winkeltjes hebt gebouwd zie je letterlijk door het park bezoekers lopen met een suikerspin of ballon in de hand die ze hebben gekocht. Wees ook niet verbaasd om af en toe een verdwaalde, losgelaten, ballon voorbij te zien komen.


Rollercoaster klassieker

We vinden het hier bij sport-en-spelen.nl belangrijk om een goed en compleet overzicht van sporten en spellen te geven en staan daarbij zo af en toe eens stil bij echte klassiekers. Zeker als ze op een goede manier ook weer nieuw leven zijn ingeblazen.

Ben je op zoek naar pretpark simulatie en een leuk managment en bouwspel, dan is Rollercoaster Tycoon echt iets voor jou. Ben je meer van gezelschapspellen en bordspellen, dan is het te overwegen om eens een indruk op te doen van het bordspel Meeple Land.

Meeple Land is luchtig vergelijkbaar met het idee achter rollercoaster tycoon. Uiteraard met veel minder diepgang dan de Tycoon game zelf, maar voor de liefhebbers niet mider leuk om te doen.

Veel plezier met pretparken ontwerpen en managen!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over curling of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

I look just like the girls next door... if you happen to live next door to an amusement park.

 


SPORT PARTNERS