Pandemic

Spelregels en informatie over bordspel pandemic.

Pandemic

pandemic is een bordspel wat gaat over het bestrijden van dodelijke virus uitbraken over de hele Wereld. Bijzonder en leuk aan pandemic is dat het een spel is wat je samen speelt tegen het spel. Je moet dus samen tot oplossingen komen en de juiste acties doen om het virus in te dammen om een uiteindelijke werledwijde uitbraak, een pandemie, te voorkomen.

Terwijl ik dit schrijf is het middden in het corona tijdperk, 2020. Het leek ons in ieder geval een goed moment om zowel een leuk bordspel toe te lichten wat leuk is om te spelen, maar wat ook nog heel erg goed in elkaar zit en je een idee geeft hoe een virusuitbraak kan worden beperkt en gestopt.

pandemic


Spelverloop Pandemic

Het spelverloop is zo dat door het trekken van kaarten besmettingen over het speelbord, de Wereld, zich verspreiden. De spelers moeten dit zien terug te dringen en hebben daarvoor een aantal acties voorhanden die ze per speelronde mogen uitvoeren.

Er moet samengespeeld worden, zonder dat men kaarten mag delen met elkaar. Na elke speelronde van een speler worden er weer besmettingskaarten getrokken en steden besmet. Het wordt steeds spannender of het het team lukt om een oplossing te vinden en het virus te bestrijden.

De belangrijkste taken die het team heeft is om de verspreiding van virussen tegen te gaan, onderzoekstations te bouwen en medicijnen te ontwikkelen. Ze doen dit door slim kennis uit te wisselen in de vorm van kaartjes die ze aan elkaar kunnen geven en door slim over de Wereld te reizen en de uitbraak van ziektes in verschillende steden te bestrijden.


Rollenspel Pandemic

Pandemic is een spel wat je met 2 tot 4 spelers kunt spelen. De adviesleeftijd is vanaf 10 jaar. Bij het spelen van pandemic krijg je vooraf een rol waarmee je specifieke voordelen hebt in het spel. De rollen worden verdeeld door vooraf rollenkaarten te trekken. De rollen die je kunt krijgen zijn:

 • Arts - Deze speler mag alle blokjes verwijderen van een kleur van een virus wanneer deze een stad behandelt, andere spelers mogen er maar 1 verwijderen.
 • Co√∂rdinator: Deze speler mag in een beurt de pionnen van medespelers verplaatsen. De speler mag een pion naar keuze in 1 actie naar een stad verplaatsen waar zich al een andere pion bevindt.
 • Opzichter - Deze mag in 1 actie een onderzoeksstation bouwen op de huidige locatie. Ook mag deze speler 1 keer per beurt, wanneer deze bij een onderzoeksstation staat, in 1 actie een willekeurige kaart afleggen om naar een stad naar keuze te reizen.
 • Wetenschapper - Deze speler heeft in plaats van 5 kaarten maar 4 kaarten van dezelfde kleur nodig om een medicijn te ontwikkelen.
 • Onderzoeker - Deze speler mag in 1 actie een kaart uit de eigen hand aan een andere speler geven. Wel moeten beide spelers zich in dezelfde stad bevinden.

Acties van spelers

Alle spelers in het spel pandemic hebben 4 acties die ze per beurt kunnen uitvoeren. De verschillende acties om uit te kiezen zijn de volgende:

 • Reizen - Dit kan op verschillende manieren. Verplaatsen naar een aangrenzende stad, of reizen door middel van de kaarten van steden of de kaart van de stad waarin je je bevindt. Ook is rechtstreeks reizen tussen twee onderzoekstations mogelijk.
 • Bouwen van een onderszoeksstation - Heb je een kaart die overeenkomt met de stad waar de pion zich bevindt, dan mag je er een onderzoeksstation plaatsen.
 • Medicijn ontwikkelen - Als je pion in een stad met een onderzoekstation staat dan mag je een ziekte genezen als je vijf kaarten met dezelfde kleur hebt en deze kunt afleggen.
 • Een ziekte behandelen - De uitbraken die op het speelbord te zien zijn kun je verwijderen door per actie 1 ziekteblokje van de stad te verwijderen waar de pion staat.
 • Uitwisselen van kennis - Een speler kan kaarten geven aan een medespeler. De spelers moeten wel allebei op dezelfde stad staan. Per actie mag 1 kaart gegeven worden aan een andere speler.

Pandemic winnen

Het spel pandemic is een race tegen de klok, of eigenlijk tegen de snelheid waarmee ziektes zich verspreiden over de Wereld. Spelers proberen de uitbraken te voorkomen of te beperken, maar het doel van het spel is om alle ziektes die zich over de Wereld verspreiden te genezen door het maken van het medicijn en het genezen van alle vier de ziektes.

Het uitroeien van ziektes is doorlopend aan de hand. Maar als het laatste medicijn is gevonden is het spel direct gewonnen door het Pandemic team van specialisten!

Pandemic winnen is samen winnen en dat is een hele leuke manier om een spannend bordspel te spelen en met verschillende spelers te spelen. Door de verschillende rollen is het spel telkens anders, en ook de aanpak moet je elke keer weer anders uitvoeren als je de uitbraken op een goede manier en op tijd wilt verslaan.


Pandemic verliezen

In het spel Pandemic kun je het als team ook verliezen van de ziektes die op de Wereld worden losgelaten. Dit gebeurt als de tijd om de ziekte te verspreiden op is, de kaartjes letterlijk op zijn. Ook kan een ziekte volledig verspreid zijn of vindt er een laatste uitbraak plaats op het 'uitbrakenspoor' naar het doodshoofd.

Technisch gezien verliezen spelers dit als een volgende speler onvoldoende spelerskaarten meer kan oppakken, waarmee het spel stopt. Of als de betreffende kleur van de ziekteblokjes op is. Of als de achtste en laatste uitbraak heeft plaatsgevonden.

In pandemic vecht je tot het laatste moment tegen de ziektes en uitbraken. Tot op het laatste moment probeer je het nog te redden en denk je dat het werkelijk nog lukt. Maar soms is alles wat je doet gewoon niet genoeg. Dan is het samen kort nabespreken wat er anders had gekund of gemoeten, leren en de volgende keer de Wereld wel proberen te redden!
THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht

CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over atletiek of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

A lot of legends, a lot of people, have come before me. But this is my time.

 


SPORT PARTNERS