Dungeons & Dragons

Uitleg over dungeons & dragons spel.

dungeons

Dungeons & Dragons

Voor avontuurlijke en creatieve spelers zijn er rollenspellen te verkrijgen die je net even wat meer brengen dan een standaard bordspel of kaartspel. Dungeons & Dragons is zo'n spel, een rollenspel, wat in de jaren 70 is uitgevonden.

Hoewel Dungeons & Dragons nog steeds populair is, heeft het pieken en dalen in de populairiteit gekend. In de jaren 80 was er veel media aandacht voor dit nieuw type spel. In de jaren 90 was het bedrijf wat het produceerde juist weer bijna bijna failliet.

Nu, mede door de populaire serie Stranger Things, is Dungeons & Dragons weer volop in beeld. Zowel de serie Stranger Things kun je zien als een avontuur met gelijkenis van een Dungeon's en Dragons spel, ook het tijdperk waarin het zich afspeelt is in de jaren 80, toen het spel veel populairiteit genoot. Het spel wordt ook door de kinderen in de serie regelmatig gespeelt.


Spelen van D&D

Dungeons & Dragons speel je bij voorkeur met een aantal van 3 tot 6 spelers. Hierbij neemt één speler de rol van 'Dungeon Master' (ookwel Game Master) aan. De Dungeon Master is degene die de spelers door het verhaal heen helpt en situaties voorlegt aan de spelers om te overwinnen.

Het spel wordt gespeelt met verschillende karakters met diverse eigenschappen. De setting van de avonturen is meestal een mystieke, middeleeuwse omgeving, voorzien van monsters om te verslaan.

Het spelen van het spel gebeurt door oplossingen of magie te gebruiken of te bedenken wat voor andere opossingen er mogelijk zijn in verschillende uitdagende situaties. Om de acties in het spel wel of niet te laten slagen wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten dobbelstenen. Hoe moeilijker een actie, hoe hoger een speler moet zien te gooien en dus minder kans van slagen heeft.

De kern van Dungeos & Dragons is het spelregelboek waarin de regels voor de karakters, uitdagingen, magie en de spelleider in zijn omschreven.

Bij het spelen van Dungeons & Dragons kun je soms een vooraf gemaakt avontuur spelen, maar je kunt ook samen een heel nieuw en eigen avontuur bedenken. alles is mogelijk, als je de spelregels maar goed als leidraad houdt.


Spelregels Dungeons

De spelregels van Dungeons & Dragons zijn een belangrijke basis voor elk spel wat je speelt. De regels zijn opgedeeld in een aantal onderdelen:

 • Deel 1 gaat vooral over het maken van de karakters, de regels die daarbij gelden, maar ook informatie over de verschillende rassen, klassen en uitrusting.
 • Deel 2 gaat vooral over het spelen van het spel, het gaat over de regels voor winnen en verliezen van acties en over de drie hoofdcategorien van acties die je kunt nemen: ontdekken, interactie en gevechten.
 • Deel 3 gaat over de magie in het spel. Het gaat over de herkomst van magie, de slectie en het gebruik ervan. Ook gaat het over monsters die magie gebruiken.
 • Deel 4 gaat over het spelen van de rol van Dungeon Master. Denk aan het vertellen van het verhaal, de statistieken van monsters en spelers en het zorgen voor de voortgang en geveschtssituaties.

De basis regels van dungeons & dragons zijn hier in PDF (engelstalig) terug te vinden.


Als karakter spelen

Het spelen van Dungeons & Dragons vraagt van spelers om zich in te leven in het spel, de karakters die ze maken en het samenspel met andere spelers. Een aantal tips die handig zijn om daarbij te gebruiken zijn de volgende:

 • Bedenk een goed achtergrondverhaal bij het karakter wat je maakt.
 • Help ook mee anderen om karakters te maken, misschien is er wel een verband in het achtergorndverhaal.
 • Als je karakter ook in sommige onderdelen niet goed is, kwetsbaar is, kan dit voor een hoop lol zorgen.
 • Zorg dat je al je mogelijkheden en toverspreuken goed kent.
 • Zog dat je niet altijd in het mddelpunt wilt staan, maar vermijd het ook niet.
 • Maak als het nodig is notities, doe actief mee met het ontwikkelen van het verhaal.
 • Maak altijd plezier, het moet geen strijd worden die alleen maar irritaties oproept bij jezelf of anderen.

Bovenstaande tips zijn handig om mee te nemen bij het spelen van Dungeons & Dragons. Ook maakt de betrokkenheid het voor de spelleider, de Dungeon Master, veel leuker om samen het verhaal en het spel aan te gaan.


Dungeon Master

Het spelen van de rol van Dungeon Master vraagt iets extra's van een speler. De Dungeon Master is degene die de wereld creëert en deze vult met interessante karakters en een aansprekend verhaal. Naast dat het verhaal moet leiden naar goede acties en beslissingen door de spelers, moet de Dungeon Master ook de bijbehorende regels goed toepassen.

Hieronder een aantal tips voor (beginnende) Dungeon Masters:

 • Je hoeft echt niet alle regels te kennen.
 • Bekijk het grotere plaatje en plan niet te veel in detail vooruit.
 • Wees creatief, niet alles hoeft precies zo te gaan als je denkt.
 • De spelers kunnen helpen samen met jou de wereld verder vormgeven.
 • De spelers zijn niet je vijanden, je begeleid het spel, het avontuur.
 • Je hoeft echt geen stemacteur te zijn om een leuk verhaal stap voor stap te vertellen.
 • De regels zijn vooral richtinggevend.
 • Probeer de spelers te geven wat ze willen, en uitdagingen te geven die er toe doen.
 • Gezelligheid, lol en een eerlijk en veilig spel zijn belangrijk om altijd voor ogen te houden.

Met bovenstaande tips kan iedereen de rol van Dungeon Master proberen. Het helpt wel als je een klein beetje ervaring hebt met het spelen van Dungeon's & Dragons. Ook is het helemaal niet erg als je liever nog even geen Dungeon Master wilt spelen.


D&D computerspellen

Dungeons & Dragons is een inspiratiebron voor veel hedendaagse computerspellen. Het avontuur, de magie en de middeleeuwse setting met draken en kastelen is ook in vele spellen een populair uitgangspunt.

Ook de spelregels en alle manieren hoe kan worden berekend hoe vijanden en obstakles zijn te overwinnen zijn met computers veel makkelijker en directer toe te passen. En hoewel de ervaring van samen een avontuur ontwikkelen niet hezelfde is, kun je ook meer dan ooit multiplayer samen spelen.

Voorbeelden van computergames met een vergelijkbaar thema als Dugenons & Dragons zijn:

 • Buldur's Gate
 • Neverwinter Nights
 • Planescape
 • Icewind Dale
 • Dungeons & Dragons online
 • Tales from Candlekeep
 • Pillars Of Eternity

Naast bovengenoemde spellen die echt als een avontuur met een groep karakters wordt gespeeld, zijn er ook talloze spellen die van fantasy elementen zoals draken, magie en een middeleeuwse setting gebruik maken.

Vaak is er de mogelijkheid om een karakter te maken wat helemaal aan jouw wensen voldoet. Net zoals dat altijd bedoeld was bij het spel Dungeons & Dragons.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de skatesport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

The secret we should never let the game masters know is that they don’t need any rules.

 


SPORT PARTNERS