Bekers

Sportprijzen, bekers, medailles en trofeeen in sport en spelen.

Sportprijzen en bekers

Sport en spelen zijn verbonden met competitie, winnen en verliezen. En bij winnen hoort een prijs. Soms is dat de eer, soms is dat een handdruk, soms iets van (grote) waarde, maar meestal bestaat een prijs voor een prestatie in ieder geval ook uit een beplaade beker, schaal, of medaille. Deze prijs geeft zowel de deelname als de winst van een evenement of kampioenschap kleur.

Wij geven een inzicht in bekers en sportprijzen, en de mogelijkheden om deze voor uw eigen toernooi of kampioenschap aan te schaffen.


Belangrijke sportbekers

Hoewel er natuurlijk bij elke sport en elk evenement bekers worrden uitgedeeld, noemen we hieonder toch een aantal bekers die vanwege traditie en terugkerende vergelijkbare vorm duidelijk te herkennen zijn:

 • World Cup voetbal - De WK voetbal bokaal van goud, een bijzondere beker. (Helaas won Nederland hem nog nooit).
 • De Stanley Cup - De grote Ijshockeybeker uit het NHL kampioenschap.
 • Uefa Champiosleauge Cup - De bekende europese voetbalcup, voor 1992 de Europacup 1 genoemd.
 • De KNVB beker - De beker voor het bekertoernooi voetbal.
 • De Kampioensschaal - de schaal die nederlandse voetbalclubs ontvangen als ze de landstitel in de eredivisie winnen.
 • Vince Lombari Throphy - De prijs voor de winnaar van het NFL American Football Seizoen (na het winnen van de superbowl uitgereikt).
 • Larry O'Brien Throphy - De prijs voor de winnnaar van de Amerikaanse basketbacompetitie - NBA.

sport prijzen en bekers

Medailles en olympische spelen

Een uitzondering op het uitreiken van bekers, maar daarom zeker niet minder prestigieus, zijn de gouden, zilveren en bronzen medailles die worden uitgereikt aan sporters tijdens de olympische spelen. De gouden medaille vertegenwoordigd de 1e plaats, de zilveren de 2e plaats en de bronzen een 3e plaats.

Veel sporters, zeker topsporters, gaan eigenlijk alleen maar voor de overwinning. Maar als er ergens nog voldoening kan worden gehaald uit een verloren wedstrijd dan is dat toch wel door het winnen van een olympische medaille. Met een sterk wedstrijdveld is het namelijk alsnog een hele prestatie om bij de top 3 te eindingen.

De prijsuitreiking aan de top 3 komt vaker voor. Ook bij sporten als autoracen (formule 1 bijvoorbeeld) en wielrennen, is een zogenaamde podiumplek ook een eer.


Sportprijzen en awards

Naast bekers en medailles voor wedstijdprestaties en kampioenschappen, zijn er nog een aantal andere manieren waarop prijzen worden uitgedeeld:

 • De Ballon d'Or (Gouden Bal) - is een trofee die sinds 1956 wordt uitgereikt voor de beste voetballer van het jaar.
 • Formule 1 bekers - In de formule 1 autosport vinden races over de hele wereld plaats en zijn de raceweekenden een evenement op zich. De losse overwinningen worden dan ook plaatselijk per race van de meest prachtige bekers en een ceremonie (traditioneel met Champagne) voorzien.
 • Championship rings (kampioenschapsringen) - In de Noord Amerikaanse sportwereld is het naast de beker die een team kan winnen ook gebruikelijk om individuele deelnemers en teambegeleiders te eren met bijzondere ringen. De meest bijzondere zijn: Super Bowl ring, NBA Championship ring, MLB's World Series ring, NHL's Stanley Cup ring. Dergelijke ringen zijn meestal van goud en hebben diamanten.
 • De Laurus World Sports Awards - Jaarlijkse sportprijzen, gesponsord door Mercedez Benz. (worden gezien als de oscars in sport). De troffe heeft poppetjes, maar heeft een vorm en houding wat veel wegheeft van het Mercedez Benz logo.
 • Bracelets (armbanden) - zijn de prijzen die aan pokerspelers worden uitgereikt bij grote toernooien, waarbij ze dan van goud zijn, vaak met diamanten.
 • De gouden schoen - Dit is de jaarlijkse voetbalprijs voor de europese topscorder in voetbal.

Bekers kopen en bestellen

Bekers zijn er in alle soorten en maten. De meeste bekers zijn ook prima betaalbaar om je als vereniging, ploegleiding, sportorganisatie of toernooiorganisatie te verdiepen in de mogelijkheden. Van teambekers tot replica's, van graveren tot zelf samenstellen.

Er zijn verschillende leveranciers te vinden van bekers. Laat je goed informeren over alle mogelijkheden of mail ons voor suggesties.

Heeft u interesse om u aan te sluiten als partner op één van onze pagina's? Wij bieden unieke mogelijkheden voor exclusiviteit en kwaliteit. Neem gewoon even contact op voor de mogelijkheden die we nog beschikbaar hebben.


Groen Masters jasje

Een bijzonder prijs is wel het groene jasje wat de winnaar van het Masters golftoernooi ontvangt.

Het beroemde toernooi, op de Augusta National Golf Club, heeft vanaf 1949 de traditie om de winnaar een befaamd groene blazer van de club kado te doen.

Er zijn wel en paar regels. Hoe vaak je de Masters ook wint, je krijgt maar 1 x het groen jasje. Het jasje wordt na de prijsuitreiking met een standaard jasje, later voor je op maat gemaakt. En belangrijk om te weten voor als je de Masters wint: Je mag het jasje alleen dragen op de Augusta National Golf Club, met uitzondering van de meest recente winnaar, die mag tot de volgende winnaar bekend is het jasje 'gewoon' overal dragen.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over sportprijzen en bekers of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Winning is the most important. Everything is consequence of that.

 


SPORT PARTNERS