Jokeren

Uitleg over jokeren

Voordat je verder leest over Jokeren, kijk dan snel hieronder voor een beperkte kans op het beste nieuwe family bordspel dat er is. Verras vrienden, familie, kinderen, vrouwen en mannen met dit fantastische spel wat op Kickstarter beperkt beschikbaar zal zijn wereldwijd!

Spatula - top bordspel nu te pre orderen

jokeren

Jokeren

Jokeren is een kaartspel wat eenvoudig is om te leren maar daardoor des te leuk om even snel te spelen voor alle leeftijden.

Jokeren is een spel wat wordt gespeeld met 2 standaad sets van 52 speelkaarten, met daaraan toegevoegd 2 x 2 jokers die bij de meeste standaard kaartensets aanwezig zijn.

Jokeren is voor een deel ook de oervorm van het spel waaruit het latere Rummikub is ontstaan. Veel spelelementen zijn hetzelfde met als doel om zo snel mogelijk de kaarten die je vooraf krijgt als eerste weg te spelen.

Omdat jokeren zo een leuk en relatief eenvoudig spel is om te leren en te spelen, willen we graag de spelregels kort toelichten op deze pagina.


Doel bij jokeren

Het doel van het spel bij Jokeren is om al je kaarten zo snel mogelijk in sets of rijen op tafel weg te spelen. Dit omdat de kaarten die je in je hand hebt op het moment dat het spel uit is (als één persoon al zijn of haar kaarten heeft uitgespeeld), een aantal strafpunten opleveren.

De sets die je kunt maken bestaan uit 3 of 4 dezelfde kaarten maar van verschillende kaartkleuren (harten, ruiten, schoppen, klaveren). Twee voorbeelden: 3 x de kaart 7, of 4 koningen.

Rijen die je op tafel kunt spelen bestaan uit minimaal 3 kaarten die opvolgend zijn. De kaarten moeten wel van dezelfde kaartkleur zijn. Bijvoorbeeld: 3,4,5,6 van harten.

De volgorde van de nummering van de kaarten is bij jokeren als volgt: Aas, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Koning, Aas. De Aas kan dus aan twee kanten van een reeks worden gebruikt.

De kans om deze sets of rijen te kunnen maken wordt per speler per beurt gedaan, waarbij er met de klok mee om en om gespeeld wordt. Vooraf aan elke ronde trekken spelers altijd een kaart. en ter afsluiting van elke ronde moet een kaart worden afgelegd.


punten jokeren

Bij jokeren krijgt iedere speler 13 kaarten om mee te starten. Het is de bedoeling om al je kaarten weg te spelen en zo min mogelijk punten over te hebben. De punten die de kaarten bij Jokeren vertegenwoordingen zijn de volgende:

 • Joker = 25 punten
 • Aas = 11 punten
 • Koning = 10 punten
 • Vrouw = 10 punten
 • Boer = 10 punten
 • Overige kaarten zijn de waarde van het getal op de kaart (van 10 t/m 2)

De waardes van de kaarten zijn belangrijk bij de puntentelling, maar ook bij het voor de eerste keer op tafel komen. Hiervoor moet namelijk een eerste set van minimaal 40 punten op tafel worden gelegd.

Dit uitkomen op tafel maakt weer dat je daarna ook jokers van andere spelers mag gaan gebruiken en dat je ook dan pas losse kaarten mag afleggen bij de aanwezgie sets en rijen die al op de tafel liggen.


Spelverloop Jokeren

Zoals aangegeven starten spelers met 13 kaarten. De overige kaarten worden als gesloten stapel aan de zijkant neergelegd.

Als je aan de beurt bent dan koop je als speler altijd eerst een kaart van de stapel. Daarna kijk je of je kaarten op tafel kunt plaatsen als set of rij. De eerste keer om op tafel te kunnen 'uitkomen' moet je dus 40 punten kunnen afleggen.

