Hondensport

Soorten hondensport op een rijtje.

hondensport

Hondensport

Het sporten met honden is een bijzondere manier om samen met je huisdier te trainen, te sporten en zelfs mee te kunnen doen aan competities.

Er zijn verschillende soorten sporten die je met honden kunt doen. Wij proberen je een eerste inzicht te te geven in deze soorten hondensporten.

Het type hondensport dat je aanspreek kan afhankelijk zijn van het type hond wat je hebt en hoeveel tijd en energie je er in kunt steken. De meeste hondensporten vragen een bepaalde manier van samenwerking tussen baasje en hond. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel bijzonder om op deze manier de band met je hond te versterken.

Uiteindelijk zal zowel jij als je hond gezonder van lichaam en geest worden bij het op verantwoorde wijze beoefenen van de beschikbare sporten.

Hondensporten

Om een eerste indruk van beschikbare hondensporten te krijgen zetten we een aantal ervan voor je op een rijtje. Naast hondensporten zijn er allerlei trainingen voor honden, van puppytrainingg tot reddingshondenwerk.

Vier leuke vormen van hondensport die we nader zullen toelichten zijn:

 • Agility
 • Canicross
 • Dog Frisbee
 • Hoopers

Andere sport- en trainingsvormen die we niet nadere toelichten maar die je ook kunt beoefenen zijn vormen zoals:

 • gehoorzaamheidstraining
 • speuren
 • jachttraining
 • kuddehondensport
 • sledehondensport
 • flyball

Laat je eventueel verder informeren als je ook wat meer wil weten over deze manieren van hondensport en hondentraining.


Agility hondensport

Agility is een dynamische hondensport waarbij honden zo snel mogelijk een behendigheidsparcours moeten afleggen. Je moet hierbij denken aan slalom, tunnels, obstakels en sporngelementen die de honden zullen tegenkomen.

Agility hondesport vraagt training en begeleiding van de hondeneigenaar om een parcours snel en foutloos te doorstaan. Het is een leuke sport die de kwaliteiten en wendbaarheid van honden goed weergeven. Voor de honden is het een hele leuke actieve bezigheid met veel voldoening.

Agility hondensport is door elke fitte hond die minimaal een jaar oud is te beoefenen. Wel is het zo dat de wat grotere en minder wendbare honden wat meer moeite zullen hebben met deze sport.

Agility kun je zowel recreatief als in wedstrijdverband doen. Het vraagt wel vooraf enige training om een parcours te kunnen doorlopen. Veel kynologenclubs bieden trainingen op gebied van Agility. Je kunt in groepsverband jouw hond verder trainen maar ook individueel op een veldje met wat eigen atributen dit verder verfijnen.


Canicross

Canicross is een vorm van trimmen, hardlopen met je hond aan de riem. Het leren om samen in de natuur te joggen en samen de conditie op peil te houden is een leuke en dankbare sport. Het bijzondere aan Canicroos is dat het binnen deze sportvorm ook is 'toegestaan' om de hond aan de riem te laten trekken zodat deze je zelfs een stapje verder en sneller helpt te gaan als je samen op pad gaat.

Canicross kan in principe door elke volwassen hond worden gedaan. Je kunt het individueel beoefenen of in groepsverband. Er zijn ook wedstrijden, waarbij de honden met hun baasje om de beurt met een kleine tussenpauze van start gaan om een snelle tijd neer te zetten.

Om Canicross te beoefenen kun je gebruik maken van de natuur. Dit kan in een bos zijn, in het park, maar bijvoorbeeld ook in de duinen of over het strand. Heerlijk rennen met de wind door je haar, vooruitgetrokken door je trouwe viervoeter!.

Om Canicross goed te beoefenen je een harnas voor je hond nodig met een elastische riem. Verder komen natuurlijk goede schoenen en sportkleding altijd van pas.


Dog frisbee

Dog frisbee is het sporten en spelen met een speciale frisbee samen met je hond. Honden vinden het bij uitstek leuk om te rennen achter stokken, ballen en andere voorwerpen (zoals een frisbee). Dog frisbee gaat hierop verder doordat je verschillende technieken kunt leren en oefenen en zelfs aan wedstrijden kunt deelnemen.

Dog frisbee kan in feite met elk type hond. Sommige honden hebben wat meer aanleg voor springen en vangen en hebben meer of minder atletische vermogens. Een hond die al snel en graag dingen vangt is uitermate goed te trainen in Dog frisbee.

Om Dog frisbee goed en veilig te beoefenen is het wel belangrijk om een specifieke hondenfrisbee te gebruiken. Een standaard frisbee van plastic kan hard aankomen voor de bek van honden. Een frisbee die voor honden is gemaakt is zachter en flexibel. Dit maakt het veiliger en leuker voor je hond om de frisbee te vangen.


Hoopers

Hoopers is een sportvorm waarbij honden door een parcours van hoepels en tunnels gaan. Het grote verschil met Agility is dat de honden niet springen en dat de baasjes van de honden veel meer op afstand de hond instructies geven zodat deze zelfstandig het parcours kunnen doorlopen.

Net als bij Agility kunnen alle soorten honden deelnemen aan deze vorm van hondensport. Uiteraard zal de omvang en het atletische vermogen van elke hond effect hebben over hoe goed deze kan worden om bijvoorbeeld aan wedstrijden deel te gaan nemen.

Hoopers kun je op elk veldje uitzetten. Je hebt een aantal basismaterialen nodig waarmee je al snel een oefenparcours klnut uitzetten. Uiteraard zijn er bij kynologenverenigingen vaak attributen beschibaar en bij wedstrijden zal er vooraf een bepaald parcours worden uitgezet. Leuk van Hoopers is ook dat je vrij gemakkelijk variaties van parcoursen kunt maken omdat grotere en hogere springelementen niet worden gebruikt.
THEMA PAGINA'S

 

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over de formule 1 sport of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Dogs are our link to paradise.

 


SPORT PARTNERS