Boogschieten

informatie en uitleg over boogschieten

boogschieten

BOOGSCHIETEN

Boogschieten is een eeuwenoude techniek, oorspronkelijk om te jagen en als wapen in de strijd. Boogschieten vraagt oefening van vaardigheden en ook al in de oudheid werd er daardoor veelvuldig geoefend en komt het tot op heden voor in verschillende recreatieve, spel en sportvormen.

De handboogsport heeft zich in de jaren ontwikkeld van schuttersgilden ter verdediging van de stad of inzet in een strijd tot verenigingen en schuttersport zoaals die nu wordt beoefend.

Wij proberen je de belangrijkste informatie mee te geven over de wedstrijdsport boogschieten. Wil je meer informatie over de geschiedenis van boogschieten, kijk dan bijvoorbeeld op www.handboogsport.nl.


Soorten handbogen

Pijl en boog worden al eeuwen gebruikt. De oudste ooit gevonden dateert uit 8000 v. Chr. maar het vermoeden is dat pijl en boog al veel langer gebruikt werden. Ook muurtekeningen uit het stenen tijdperk tonen het pijl en boog al als aanvalswapen tegen vijanden of voor het jagen op dieren.

Om een beeld te krijgen van de handbogen die bij de olympische spelen worden gebruikt en een aantal andere vormen, hieronder een paar verschillen:

  • Recurveboog - dit is een boog die aan de uiteinden een beetje terugkrult. Een moderne recurveboog bestaat uit een middenstuk en twee demontabele armen. Het heeft hulpmiddelen zoals stabilisatie en een vizier.
  • Longbow - dit is een lange boog, uit een geheel, zonder hulpmiddelen. Het vereist veel kracht om ermee te schieten, maar in oorlogen werd er wel tot 300 meter mee geschoten.
  • Compound boog - dit is een geavanceerde boog met als belangrijk kenmerk katrollen aan de uiteinden die het mogelijk maken met minder kracht te kunnen schiten, wat de mogelijkheid voor precisie verbeterd. Het is dusdanig geavanceerd dat deze boogvorm minder doet denken aan de traditionele kunst van het boogschieten.

Olympisch boogschieten

Op de Olympische spelen wordt alleen geschoten met de recurveboog. Er wordt geschoten op een doel, deze wordt in de boogsport 'blazoen' genoemd. Dit blazoen staat op 70 meter afstand van de schutter.

Het doel heeft 10 gekleurde ringen, waarvan de middelste, met een omtrek van 12,2 centimeter, de meeste punten oplevert. Raak je dit midden, dan krijg je 10 punten. De ringen daaromheen zijn van binnen naar buiten telkens 1 punt minder waard.

Bij een Olympische wedstrijd wordt er om en om geschoten in vijf rondes met 3 pijlen. Degene met de meeste punten blijft in de wedstrijd en de verliezer is uitgeschakeld. Dit tot uiteindelijk de laatste 2 overgebleven deelnemers tegen elkaar strijden voor de overwinning en de gouden medaille.

Nederland behaalde tijdens de Olympische spelen van 2016 zowel een gouden als bronze medaille bij het boogschieten.

Recreatief boogschieten

Boogschieten is een dusdanige bezigheid uit onze geschidenis dat het ook al snel overal voorkomt in het dagelijks leven. Op een kermis kun je immers al een plastic boogje winnen met pijlen met zuignappen er op. Maar ook op een willekeurige camping kun je vaak al meedoen met boogschieten, vaak met een boog op afstand van 25 meter van een blazoen.

Evenementenorganisaties bieden boogschieten vaak aan. Er is zelfs boogschieten waarbij je op elkaar kunt schieten met pijlen die geen pijn doen. Dit wordt ook wel Arrow battle genoemd, in feite een tegenhanger van paintballen.

Tot slot zijn er ook mogelijkheden om boogschieten als jachtsport te doen. Dit wordt dan meestal georganiseerd over een parcours wat door een landschap is uitgezet. Hierbij wordt op doelen als een blazoen geschoten of afbeeldingen of kunsstof vormen van dieren, voor wat meer realisme.


Robin Hood

Als je het over boogschieten hebt, heb je het ook over de volkshelden die daaruit ontstaan zijn. Robin Hoofd is een bekende naam van een Engelse vrijbuiter die samen met een groep handlangers zogezegd stal van de rijken om dit te verdelen over de armen.

Robin Hood staat bekend als een uitmuntend goede boogschutter en maakte in zijn tijd dan ook veelvuldig gebruik van zijn longbow. Er is zelfs een standbeeld van Robin Hood te zien in een boogschutterspose, bij het kasteel van Northingham in Engeland.

De relatie tussen Nothingham en Robin Hood ligt in de bossen van waaruit hij opereerde. Sherwood Forest is een bosgebied in het Engelse graafschap Nottinghamshire. Van waaruit de sheriff van Nothingham veelvuldig op zoek was naar de vrijbuiter en geprezen boogschutter Robin Hood.


Willem Tell

Als men aan boogschieten denkt, dan denkt men ook vaak aan het doorschieten van appels. Dit vraagt namelijk dusdanige precisie dat het een ultieme demonstratie is van iemands kunnen.

Onterecht wordt vaak de naam van Willen Tell daarbij gebruikt. Willem Tell weigerde in 1307 zijn hoed af te zetten bij het groeten van de Landvoogd Hermann Gessler die hem liet schieten op een appel op de hoofd van zijn zoontje. Willem Tell haalde twee pijlen uit zijn koker en schoot er één met succes door de appel. Toen Gessler vroeg wat de bedoeling van de andere pijl was, antwoordde Tell dat die voor de landvoogd was geweest als hij zijn zoontje per ongeluk toch gedood zou hebben. Hij werd alsnog gevangen genomen, maar ontsnapte op weg naar de gevangenis.

Maar... Hoewel Willem Tell een goede precisieschutter was, schoot hij niet met een pijl en boog maar met een kruisboog. Dit deel van het verhaal wordt nog wel eens vergeten als mensen een appel in de hand hebben en een pijl en boog.
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 


BLOG EN TWEETS

  • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over boogschieten of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

The history of the bow and arrow is the history of mankind.

 


SPORT PARTNERS