Scrabble

Uitleg Scrabble spelregels

scrabble

SCRABBLE

Scrabble is spel wat gespeeld wordt met letters op een speelbord. Het is een spel waarbij je woorden moet maken om punten te scoren. Doordat het een woordspel is, is het spel scrabble in meerdere talen verkrijgbaar.

Scrabble is een spel waarbij puzzelen en woordkennis samen komen. Het is makkelijk om te leren en zeker ook voor kinderen een hele leuke manier om met de ontwikkeling van je woordenschat aan de slag te zijn.

Ondanks dat scrabble van oorsprong een fysiek bordspel is, is ook dit spel online en digitaal te spelen. Een variant op het scrabble wat enorm populair is geworden is Wordfeud.

Wij geven je graag een eerste indruk van het Scrabble spel en daarmee ook inzicht in hoe Wordfeud wordt gespeeld.


Spelmateriaal

Het spel wordt gespeeld op een bord bestaande wat bestaat uit 15 x 15 vakjes (totaal 225 vakjes). Op dit bord zijn een aantal gekleurde vakjes die bijzondere karakter hebben. Deze gekleurde vakken vertegenwoordingen een vermenigvuldigng van de waarde die je tijdens het spel met je letters en woorden kunt behalen.

Er zijn 100 speelblokjes met letters en 2 blokjes die blanco zijn waarmee het spel wordt gespeeld. Spelers krijgen bij aanvang van het spel een aantal letters (7 stuks) in bezit en krijgen extra letters als het spel voortgaat. De speelstenen worden over het algemeen in een linnen zak bewaard zodat stenen 'blind' getrokken kunnen worden door de spelers.

Letters worden tijdens het spel per speler voor zich gehouden, buiten het zicht van de tegenspelers. Hiervoor is een rekje per speler beschikbaar.

Voor de puntentelling per spel worden scores van spelers op papier (of digitaal automatisch) bijgehouden.


Scrabble regels

Scrabble kan gespeeld worden tussen 2 tot 4 spelers. Zoals aangegeven krijgen spelers vooraf 7 letters die 'blind' worden getrokken of gedeeld.

Het spel begint doordat een speler het eerste woord op het bord speelt vanuit het midden van het bord. Elke speler daarna probeert tijdens een beurt om minimaal één van de zeven speelletters aan het woord op het bord aan te leggen. Hierbij wordt ten minste één letter van een bestaand woord gebruikt.

Bij het aanleggen van woorden ontvangen spelers punten. Deze punten zijn de opgetelde waarde van de letters. Als een woord over een nog leeg gekleurd vakje wordt gelegd waarop een vermenigvuldiging staat, krijgt een speler extra punten.

De 7 letters waarmee iedere speler start worden na het afleggen van woorden weer aangevuld tot 7. Hiermee kan de speler in een volgende ronde nog meer punten proberen te scoren.


Specifieke regels

De basis regels van scrabble zijn redelijk eenvoudig, zoals eerder toegelicht. Een aantal detailregels zijn handig om te weten bij het spelen van het spel:

 • Woorden mogen alleen horizontaal of verticaal gemaakt worden.
 • Woorden die al op het bord liggen mogen aangevuld worden met één of meer letters.
 • Een speler mag een beurt ook gebruiken om letters te ruilen.
 • De vermenigvuldiging van letters of woorden door de gekleurde vakjes gelden alleen voor de eerste speler die er een woord op maakt. Verleng je dit woord dan ontvang je geen vermenigvuldiging meer.
 • Als je in één beurt al jouw 7 letters tegelijk weet in te zetten dan ontvang je 50 bonuspunten.
 • Het woordenboek 'Dikke van Dalen' is over het algemeen te gebruiken als er onenigheid is over het bestaan van de juiste woorden.
 • De blanco letters (2 stuks) zijn voor elke letter in te zetten (als een joker).

Tips voor hoge score

als je met het spel Scrabble veel punten wil behalen moet je goede en lange woorden maken. Maar dat is zeker niet alles. Met de volgende tips kun je mogelijk net wat meer punten behalen:

 • Probeer letters met hoge waarden op de vermeningvuldigingsvakken voor letters te plaatsen.
 • Aanleggen op een woord met al veel waarde maakt dat je al met één of twee letters veel punten ontvangt.
 • Probeer lange en dure woorden te maken over één van de vermeningvuldigingsvakjes voor de volledige woordwaarde.
 • Kijk of je een mogelijkheid ziet om twee woorden te maken door een nieuwe letter zowel horizontaal en verticaal een woord te laten vormen.
 • Probeer met je letters alvast woorden te vormen waarmee je als je een kans ziet al je 7 letters in één keer weg kan spelen. Hiermee verdien je 50 bonuspunten.
 • Als je veel letters per keer weet te gebruiken dan krijg je daar nieuwe voor terug. Hoe vaker je langere woorden weet te maken, hoe meer punten er door je handen heengaan.
 • soms is het handig om op een bepaalde plek nog geen woorden te maken en te wachten tot iemand anders het speelveld vergroot. Hiermee kun je timen dat jij uitkomt bij waardevolle vermenigvuldigingsvakjes.

Scrabble weetjes

Hieronder een aantal weetjes en tips over scrabble

 • Het populaire digitale spel Weurdfeud is in feite Scrabbel in digitale vorm.
 • De uitvinder van het spel, Alfred Moher Butts, baseerde het spel op het aantal letters wat hij gemiddeld telde in de kranten die hij las. Zo maakte hij de verdeling van de aantallen in het spel en paste dat verder aan om het spel wat moeilijker te maken.
 • Er zijn Scrabble kampioenschappen. Het eerste wereldkampioenschap is gehouden in Londen in het jaar 1991.
 • Internationale varianten varieren in aantallen steentjes vanwege de verschillende talen.
 • De digitale Wordfeud versie van het spel is ook zeer populair. Spelers kunnen om en om (op afstand en in hun eigen tempo) woorden leggen en punten vedienen. Op een gegeven moment ontstonden er ook Wordfeud helpers, websites en apps die je snel konden helpen om woorden te maken. Uiteraard haalde dat de spontaniteit, lol en eerlijk spel wel wat naar beneden bij deze digitale variant.THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sport en spelen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Scrabble - The game is available in Braille. That’s a nice fact. This makes me feel better about humanity for some reason. I can’t really explain why.

 


SPORT PARTNERS