knikkeren

Uitleg en informatie over spellen met knikkers.

Knikkeren

knikkeren en knikkerbanen

Knikkeren is een eeuwenoude bezigheid en de spellen die je met knikkers kunt spelen zijn soms heel verschillend. Ook is het maken van knikkerbanen iets wat al eeuwenoud is, maar wat steeds weer op nieuwe en leuke manieren wordt uitgevoerd. Zo zijn er tegenwoordig ook knikker races en knikker olympische spelen die worden gehouden.

Met de komst van videostreaming zoals via televisie en videoformats als youtube is het knikkeren populairder dan ooit en alle inspiratie is ook snel bij iedereen in huis te brengen.

We nemen je dan ook graag kort mee in de wereld van het knikkerspel.


Traditioneel knikkeren

Knikkers zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Met het traditioneel knikkeren bedoelen we het knikkerspel te omschrijven wat velen kennen van het schoolplein of op straat. Dit knikkeren wordt gespeeld met knikkers van glas.

Bij het traditionele knikkeren is het de bedoeling dat spelers om en om met hun knikkers gooien richting een potje of een holletje in de grond. Knikkeren kun je dan ook op veel plekken spelen. Op schoolpleinen zijn vaak specifieke knikkertegels aanwezig, met een holling in het midden. Er wordt traditioneel gespeeld om de knikkers die worden gebruikt om te spelen. Degene die de laatste knikker in het potje krijgt, wint de hele pot met knikkers.

Knikkers in het traditionle spel hebben vaak verschillende namen en waardes. Ook de bijzonderheid van knikkers kan varieren, waardoor iemand soms meer of minder knikkers inzet dan de ander.

Waar de standaard knikker 16 mm in diameter is, zijn er ook kleinere van 12 mm, en grotere. Deze grotere worden ook wel een bam of koningbam genoemd, en worden als meer waard tijdens een spel ingeschat.


Knikkernamen

Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende knikkerafmetingen en de bijbehorende knikkernamen:

  • 12mm = baby of mini
  • 16mm = eentje of gewone of kleintje
  • 24mm = bam of bonk of stuiter
  • 35mm = reuzebam of reuzebok of reuzenstuiter
  • 42mm = bollebust of mega of megabam
  • 50mm = super mega of mammoet

Natuurlijk zijn er allerlei variaties op deze maten te vinden De maat wijkt ook soms met een millimeter of halve milimeter af.

Ook het materiaalgebruik van knikkers is verschillend. Glazen knikkers zijn de meest bekende, maar ze zijn er bijvoorbeeld ook van klei, hout, metaal. Als een balletje van rubber wordt gemaakt, dan spreekt men echter niet van een knikker maar van een stuiterbal...


Knikkerspellen

Het leuke aan knikkers is dat ze rollen. En nog leuker is als ze rollen over een knikkerbaan. Het is bijna hypnotiserend als een knikker een parcours aflegd. Daarom vinden veel mensen het ook leuk om knikkerbanen te maken.

Knikkerbanen zijn er in verschillende vormen en soorten. Sommige kun je in elkaar zetten uit een bouwpakket. Sommige kun je makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld van karton.

Het is een leuke creatieve bezigheid om knikkerbanen te maken. Nog leuker wordt het als je een spelvorm koppelt aan je knikkerbaan. Je kunt een baan laten uitkomen op scorevakjes, waarmee je punten verdiend.

Ook kun je knikkers een race laten doen, en kijken welke knikker er als eerste bij de finish is. Dit soort knikkerbanen zijn spannend en leuk om te volgen, Deze race vorm is ook een belangrijk onderdeel van het succes van de youtube kanalen.


Populaire knikkerbanen

Knikkeren wordt vaak genoemd als een rage. Iemand begint met knikkeren op het schoolplein en voordat je het weet is de hele school aan het knikkeren. Dit is ook zo met het maken van knikkerbanen.

Wil je de meest bjzondere knikkerbanen zien, zoek dan op youtube naar het kanaal van Jelle 'The Marble Master' Bakker die de meest fantastische knikkerbanen heeft ontworpen. Samen met zijn broer Dion gaan deze youtube presentaties de hele wereld over. Professioneel commentaar bij bijvoorbeeld de Marbula one races, wordt gegeven door engelstalig sportcommentaar van Greg Woods.

Een voorbeeld van een Marbula one race is hier te zien:


Knikkers en banen

Wil je zelf beginnen met knikkeren en knikkerbanen dan kun je thuis vast snel wat leuke spullen vinden om een baan te bouwen. Ook als je inspiratie hebt opgedaan uit de filmpjes van Jelle en anderen kon je vast ook een eind.

Ben je benieuwd naar de materialen die bijvoorbeeld Jelle gebruikt voor zijn knikkerbanen, kijk dan eens bij de producten van Quercetti, waar Jelle ook gebruik van maakt.

Kijk bijvoorbeeld hier voor leuke knikkerbanen, waarvan sommigen ook werkelijk gebruikt door Jelle, te koop als knikkerbanen via bol.com

Tot slot kun je ook vele knikkers op allerlei plekken vinden. Zeker als je naar speciale kleuren of patronen is er op internet heel veel te vinden.




THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over knikkeren of knikkerbanen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Golf is knikkeren voor jongens die niet willen bukken.

 


SPORT PARTNERS