Queensland

Spelregels en informatie over het bordspel Queensland.

queensland

Queensland

Queenslad is een leuk spel wat direct opvalt door de leuke vormgeving en de grappige roze kleurige padden die het spel rijk is.

Queensland is dan ook een bordspel wat is gebaseerd op de paddenplaag die in Queensland (Australie) werkelijk is ontstaan in de jaren 30 doordat men giftige padden uit Hawai liet overkomen om het riet te beschermen. Dit ging niet zoals verwacht, met een enorme paddenplaag tot gevolg.

Maar nu heb jij, met het bordspel Queensland, de kans om de padden te lijf te gaan en je boerderij met graan en riet te bouwen en te beschermen.

Ben je op zoek naar een leuk spel met weer eens een wat ander thema, bekijk dan Queensland eens en ervaar hoe het is om een paddenplaag tegen te gaan!

 

Doel van het spel

Queensland is een bordspel voor 1 tot 4 personen, met de adviesleeftijd vanaf 10 jaar. Een spelletje Queensland duurt ongeveer 45 minuten.

Het spel bestaat uit verschillende onderdelen, waarmee je een boerderij kan bouwen en uitbreiden, maar er zijn ook padden, veel padden, die je moet zien te vangen in een vijver.

De set betaat uit de volgende onderdelen:

 • 1 Kompastableau met scores
 • 1 Markttableau met 3 vakjes
 • 4 Sets van starttegels in spelerskleuren
 • 4 Scorestenen in spelerskleuren
 • 4 Overzichtskaarten
 • 50 Boerderijtegels
 • 60 Padden

Uiteraard zijn ook de spelregels inbegrepen in de, overigens mooi geillustreerde, spelset.

Een leuk element van Queensland is dat je telkens nieuwe tegels aan je boerderij moet leggen, maar dat je zelf kan kiezen welke kant je de uitbreiding aanlegt. Hierdoor is elk spel en de vorming van het bord per speler eigenlijk elke keer weer anders.


Spelverloop Queensland

In Queenslad leggen de spelers een boerderij, bestaande uit 4 tegels, op enige afstand van elkaar en het kompas in het midden. Hierna volgen de spelers om beurten de volgende acties:

Een tegel leggen: De speler pakt een tegel van de marktplaatst en plaatst deze horizontaal of verticaal aan de eigen boerderij. Hierbij moet de tegel wel aansluiten aan het patroon (ondergrond) van de vorige tegel.

Padden plaatsen en verplaatsen: De speler moet het aantal padden wat is aangegeven bij het markttableau op de nieuwe tegel zetten. Daarna moeten alle padden op de boerderij verplaats worden volgens de pijlen van de nieuwe tegel. Soms betekent dit dat ook je tegenspelers hun padden moeten verplaatsen!

Scoren: Scoren doe je in een beurt door padden te vangen in een vijver. Zodra er minimaal 5 padden in een vijver terecht zijn gekomen worden deze allemaal verwijderd. Spelers scoren punten, bij precies 5 padden 5 punten, bij meer dan 5 padden, 3 punten. Het scoreverloop wordt per beurt bijgehouden rondom het kompas.

Markt aanvullen: Zodra een speler klaar is, wordt het markttableau aangevuld door een nieuwe tegel aan te schuiven op de eerste positite.

Eindtelling

Queensland is het type spel waarbij je met meerdere onderdelen punten kan scoren. Tijdens het spelen ontwikkel je steeds meer een gevoel van de stand, maar pas bij de eindtelling wordt de werkelijke winnaar van het spel duidelijk.

De basispunten zijn te vinden op de stand rondom het kompas, deze stand heeft zich ontwikkeld op basis van het aantal padden wat je in de vijvers hebt weten te vangen. Overige scores bestaan uit de volgende onderdelen aan het eind van het spel:

 • Het minst aantal padden op je boerderij (+3 punten)
 • Het meest aantal padden op je boerderij (-3 punten)
 • Een compleet suikerrietveld (1 punt)
 • Een compleet graanveld (1 punt)
 • Een vijver (1 punt)
 • Boerderijkenmerken: Het aantal koeien, vogelverschrikkers en trekkers wordt opgeteld en afhankelijk van het aantal dat je hebt verzameld krijg je punten (tot maximaal 10 punten)

De eindtelling doe je uiteraard samen en zogvuldig. De winnaar is degene die na de eindtelling de meeste punten heeft gescoord!

Tactiek

Queensland heeft een aantal leuke tactische afwegingen die je kunt maken tijdens het spelen.

In de eerste plaats heeftde manier waarop je de uitbreiding van je boerderij kunt uitvoeren invloed op het spel. Het speelbord is daarmee elke potje weer anders.

De keuzes die je maakt bij het markttableau zijn een afweging op gebied van het soort tegel, maar ook het aantal padden. Je kan met het kiezen voor veel padden ook je voordeel doen, door snel punten te scoren en veel padden op een goede plek te krijgen om snel te kunnen vangen.

Er zijn tegels waarbij je iedere andere speler verplicht om ook hun padden in een bepaalde richting te bewegen. Zowel de timing van het pakken van een dergelijke tegel als de richting waarop je de tegel (en daarmee de beweging van de padden) plaatst, heeft invloed op het spel van de anderen.

Zodra je de basis van het spelen en scoren doorhebt, zul je meer en meer kijken naar het verzamelen van tegels met dezelfde boerderijkenmerken. Deze leveren immers belangrijke bonuspunten op aan het eind. Je wilt daarin je tegenspelers uiteraard voorzijn.


Queensland

Het spel Queensland is een spel wat is uitgegeven in 2022 en daarmee nog niet één van de echte klassiekers.

Wat wel opvalt aan queensland is dat het leuk is uitgewerkt, duidelijke spelregels heeft en een speelbord wat wat niet repeterend is.

Het spel combineert een aantal spelelementen die zich al eerder bewezen hebben, zoals het plaatsen van tegels en het scoren door eindtellingen. Het bewegen van padden in de goede richting en ook de mogelijkheid om padden van een andere speler ook te laten bewegen is een leuk toegevoegd element.

Queensland is een spel wat je gewoon een keer moet spelen, want al heel snel wordt alles duidelijk en vallen de padden op zijn plek. Vooral omdat je in eerste instantie nog niet zo goed weet welke tactieken het beste werken is Queenslad een leuk spel om steeds een beetje beter te ontdekken!

Veel plezier met spelen!THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

From now on it can be said that plague was the concern of all of us.

 


SPORT PARTNERS