Na elke ronde moet je een kaart op de aflegstapel naast de gesloten stapel afgooien. Ook als je al je kaarten zou kunnen wegspelen heb je altijd nog een kaart nodig om af te kunnen gooien aan het eind.

Een volgende speler begint met het pakken van de gesloten stapel, maar mag ook van de open stapel de bovenste kaart pakken.

Het plaatsen van rijen en sets is ongelimiteerd na het uitkomen van een speler. Ook mag je kaarten aanleggen bij sets van andere spelers.

Jokers mogen worden gebruikt voor elke willekeurige kaart als je die op dat moment niet hebt. jokers mogen wel weer gebruikt worden door andere spelers als deze de betreffende kaart kunnen inwisselen.

Als er op tafel sets zijn gemaakt die niet meer aangevuld kunnen worden, bijvoorbeeld 4 x 10, dan kan dit om ruimte te maken van tafel worden genomen.


Jokeren winnen

Een rondje jokeren is afgelopen als een speler al zijn of haar kaarten op tafel weet weg te spelen EN daarbij nog wel een kaart op de open aflegstapel weet te gooien.

Alle andere spelers hebben op dat moment nog een aantal kaarten in handen die strafpunten betekenen. Deze punten zijn de einduitslag als je een spelletje jokeren speelt.

Uiteraard kun je ook alle punten bijhouden en vooraf afspreken hoeveel rondes er worden gespeeld om de einduitslag te bepalen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door per speler een ronde te slelen. Zodoende is ook iedereen gelijkwaardig een keer als eerste en als laatste aan de beurt.

Jokeren kun je ook met chips of muntjes spelen. Je kan dan afspreken dat het aantal punten een aantal chips of muntjes vertegenwoordigen die van eigenaar wisselen na een ronde. Leuk daaraan is dat de winnaar alle punten in de vorm van chips of muntjes ontvant in plaats van dat het strafpunten zijn voor de andere spelers.


Tips bij Jokeren

Jokeren is een eenvoudig spel en je hebt natuurlijk wat geluk nodig bij de kaarten die je krijgt. Toch zijn er wel een paar tips die je kunt gebuiken bij het spelen van Jokeren.

 • Leg rijen af die minder mogelijkheden hebben voor anderen om op aan te leggen door te beginnen of eindigen met een Aas.
 • Maak het liefst een complete set van 4 zodat niemand meer kan aanvullen.
 • Kijk goed naar de kaarten in het spel en besef dat van elke kaart er maar 2 in het spel zitten.
 • Gooi de kaarten af op basis van jou inschatting van de kaarten in het spel en de moeilijkheid voor het maken van een combinatie.
 • Wees niet te conservatief met jokers. Jokeren gaat over jokers. Weet dat als je ze niet speelt jij anderen geen kans geeft, maar als je ze wel speelt de ander de joker wel weer MOET gebruiken, spelen van een joker lost jou al een probleem op en geeft je dus ook nog een extra kans daarna.
 • Let goed op de open aflegstapel. Van de kaarten daar kun je vooraf zien welke je mag pakken. Dit kun je goed in jou voordeel gebruiken.

Wij wensen je veel plezier met het verder ontdekken van Jokeren!


SpeelgoedSpeelgoed


THEMA PAGINA'S

 


SPORT MENU

 

 

 


BLOG EN TWEETS

 • SPECIAAL uitgelicht


CONTACT

 

Sport en Spelen overzicht van belangrijke organisaties. Wilt u ook hier op de kaart komen te staan?

Neem contact op via het e-mail formulier voor meer informatie

Heeft u een concrete vraag of wenst u meer informatie over paardenrennen of heeft u een wens voor sponsoring of adverteren, neem dan gewoon direct vrijblijvend contact met ons op!

 

icon 3www.sport-en-spelen.nl

icon

Het leven bestaat niet uit het vasthouden van goede kaarten, maar uit het goed spelen met de kaarten die je hebt.

 


SPORT PARTNERS